Taormina, Sicilië

Taormina Op de flank van een berg ligt Taormina, een van de populairste bestemmingen van Sicilië. Dat komt ongetwijfeld door de prachtige ligging en het centrum vol met bezienswaardigheden. Het is een chique badplaats waar je de een na de andere kerk kunt bezoeken, maar ook vele Romeinse overblijfselen tegenkomt. Vergeet ook niet van het uitzicht op de prachtige Siciliaanse kustlijn te genieten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Porta Messina

Porta Messina is de noordelijke ingang van de stad en geeft je toegang tot het hart van het centrum. Vanaf hier loop je door de Corso Umberto, dé belangrijkste straat van het centrum, die aan de andere kant wordt afgesloten door de Porta Catania. Beide poorten behoorden in vroegere tijden tot de oude stadsmuur. Vanaf de Porta Messina is het eerste hoogtepunt tijdens de wandeling het Corvaja paleis, waar in de veertiende eeuw het Siciliaanse parlement gevestigd was. Tegenover staat het Odeon en de prachtige kerk St. Caterina van Alexandrië. Als je doorloopt zie je de Naumachia, een ruim 100 meter lange oude Romeinse muur, om vervolgens nog meerdere interessante kerken, paleizen en gezellige pleintjes tegen te komen.

Porta Messina, Taormina

Oude theater van Taormina

Dit Romeinse theater is op de fundering van een oud Grieks theater gebouwd. De Grieken waren van mening dat theaters op een bijzondere locatie gebouwd moesten worden en dat is ze hier absoluut gelukt. Gelegen op een heuvel buiten het centrum heb je hier een waanzinnig uitzicht op de baai van Naxos en de Etna. Het theater zelf is de op een na grootste van Sicilië en is een pronkstuk op zich. Tijdens de Romeinse tijd werd het theater aangepast zodat het ook geschikt was voor gladiatorengevechten. In de zomer worden er nog steeds concerten georganiseerd in het theater.

Oude theater, Taormina

Palazzo Corvaja

Het middeleeuwse Palazzo Corvaja werd in de veertiende eeuw gebouwd en is vernoemd naar een van de belangrijkste families van Taormina. Tot 1945 waren zij de eigenaren van het paleis. Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen, met in het midden een mooie binnenplaats. De muren van de binnenplaats zijn versierd met beelden die de schepping laten zien. Op de begane grond is het VVV-kantoor gevestigd en op de eerste verdieping bevindt zich het museum van populaire kunst en tradities.

Palazzo Corvaja, Taormina

Piazza IX Aprile

Het plein is een centraal punt in Taormina. Aan de rand heb je over de balustrades een fantastisch uitzicht over het omliggende heuvellandschap en de Siciliaanse kust. Het plein dankt zijn naam aan het gerucht dat op 9 april 1860 de ronde deed in de kathedraal van Taormina. Het verhaal ging dat Garibaldi in Marsala was gearriveerd om Sicilië te bevrijden. In werkelijkheid gebeurde dit precies een maand later op 9 mei 1860. Toch besloten de inwoners dat zij het plein graag wilden vernoemen naar de hoopgevende datum van 9 april 1860. Aan het plein staat ook de San Giuseppe kerk uit de zeventiende eeuw.

Piazza IX Aprile, plein, Taormina

Odeon

Dit is een van die Romeinse pareltjes waar de stad vol mee zit. Naast het Palazzo Corvaja bekijk je de overblijfselen van het oude Romeinse Odeon. Het ligt verscholen in het straatbeeld en lager dan de gebouwen waardoor je er gemakkelijk per ongeluk voorbij zou kunnen lopen. Het werd in het jaar 21 voor Christus gebouwd toen Taormina nog een militaire kolonie was. Het kleine theater is bij toeval ontdekt en zou vroeger gebruikt zijn voor audities en theaterstukken.

Romeins Odeon, Taormina

Kerk van St. Caterina van Alexandrië

Naast het Odeon staat de prachtige barokke kerk van St. Caterina van Alexandrië. De kerk werd in het eerste deel van de zeventiende eeuw gebouwd. De kerk is met roze marmer uit Taormina versierd. Boven het portaal staat een standbeeld van Sint Caterina met twee engelen aan haar zijde. In de kerk bevindt zich een crypte en zijn ook de overblijfselen van geplaveide Grieks-Romeinse muren te bewonderen.

St. Caterina kerk, Taormina

Isola bella

Bekijk dit prachtige eilandje door vanaf Taormina de trappen naar beneden te nemen. Of kies voor de kabelbaan die je een stuk sneller naar het strand van Mazzaro brengt. Het kleine rotsachtige eiland ligt pal voor de kust van Taormina. Met eb loop je over een smalle strook strand naar het eilandje toe. Bij vloed kan je niet voorkomen dat je voeten nat worden. Op het eilandje staat een huis dat tot 1990 privé eigendom was van ene Florence Trevelyan. Sindsdien is het tot natuurgebied verklaard.

Isola bella, Taormina

Kathedraal van San Nicola

Het hoekige uiterlijk van de kathedraal doet je misschien eerder aan een fort denken. De kathedraal van San Nicola oftewel de Duomo di Taormina prijkt aan het Piazza del Duomo en is rond 1400 gebouwd. Kijk omhoog naar een bijzonder roosvenster op de voorgevel. Binnenin zijn er drie beuken en bewonder je een aantal interessante schilderijen van Antonino Giuffre en werk van Antonello de Saliba. Op het pleintje voor de kathedraal staat een mooie fontein uit de zeventiende eeuw.

Kathedraal San Nicola, Taormina
Ballon!