Messina, Sicilië

Messina Het is de poort naar Sicilië en ligt maar een paar kilometer van het vaste land. Door de eeuwen heen hebben hier verschillende bevolkingsgroepen gewoond en hun sporen nagelaten. Helaas zijn veel van de historische monumenten verwoest tijdens een aardbeving. Toch heeft deze stad zich goed hersteld. Het straalt een zekere rust en ruimte uit, die je niet snel in een andere Siciliaanse stad zult vinden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De dom van Messina

Deze kathedraal wordt beschouwd als één van de mooiste kathedralen van Sicilië. Oorspronkelijk werd deze kerk gebouwd in de twaalfde eeuw. Hij moest echter tot vier keer toe opnieuw worden opgebouwd door brand, aardbevingen en de Tweede Wereldoorlog. Er is dan ook weinig over van de oorspronkelijke structuur, maar enkele overgebleven schatten zijn nog in de kathedraal te bewonderen. Er zijn ook schatten die recenter toegevoegd werden, zoals het prachtige altaar en het op één na grootste orgel van Italië. Andere unieke schatten worden tentoongesteld in het museum van de kathedraal.

De dom van Messina

Piazza del Duomo

Dit is het plein waar ook de kathedraal van Messina staat. Op dit plein in het centrum van Messina, staan ook twee andere bezienswaardigheden. Dit zijn de klokkentoren van de dom en de marmeren fontein di Orione. De klokkentoren is zo’n zestig meter hoog en bevat een astronomische klok. Er wordt gezegd dat dit de grootste astronomische klok ter wereld is, maar dat is niet officieel bevestigd. Als de klok twaalf uur slaat, komt er een mooi schouwspel van bronzen beeldjes tevoorschijn. Tegenover de toren staat de fontein di Orione uit 1553. Deze is gemaakt door een Florentijnse beeldhouwer die in de leer was bij Michelangelo en herdenkt Orion, de mythische stichter van Messina.

Piazza del Duomo

De haven van Messina

De haven van Messina is de grootste, natuurlijk gevormde haven van de Middellandse Zee en is lange tijd een zeer belangrijke handelshaven geweest. Schepen beladen met tarwe en zijde (dat in Messina geproduceerd werd), voeren richting Europa. Het gouden beeld dat op de kop van de haven staat valt direct op. Dit is het beeld van Madonna Della Lettera, zij waakt over alle binnenvarende schepen. Een klein stukje achter dit standbeeld, bevindt zich het oude fort San Salvatore. Gebouwd onder het bewind van Karel V, om zo zicht te houden op binnenkomende schepen en de vijand.

De haven van Messina

Regionaal museum

Dit museum heeft maar liefst veertien zalen. Het neemt je mee in de geschiedenis van de stad, met name die tussen de twaalfde en de achttiende eeuw. Je kunt twee olieverfschilderijen van Michelangelo ziet, maar ook een indrukwekkende luikenschildering van Antonello da Messina. Daarnaast vind je in het museum ook de opgegraven ruïnes van de crypte van het klooster, de originele Neptunus uit de zestiende-eeuwse fontein del Nettuno (een replica is te vinden in de stad) en een navigatiekaart van de Middellandse zee uit 1646. Om het museum te bereiken, moet je vanuit het centrum een klein stukje met de tram richting het noorden.

Regionaal museum
Ballon!