Syracuse, Sicilië

Syracuse Syracuse laat je meer dan waar dan ook kennismaken met de tijdloze schoonheid van Sicilië. Oude Griekse ruïnes komen tevoorschijn vanuit citrusboomgaarden, gezellige terrassen zijn opgesteld op barokke pleinen en de nauwe straatjes leiden naar de azuurblauwe zee. Misschien kun je het nu nog moeilijk voorstellen, maar Syracuse was in haar hoogtijdagen groter dan Athene en Korinthe. Bijna drie millennia nadat Korinthische kolonisten een nederzetting in Syracuse stichtten, vormen de ruïnes van de stad het archeologische park van Neapolis.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Archeologisch park

Een van de populairste bezienswaardigheden van de stad is het archeologisch park. Bewonder hier archeologische ontdekkingen uit verschillende tijdperken. Het indrukwekkendste deel van het park is ongetwijfeld het Griekse amfitheater. In het theater konden meer dan 15.000 mensen plaatsnemen. Bezoek ook het oor van Dionysius, de beroemdste grot in Syracuse. De vorm en de akoestische geluiden die in de grot versterkt worden, hebben de grot haar naam gegeven. Volgens een legende gebruikte de tiran Dionysius de grot als een gevangenis en luisterde hij de gesprekken van gevangenen af.

Archeologisch Park, Syracuse

Ortygia

Het eiland Ortygia is met Syracuse verbonden door de Umbertino brug. Zodra je de brug over bent, word je begroet door de geur van eten: kruiden, amandelkoekjes, zeevruchten en verse vis. De marktkoopmannen brengen leven in de brouwerij en laten je graag kennismaken met de lokale producten. Koop er vooral us trattu, een smaakvolle tomatenpuree die veel smaak geeft aan sauzen en stoofschotels. Een aantal belangrijke bezienswaardigheden van de stad ligt op Ortygia, waaronder de tempel van Apollo en het kasteel van Maniace. Wandel dus zeker door de sfeervolle straatjes en voel alsof je terug in de tijd gaat.

Ortygia, Syracuse

Kathedraal van Syracuse

Een niet te missen gebouw op het prachtige plein Piazza Duomo is de kathedraal van Syracuse. In de achttiende eeuw werd de huidige kathedraal gebouwd, nadat aardbevingen de oude kerk hadden verwoest. Hoewel er nog een aantal elementen van Normandische oorsprong bewaard zijn gebleven, is de Siciliaanse barokstijl voornamelijk aanwezig in het gebouw. In de kathedraal liggen enkele relikwieën van de patroonheilige van de stad, Santa Lucia. In de kerk Santa Lucia alla Badia, aan de andere kant van het plein, bezichtig je een van Caravaggio’s meesterwerken: de begrafenis van Santa Lucia.

Kathedraal, Syracuse

Archeologisch museum

Het archeologisch museum Paolo Orsi in Syracuse behoort tot de meest prestigieuze musea van Europa. Er zijn stukken te zien vanuit de prehistorie tot aan de Grieks-Romeinse periode, die zijn gevonden bij opgravingen in Syracuse en in andere plaatsen op Sicilië. Het museum is onderverdeeld in vier ruimtes, in elke ruimte kun je voorwerpen en opgravingen uit een andere tijd bekijken.

Archeologisch museum Paolo Orsi, Syracuse

Kasteel Maniace

Kasteel Maniace is vernoemd naar de Byzantijnse commandant Giorgio Maniace. Het kasteel staat op het uiterste puntje van het eiland Ortygia en is een van de grootste en meest complete militaire werken uit de Griekse periode. Tot de zestiende eeuw hebben verschillende koningen in het kasteel gewoond. Het heeft ook nog even dienst gedaan als gevangenis. Bezoek het kasteel en bekijk met eigen ogen hoe het kasteel door de eeuwen heen is gebruikt.

Kasteel Maniace, Syracuse

Tempel van Apollo

Een andere opvallende Griekse ruïne is de tempel van Apollo. De tempel staat op het eiland Ortygia en is de oudste Dorische tempel op Sicilië. De tempel kende in het verleden vele functies. Het was eerst een christelijke kerk, vervolgens een moskee, daarna een Normandische kerk en tenslotte werd het een kazerne in de tijd van Karel V. In 1890 zijn de ruïnes ontdekt en nu voor jou te bewonderen.

Tempel van Apollo, Syracuse

Fontein van Aretusa

De Aretusa fontein is een natuurlijke fontein op het Piazza Archimede op Ortygia. Volgens de Griekse mythologie is dit de plek waar de nimf Aretusa naar het aardoppervlak terugkeerde, nadat ze was ontsnapt uit haar onderzeese huis in Arcadië. De fontein was vroeger de belangrijkste watervoorziening van de stad. Tegenwoordig is dit een erg sfeervolle plek met gezellige terrassen waar je kunt genieten van het uitzicht over de zee.

Fontein van Aretusa, Syracuse

Catacomben van San Giovanni

De bekendste catacomben van Syracuse, die ook open zijn voor publiek, zijn de San Giovanni Catacomben. De catacomben liggen onder de basiliek van San Giovanni en zijn in de vierde eeuw gebouwd. In de muren van de gangen liggen maar liefst duizenden graven. Alleen de catacomben van Rome groter. Onder begeleiding van een gids kun je een bezoek brengen aan de catacomben en meer te weten komen over het ontstaan.

Catacomben van San Giovanni, Syracuse
Ballon!