Castellina in Chianti, Toscane

Castellina in Chianti In Toscane, tussen Florence en Siena, ligt op een heuveltop de plaats Castellina in Chianti. Dit kleine, pittoreske dorp kent een rijke geschiedenis. Dompel jezelf onder in de cultuur van de Etrusken, bezoek de prachtige middeleeuwse kerken en kastelen en wandel door de sfeervolle straatjes. Sla vooral de Via delle Volte niet over, een sfeervolle tunnel die midden door het historische centrum loopt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rocca Comunale di Castellina

Op het hoogste punt van Castellina in Chianti staat het indrukwekkende middeleeuwse kasteel Rocca Comunale di Castellina. Bewonder het uitzicht vanaf de toren en bekijk het kasteel. Het werd bijna duizend jaar geleden gebouwd, maar verkeert nog in een verrassend goede staat. Er is een archeologisch museum met vondsten van opgravingen in de buurt.

Rocca Comunale di Castellina, Castellina in Chianti

Tombes van Montecalvario

Aan noordrand van Castellina in Chianti, op zo’n drie minuutjes lopen van het centrum, liggen de Tombes van Montecalvario. Deze vier Etruskische grafkamers dateren uit de zesde eeuw voor Christus en zijn een mooi voorbeeld van de unieke bouwstijl en rituelen van de Etrusken.

Castellina in Chianti

Kerk van San Salvatore

Deze kerk werd na de vernielingen in de Tweede Wereldoorlog herbouwd in een prachtige, veertiende-eeuwse, neoromaanse stijl. Vergeet ook niet om de kerk even van binnen te bekijken. In de kerk hangt namelijk een zeldzaam mooi fresco van de Madonna met Kind, gemaakt door de beroemde kunstenaar Lorenzo di Bicci.

Kerk van San Salvatore, Castellina in Chianti

Via delle Volte

Een bezienswaardigheid in Castellina in Chianti is het intrigerende straatje Via delle Volte. Dit overdekte straatje is de langste met gewelven overdekte straat in Toscane en dateert nog uit de middeleeuwen. Tijdens een wandeling door de Via delle Volte loop je onder de verdedigingsmuren door. De kleine raampjes zorgen ervoor dat er toch wat stadslicht naar binnen valt. Tegenwoordig bevinden zich gezellige winkels, restaurantjes en wijnbars in de tunnel (lees: heerlijke verkoeling in de zomer).

Via delle Volte, Castellina in Chianti

Omgeving

Necropoli del Poggino

Als je de Tombes van Montecalvario interessant vond, ga dan voor nog meer Etruskische historie op tien minuten rijden van Castellina in Chianti: de Necropoli del Poggino. Op deze begraafplaats ontdek je vijf grafkamers die nog vóór de zesde eeuw voor Christus door de Etrusken werden gebouwd.

Necropoli del Poggino, Castellina in Chianti

Wijnproeven in de Chiantistreek

Buiten de muren van Castellina in Chianti ontvouwt zich een landschap vol uitgestrekte wijngaarden. De Chianti-streek staat bekend om de razend populaire Chianti-wijn, een heerlijke, karakteristieke rode wijn. Overal in de streek worden bij de wijngaarden wijnproeverijen georganiseerd.

Wijngaarden

Vervoer

Castellina in Chianti is goed te bereiken met de auto. Het centrum zelf is vrijwel volledig afgesloten voor verkeer, dus je moet je auto buiten de muren parkeren. Dat is echter geen probleem en kan zowel aan de zuidkant als aan de noordkant van de plaats. Vanaf daar is het centrum eenvoudig te voet te bereiken en te verkennen.

Ballon!