Noto, Sicilië

Noto Noto illustreert het hoogtepunt van de Siciliaanse barok. Na een zware aardbeving in 1693 moest het stadje helemaal opnieuw opgebouwd worden. Dit gaf architecten de ruimte om van Noto een architectonisch hoogstandje te maken. De stad herbergt een van de mooiste historische centra van Sicilië. Veel kerken, paleizen en andere statige gebouwen zijn opgetrokken uit karakteristiek goudgeel kalksteen. Bij zonsondergang strijkt er een prachtige warme gloed over het stadje heen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Castelluccio paleis

Dit achttiende-eeuwse paleis in het centrum van de stad is jarenlang verlaten geweest. Nadat de Franse journalist en documentairemaker Jean-Louis Remilleux het paleis kocht, is het gebouw flink onderhanden genomen en gerestaureerd. Het is nu voor het publiek opengesteld en biedt de bezoeker een fantastisch inkijkje in hoe de adel van Noto ooit leefde. Originele fresco’s sieren de kamers van het paleis, evenals de Siciliaanse en Napolitaanse barokke meubels.

Castelluccio paleis, Noto

San Nicolò kathedraal

Deze kathedraal wordt gezien als de trots van Noto en is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Een grote, brede monumentale trap leidt naar de ingang van de kathedraal. De kathedraal is van binnen vrij somber met enkel witte muren. Bekijk hier de zilveren urn van San Corrado, een heilige van de stad Noto. Vrij recent, in 1996 stortte de koepel van de kathedraal onverwachts in en moest deze geheel gereconstrueerd worden. Naast de kathedraal, vind je in het centrum van Noto nog enkele andere kerken, waaronder de San Domenico, de Santa Chiara, de San Carlo, de Montevergine en de San Salvatore kerk.

San Nicolò kathedraal, Noto

San Domenico kerk

Ten noordwesten van de San Nicolò kathedraal ligt de San Domenico kerk, gebouwd tussen 1703 en 1727. Voor velen is het een van de belangrijke meesterwerken van Noto uit de laat barokke tijd. De kerk wordt gekenmerkt door zijn bolle gevel waarin kolommen en nissen elkaar afwisselen. Het bouwwerk is rijkelijk versierd met stucwerk en herbergt een aantal waardevolle schilderijen en versierde marmeren panelen.

San Domenico kerk, Noto

San Francesco kerk

Nóg zo'n mooie kerk in de stad. De San Francesco kerk is een indrukwekkend religieus gebouw met aangrenzend een voormalig klooster. De imposante trap leidt je in drie fases naar de ingang van deze zeventiende-eeuwse kerk. Kenmerkend voor deze tijd zijn de artistieke zuilen en nissen die de gevel van de kerk vormen. Binnen bekijk je een aantal belangrijke beelden, schilderijen en drie negentiende-eeuwse grafmonumenten.

San Francesco kerk, Noto

Paleis Nicolaci

Dit barokke paleis uit de zeventiende eeuw werd als onderkomen voor de familie Nicolaci gebouwd. Het telt in totaal ongeveer negentig kamers. De familie heeft vandaag de dag nog steeds een vleugel in privé bezit en andere delen zijn voor het publiek toegankelijk. In een van de vleugels van het paleis is nu de gemeentelijke bibliotheek gevestigd met duizenden boeken en verschillende Spaanse en Latijnse manuscripten. Kijk ook omhoog naar de prachtig versierde gevel met decoratieve figuren als zeemeerminnen, sfinxen, gevleugelde paarden en nog veel meer.

Paleis Nicolaci, Noto

Ducezio paleis

Tegenover de kathedraal staat het imposante Ducezio paleis. Vandaag de dag dient het paleis als het gemeentehuis van de stad. Het ontwerp is gebaseerd op Franse paleizen uit de zeventiende eeuw. Neem een kijkje in de prachtig versierde ruimtes. De ovale hal, een opmerkelijke spiegelzaal, werd aan het einde van de negentiende eeuw verrijkt met stucwerk, goud en weelderige spiegels. De zaal werd voornamelijk gebruikt om staatshoofden te ontvangen.

Ducezio paleis, Noto

Bloemenfestival Noto

Jaarlijks wordt er in mei het bloemenfestival in Noto georganiseerd. De Via Corrado Nicolaci, een straatje vlakbij de kathedraal en grenzend aan paleis Nicolaci, wordt omgetoverd tot een waar bloemenparadijs. Het bloemenfestival staat ieder jaar in het teken van een ander land. Op straat worden mozaïeken en prachtige kunstwerken van bloemen gemaakt. Ben je toevallig in die periode in Noto, neem dan zeker een kijkje bij alle mooie creaties.

Bloemenfestival, Noto

Theater Tina di Lorenzo

Toen in de negentiende eeuw vraag kwam naar theatervoorstellingen, werden deze in eerste instantie georganiseerd in een vleugel van het Ducezio paleis in Noto. Dit bleek echter niet de ideale plek voor de optredens van artiesten, waarna de plannen werden gemaakt voor het Di Lorenzo theater. In 1870 werd het theater ingehuldigd met een plechtige ceremonie en sindsdien spelen er zich in het theater voorstellingen van hoogstaand niveau af.

Theater, noto
Ballon!