Reisinfo Toscane, Italië

Het romantische Toscane is misschien wel de meest geliefde streek van Italië. Deze regio in centraal Italië wordt getypeerd door glooiende heuvellandschappen, bergachtig gebied, prachtige wijnvelden, oude dorpjes, historische steden en de iconische cipressen langs de wegen. In het noorden vind je langs de kust de grotere badplaatsen met brede zandstranden. Rond Livorno scheiden pijnboombossen de stranden van het binnenland, terwijl de kust in het zuiden een stuk grilliger is. Historische steden als Lucca, Florence en Siena behoren tot deze regio, waar tijdens de middeleeuwen en de renaissance door schilders, architecten en beeldhouwers meesterwerken van wereldklasse gecreëerd werden. Daarnaast staat deze regio ook bekend om haar boerenkeuken. Lokale, seizoensgebonden en duurzame producten voeren de boventoon van deze gastronomische bestemming.

Cortone in de regio Toscane, Italië
Florence in de regio Toscane, Italië

Tot de belangrijke bezienswaardigheden behoren de vele kerken, monumenten en musea. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Michelangelo’s David op het Piazza della Signoria, in het centrum van Florence. Tussen Pisa en Florence vind je in het kleine dorpje Anchiano, het huis waar Leonardo da Vinci is opgeroeid. Gelegen in het groen, herbergt deze boerderij een permanente educatieve tentoonstelling over het leven en het werk van Leonardo. De stad Siena, ten zuiden van Florence, kent vele architectonische hoogtepunten, zoals de Santa Maria kerk, een ware parel uit de gotische tijd. Op het eiland Elba, ter hoogte van Piombino, vind je de villa’s van Napoleon Bonaparte, waar hij negen maanden in ballingschap leefde en een belangrijke bijdrage leverde aan de geschiedenis van Elba.

Ook qua natuur haal je je hart op in deze idyllische streek. Toscane herbergt natuurparken, natuurreservaten en nationale parken, waaronder het Balze Natural Protected Area ten oosten van Florence en het regionale park Apuaanse Alpen, in het noorden van de regio. Na een dag vol inspanning kun je in Toscane terecht bij vele wellness en spa faciliteiten. Ook herbergt de regio een aantal natuurlijke warmwaterbronnen, zoals de zwavelhoudende thermen van Saturnia die je gratis kunt bezoeken. Genieten doe je ook van de regionale keuken onder het genot van een goed glas wijn.

Ballon!