Piazza Armerina, Sicilië

Piazza Armerina Piazza Armerina, gelegen op de top van de Collo Armerino, barst van de kronkelende steegjes en charmante huizen. Oorspronkelijk is Piazza Armerina een samenvoeging van twee steden. Het stadje Piazza werd in de tiende eeuw gesticht op de helling van de Collo Armerino. Later, in de vijftiende eeuw, werd de stad richting het zuidoosten uitgebreid. Vandaag de dag is Piazza Armerina een gezellig marktstadje. De stad heeft haar bekendheid vooral te danken aan de opgravingen bij de Romeinse Villa del Casale, net buiten de stad. Deze villa dateert uit 300 voor Christus.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Villa Romana del Casale

Enkele kilometers ten zuidwesten van Piazza Armerina vind je een van de meest prestigieuze monumenten uit de Romeinse tijd. De Villa Romana del Casale bestaat al sinds 300 voor Christus en is in de jaren dertig opgegraven. Je kijkt je ogen uit op deze plek. Maar liefst 3500 vierkante meter is bedekt met mozaïeken. De afbeeldingen die de mozaïeken uitbeelden, nemen je mee naar het leven van toen. Een bekend mythologisch verhaal is het beroemde meisje in de bikini dat met mozaïeken is afgebeeld. Vanwege de zeer goed bewaard gebleven vloermozaïeken met onder andere jachttaferelen, goden en helden afgebeeld, behoort deze Romeinse villa tot de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Villa Romana del Casale

Kathedraal van Piazza Armerina

Gelegen aan het bijzondere Kathedraalplein staat de kathedraal van Piazza Armerina. Het gebouw is goed zichtbaar vanaf een paar kilometer afstand en wordt omringd door rijtjeshuizen en het Trigona paleis. Op het plein voor de kathedraal staat een standbeeld van Marco Trigona, de man die de bouw van de kathedraal bekostigde. Aan de zijkant liggen de overblijfselen van een veertiende-eeuwse kerk. De gevel van de Piazza Armerina kathedraal dateert uit 1719 en de grote majestueuze koepel is later toegevoegd. Het interieur is licht met blauwe versieringen op de zuilen en koepels. Achter het altaar bevindt zich een kopie van het schilderij Madonna delle Vittorie.

Kathedraal van Piazza Armerina

Kunstgalerij

De Pinacoteca Comunale is de kleinste openbare kunstgalerij van Piazza Armerina. De galerij herbergt voornamelijk lokale kunstwerken uit de vijftiende tot de negentiende eeuw. Interessant is een altaarstuk dat Piazza Armerina afbeeldt zoals het er in de zeventiende eeuw uitzag.

Kunstgalerij, Piazza Armerina

Contadino museum

Dit gedetailleerde etnografische museum schetst het leven in een typisch Siciliaans boerenhuis in de negentiende eeuw. Je maakt kennis met voorwerpen en onderwerpen uit die tijd en krijgt inzicht in de leefomstandigheden en vindingrijkheid van de plattelandsarbeiders uit de regio. Let op: de informatie in het museum is alleen in het Italiaans en Frans.

Contadino museum, Piazza Armerina

Omgeving

Ruïnes van Morgantina

Ten noordoosten van Piazza Armerina liggen de ruïnes van Morgantina, een oude Griekse stad. De overblijfselen bestaan uit het oude stadscentrum, dat bestaat uit twee verdiepingen en de omliggende woonwijken. Door de rijkversierde wanddecoraties en prachtige mozaïeken is goed te onderscheiden waar de welgestelden van de stad woonden. De stad stamt ongeveer uit 450 voor Christus en werd pas in 1955 door archeologen ontdekt, die tot op de dag van vandaag werken aan het opgraven en identificeren van de stad.

Ruïnes van Morgantina

Archeologisch museum

Nabij de Griekse ruïnes van Morgantina, op zo’n tien kilometer ten noordoosten van Piazza Armerina, vind je het archeologisch museum van Aidone. Het is een klein museum waarin de schatten van de stad Morgantina te bezichtigen zijn en het verhaal wordt verteld van het leven in de oudheid. Ook vind je hier een oud standbeeld van Venus, Dea di Morgantina genoemd. Tot 2011 stond dit standbeeld nog in een Amerikaans museum, totdat ontdekt werd dat het beeld oorspronkelijk uit Italië kwam.

Archeologisch museum

Minerario Floristella Grottacalda Park

Ook ten noorden van Piazza Armerina, ontdek je alles over de zwavelwinning in de regio in het interessante museum van het Minerario Floristella Grottacalda park. Zwavelwinning werd actief gedaan tot in de twintigste eeuw. Het park ligt nu in een mooie groene omgeving, maar in eerdere tijden moesten de mijnwerkers onder zeer gevaarlijke omstandigheden werken.

Minerario Floristella Grottacalda Park
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!