Cortona, Toscane

Cortona In het prachtige Toscaanse berglandschap ligt Cortona. De stad is gesticht op een van de vroegst bewoonde heuvels van de provincie. De ligging van de stad zorgt voor een indrukwekkend uitzicht op de omgeving. In het westen kun je genieten van het uitgestrekte dal Val Di Chiana, met op de achtergrond de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata. Vanuit hoger gelegen delen van de stad heb je zelfs uitzicht op het Trasimeense meer. Maar ook in de stad zelf is genoeg moois om te bekijken. Laat je meevoeren in de karakteristieke straatjes, verwonder je over de prachtige kerken en geniet van de gezellige sfeer van dit typisch Toscaanse stadje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Piazza delle Republica

Het Piazza della Republica (Plein van de Republiek) is het belangrijkste plein in Cortona en ligt in het oude centrum. De grootste bezienswaardigheid is het oude stadhuis, waarvan de bouw in de twaalfde eeuw begon. Het schitterende gebouw met de kenmerkende klok en grote trap wordt ook tegenwoordig nog gebruikt door de gemeente van Cortona. Geniet van een ijsje of drankje terwijl je op de traptreden de gezellige Italiaanse sfeer opsnuift.

Cortona Piazza della Republica

Villa Bramasole

Bij het grote publiek verwierf Cortona bekendheid door het boek Under the Toscane sun van Frances Mayes. Later is hier ook nog een zeer populaire film van gemaakt. Villa Bramasole is het huis dat in het boek gekocht wordt. De schrijfster van het boek zou hier enkele maanden per jaar ook nog steeds verblijven. Daarom is het huis van binnen niet te bezichtigen. Maar voor een fan mag een bezoekje aan dit huis toch zeker niet ontbreken. Het ligt in de buurt van de Sint Margherita-basiliek en het Fort van de Gier, dus je kunt een mooie combi maken.

Villa Bramasole

Vicolo Janelli

Cortona is bij uitstek een stad om lekker in rond te dwalen. De straat Vicolo Janelli is een mooi voorbeeld van een plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De idyllische middeleeuwse huisjes hebben een tweede verdieping die boven de straat ‘hangt’.

Cortona

Basilica of Santa Margherita

Als je zin hebt in een mooie wandeling door de natuur, is deze basiliek een prima bestemming. Er is een flinke klim voor nodig om dit heiligdom te bereiken, maar dan bereik je wel de belangrijkste kerk van Cortona. De kerk is gewijd aan de patroonheilige van de stad. Het gemummificeerde lichaam van de heilige is tot op de dag van vandaag te zien.

Sint Margherita basiliek

Fortezza di Girifalco

Nog net iets boven de Sint Margherita-basiliek ligt, op het hoogste punt van de stad, het prachtige Fortezza di Girifalco, het Fort van de Gier. Dit fort van de familie Medici is de steile wandeling meer dan waard. Het verdedigingswerk ligt op de ruïnes van een Etruskisch fort. Vanaf de toren heb je een duizelingwekkend uitzicht over het Val di Chiana en Trasimeense meer.

Het Fort van de Gier

Piazza Garibaldi

In tegenstelling tot het Plein van de Republiek ligt het Piazza Garibaldi aan de rand van Cortona. Dit plein is vooral de moeite waard door de fenomenale vergezichten die je hier hebt op de omgeving. Op een warme dag kun je hier uitstekend op een bankje in de schaduw gaan zitten en wegdromen bij de schoonheid van Toscane.

Cortona bezienswaardigheid Piazza Garibaldi

MAEC

In het dertiende-eeuwse Casali-paleis bevindt zich het Museum van de Etruskische Academie (MAEC). Dit museum bezit een zeer uitgebreide collectie lokale archeologische Etruskische en Romeinse vondsten. Maar ook hangen er diverse schilderijen, zijn er wereldbollen uit de renaissance te bewonderen en hebben ze veel achttiende-eeuwse kunst. Daarnaast kun je een tour maken door het archeologisch park van Cortona. Verspreid over het historisch centrum en buiten de stadspoorten zijn diverse overblijfselen uit de Etruskische en Romeinse tijd te zien. Het paleis waarin het MAEC gevestigd is, is ook de moeite waard om te bekijken. Vanaf de dertiende tot aan het begin van de vijftiende eeuw was dit de residentie van de familie Casali, die over Cortona heerste.

Breng een bezoek aan het MAEC Cortona

Wijnroutes

Toscane staat niet alleen bekend om de rijke geschiedenis en schitterende natuur, maar ook om de heerlijke wijnen die hier worden geproduceerd. Zowel binnen de stadsmuren van Cortona als daarbuiten zijn verschillende wijnroutes te volgen om ook deze kant van Cortona en de omliggende streken beter te leren kennen. Kies voor een route te voet of per auto en laat je zintuigen prikkelen door de prachtige uitzichten en heerlijke wijnen.

Toscane staat onder andere bekend de heerlijke wijn

Omgeving

Lago Trasimeno

Als je tijdens je bezoek aan Cortona behoefte hebt aan een dagje aan het water, is het Trasimeense meer de plek waar je heen moet. Je kunt het meer vanuit de hooggelegen delen van de stad al zien liggen. Aan het meer zijn verschillende stranden. Als je het meer op een wat sportievere manier wilt beleven kun je ook een (deel van een) fietsroute doen. In het Trasimeense meer liggen drie eilandjes, die je per veerboot kunt bereiken. Op een klein half uurtje rijden sta je bij Castiglione del Lago, een prachtig kasteel dat uitkijkt over het meer.

Lago Trasimeno Castiglione del Lago

Vervoer

Veel van de bezienswaardigheden in Cortona zijn prima wandelend te bezoeken. De kleine straatjes lenen zich hier perfect voor. Wel moet je rekening houden met het hoogteverschil, waardoor sommige straten behoorlijk steil zijn. In het oude stadhuis zit de VVV, waar je alle benodigde informatie kunt krijgen. Ook kun je hier onder andere fietsen huren en wijntours boeken.

Ballon!