Trapani, Sicilië

Trapani Trapani is van oude handelsstad uitgegroeid tot een levendige havenplaats. Het historische centrum van Trapani is een doolhof van leuke straten, gezellige pleinen en talloze winkels. Aan het einde van de middag begeeft iedereen zich naar de autovrije hoofdstraat Via Garibaldi, waar aan weerszijden de mooiste gebouwen van de stad staan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Corso Vittorio Emanuele

De Corso Vittorio Emanuele is de belangrijkste straat van Trapani en ook meteen een van de mooiste straten. Aan deze straat vind je een paar belangrijke bezienswaardigheden van de stad zoals de kathedraal van San Lorenzo. Verder kom je in deze straat veel winkels, restaurants en barretjes tegen. In de zomer staan de terrassen op straat waardoor het er erg gezellig en levendig is. Er is altijd wel iets te belevenin deze straat!

Corso Vittorio Emanuele

San Lorenzo kathedraal

In het hart van Trapani, aan de Corso Vittorio Emanuele, staat de barokke San Lorenzo kathedraal. Alfonso de Grootmoedige gaf in 1421 de bouwopdracht voor de kerk. Het huidige uiterlijk van de kerk dateert uit de achttiende eeuw en is een ontwerp van architect Giovanni Biagio Amico. Doordat er door de eeuwen heen veel is veranderd aan de kerk, is er niet veel over van de oorspronkelijke bouwstijl. De kathedraal is versierd met neoklassiek pleisterwerk en gewelven met fresco’s. Ook hangen er diverse schilderijen, waarop de belangrijkste gebeurtenissen van Trapani worden weergegeven.

Kathedraal van San Lorenzo

Vismarkt

Dagelijks is er tussen 08:30 tot 13:00 uur de vismarkt op de Via Cristoforo Colombo, in de haven van Trapani. Als je al vroeg op bent, kun je om 08:00 uur de vissers de haven zien binnenvaren. Op de markt staan kramen vol verse makreel, zwaardvis, octopus, tonijn, garnalen, inktvis en andere vissoorten. Het is een levendige aangelegenheid, waar je de typisch Siciliaanse sfeer goed kunt proeven.

Vismarkt

Museum van Optische Illusies

Het Museum van Optische Illusies (MOOI) is het enige museum in heel Italië dat volledig gewijd is aan deze misleiding van je zintuigen. Het museum is een prikkelende combinatie van kunst, architectuur, psychologie, natuurkunde en optica. Je zintuigen en geest worden op de proef gesteld en je gaat twijfelen aan je eigen waarnemingen. Boek een rondleiding door het museum en laat je verrassen door de verschillende kamers. Zou het niet een bijzonder plaatje zijn als je ondersteboven in de woonkamer hangt.

Museum

Toren van Ligny

Op het meest noordwestelijke punt van het schiereiland bij Trapani staat de toren van Ligny. Claudio Lamoral, onderkoning van Sicilië, gaf in de zeventiende eeuw opdracht om de toren te bouwen. In deze tijd had Trapani veel last van zeerovers en de toren moest de stad en de inwoners beschermen. Dat is de reden dat er kanonnen op het dak stonden. Sinds 2016 is er in de toren een museum over de prehistorie gevestigd. In het museum kun je diverse voorwerpen zien die bij opgravingen zijn gevonden.

Toren van Ligny

Madonna van Trapani

Deze basiliek is gewijd aan Onze Lieve Vrouwe van de berg Karmel. De eerste kerk op deze locatie werd in 1250 door de Karmelieten gebouwd. Later werd de kerk uitgebreid. Het beeld van de Madonna van Trapani met een kind, werd hierbij bewaard. Het is gemaakt door Nino Pisano. Ieder jaar gaan pelgrims, vanaf 1 augustus, vijftien dagen lang naar de basiliek om de Madonna van Trapani te eren door er te bidden en het standbeeld aan te raken. Op 16 augustus is het een feestdag met een mis in de kathedraal, gevolgd door een optocht door Trapani, waarbij een houten versie van het beeld door de stad wordt gedragen.

