Arezzo, Toscane

Arezzo Arezzo is een wat minder bekende maar zeer authentieke stad in de regio Toscane. Arezzo stond al in de middeleeuwen bekend om zijn metaalwerkers en pottenbakkers. Met name de sieraden en juwelen waren van uitzonderlijke kwaliteit. Maandelijks vindt de grote antiekbeurs plaats op de historische Piazza Grande, het grote plein. Leuk om te weten: de klassieke film La vita è bella (Life is beautiful) van Roberto Benigni is grotendeels opgenomen in de historische binnenstad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Piazza Grande

Het Piazza Grande is het hart van Arezzo. Het schuin aflopende plein wordt omringd door diverse historische gebouwen met ieder een eigen verhaal, zoals bijvoorbeeld Palazzo delle Logge, Palazzo della Fraternità dei Laici en Santa Maria della Pieve. Het plein is tevens het middelpunt van de beroemde antiekbeurs van de stad. De antiekmarkt is elk eerste weekend van de maand en trekt soms wel 20.000 bezoekers.

Piazza Grande Arezzo

Santa Maria della Pieve

Deze kerk uit de twaalfde eeuw grenst aan de beroemde Piazza Grande. Het is de oudste kerk van Arezzo en heeft aan de buitenkant een romaans uiterlijk met fraaie ronde bogen. De facade bestaat uit dertiende-eeuwse zuilenrijen in Romaanse stijl.

Santa Maria Della Pieve

Duomo

De bouw van deze kathedraal begon in de dertiende eeuw, maar werd pas in 1511 afgemaakt. Binnen vind je het fresco van Maria Magdalena gemaakt door Piero della Francesca (circa 1459). Ook de vijf geglazuurde terracotta's van Andrea della Robbia zijn hier te bewonderen.

Duomo Arezzo

Museo di casa Vasari

Dit weelderig gedecoreerde museum is gebouwd door de in Arezzo geboren schilder, architect en kunsthistoricus Giorgio Vasari (1511-1574). Vasari woonde en werkte ook in dit museum. Om het museum binnen te komen moet je aanbellen.

Breng een bezoek aan het museo di casa Vasari

Parco della Fortezza Medicea

Dit park ligt op het hoogste punt van Arezzo en is de perfecte plek om even bij te komen van de drukte. Je geniet er van het prachtige uitzicht over de stad. Het park wordt in de zomermaanden met regelmaat gebruikt voor openluchtconcerten en andere evenementen.

Parco della Fortezza kerk Arezzo

La Giostra del Saracino

Een uniek volksspel dat twee keer per jaar wordt gehouden in Arezzo. De vier historische wijken in het centrum van Arezzo: Porta Crucifera, Porta del Foro, Porta Sant’Andrea en Porta Santo Spiritois La Giostra del Saracino houden een steekspel, waarbij de inwoners die meedoen strijden om de eer van hun wijk. La Giostra del Saracino vindt elk jaar plaats in het een na laatste weekend van juni en het eerste weekend van september.

La Giostra del Saracino Arezzo

Omgeving

Sansepolcro

Op zo’n veertig kilometer ten noorden van Arezzo vind je deze verborgen parel, een stad die dateert uit het jaar 1000 en zeker de moeite waard is. Sansepolcro, dat ook wel Borgo wordt genoemd door de lokale bevolking, heeft een prachtig historisch centrum dat bezaaid is met mooie herenhuizen en kerken met renaissancekunstwerken.

Sansepolcro

Vervoer

Te voet

Omdat Arezzo tegen een heuvel is aangebouwd is de beste manier om de binnenstad te verkennen te voet.

Auto

Arezzo hanteert net als de meeste Toscaanse steden een gelimiteerde verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum hoofdzakelijk gesloten is voor verkeer. Het beste is om te parkeren in parkeergarage Pietri, Sant’Agostino of Multipiano Mecenate.

Trein

Het treinstation van Arezzo ligt in het zuidelijke puntje van de stad en van waar er regelmatig treinen naar Florence, Perugia en Cortona gaan.

Ballon!