Madonna van Trapani

Stranden

De stranden langs de westkust van Sicilië liggen opvallend genoeg dichter bij Afrika dan bij Italië en dat kun je merken. Er zijn veel Arabische invloeden terug te vinden in de architectuur, maar ook in de gerechten. Vlak buiten het centrum ligt het zandstrand van San Giuliano. Dit strand is geliefd door zowel gezinnen als watersportliefhebbers. In het heldere water kun je koraalrif bewonderen tijdens het snorkelen en op het strand zijn er verschillende mogelijkheden om activiteiten te doen.

Strand

Palazzo Cavarretta

In 1672 gaf Giacomo Cavarretta, een ridder uit Jeruzalem, opdracht om het Palazzo Cavarretta te bouwen. Door de jaren heen heeft het gebouw verschillende verbouwingen ondergaan. Het paleis bestaat uit drie verdiepingen en op de bovenste verdieping zijn drie beelden te zien: een beeld van de Madonna van Trapani, een beeld van San Giovanni Battista en een beeld van Sant’Alberto. Alle drie de beelden werden in 1700 gemaakt door Giuseppe Nolf. Op het dak van het paleis staan sinds 1827 twee grote klokken, de ene geeft de tijd aan, de ander de datum.

Palazzo Cavarretta

Omgeving

Egadische eilanden

Vanuit de haven van Trapani kun je met de boot naar de Egadische eilanden Favignana, Levanzo en Marettimo. De eilanden zijn een beschermd natuurgebied, waar veel vissoorten, (trek)vogels, bruine walvissen en schildpadden leven. Op en rond de eilanden zijn vele archeologische vondsten gedaan, waardoor deze eilanden historisch gezien ook zeer interessant zijn. Wandelliefhebbers en duikers kunnen hun hart ophalen op het eiland Marettimo, langs zijn rotsachtige kust liggen talloze grotten. Levanzo, het kleinste eiland, heeft prachtige kleine kiezelstranden en azuurblauw water. Favignana is het grootste eiland met zowel mooie stranden als knusse dorpjes. Dit eiland staat ook bekend om de tonijnvisserij.

Egadische eilanden

Natuurreservaat van Trapani en Paceco

Tussen Trapani en het zuidelijker gelegen Paceco ligt het natuurreservaat: Riserva naturale integrale Saline di Trapani e Paceco. In het natuurgebied leven veel bijzondere mediterrane dieren en planten. Veel van de planten komen alleen hier voor, zoals de goudsbloem, een van de zeldzaamste planten van Sicilië. Wat de plant uniek maakt is, dat het zich uitstekend heeft aangepast aan het hoge zoutgehalte in de bodem. Zeldzame dieren die je tegen kunt komen zijn de visarend, slechtvalk en de geschilderde kikker. In het natuurpark liggen ook de zoutpannen en het zoutmuseum in een oude molen.

Natuurreservaat van Trapani en Paceco

Zoutpannen

Langs de kust tussen Trapani en Marsala liggen eindeloze vlaktes van ondiep water en witte bergen van zout. Dit zout wordt ook wel het witte goud van Sicilië genoemd. Van oudsher is het een zeer kostbaar product, het winnen van zout is namelijk een langdurig proces. Bij verschillende zoutpannen halen ze deze smaakmaker nog op traditionele wijze uit de zee. Deze waterrijke zoutpannen zijn een belangrijke rustplaats van trekvogels op hun weg van en naar Afrika.

Zoutpannen van Trapani

Erice

Het middeleeuwse Erice ligt op de top van de berg Eryx op ongeveer een half uur rijden van Trapani. Je kunt het dorpje bereiken met de auto, maar spectaculairder is de rit met de kabelbaan. Vanuit de gondel heb je zicht op Trapani, de zoutvlakten en de Egadische eilanden. Erice is een twaalfde-eeuws dorpje met een rijke geschiedenis. Het is vooral bijzonder en daardoor ook geliefd, omdat er sinds de middeleeuwen weinig is veranderd. Als je door de straatjes loopt kom je veel historische gebouwen tegen, zoals het Kasteel van Venus, de Torretta Pepoli en de imposante kathedraal met klokkentoren.

Erice
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!