Elba, Toscane

Elba Het Italiaanse eiland Elba is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel en op Sicilië en Sardinië na het grootste eiland van Italië. Het eiland is onderdeel van het Nationaal park Toscaanse Archipel en de natuur is er adembenemend, zowel op het land als in het water. Ook op historisch gebied is er genoeg te zien op dit prachtige eiland. Bezoek bijvoorbeeld de oude mijnen, die tegenwoordig te bezoeken zijn als openluchtmuseum, of de villa waar Napoleon Bonaparte in de negentiende eeuw in ballingschap zat.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Monte Capanne

Monte Capanne is de hoogste berg van Elba. Deze berg bevindt zich aan de westkant van het eiland en steekt meer dan 1.000 meter boven zeeniveau uit. Via de kabelbaan in het pittoreske bergdorpje Marciana ben je in vijftien minuutjes op de top van de berg, waar je wordt getrakteerd op een van de mooiste vergezichten van Italië. Ook de natuur op de berg is prachtig om te zien, met een uitgebreide variatie aan de mooiste flora en fauna. Niet voor niets is de Monte Capanne onderdeel van het Nationaal park Toscaanse Archipel.

Monte Capanne, Elba

Portoferraio

Het bruisende Portoferraio is de hoofdstad van Elba. Ongeveer de helft van het totale aantal eilandbewoners woont in deze sfeervolle stad. In de stad is van alles te zien, waaronder verschillende forten en het huis waar Napoleon Bonaparte gewoond heeft. Vanuit veel plekken in de stad heb je bovendien een waanzinnig mooi uitzicht op zee.

Portoferraio, Elba

Villa del Mulini

De beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte verbleef in 1814 en 1815 in ballingschap op Elba. Het luxueuze huis waarin hij in die tien maanden woonde is nog altijd te bezoeken en staat tegenwoordig bekend onder de naam Villa del Mulini. Een bezoekje aan deze prachtig gelegen, riante villa, die onder andere over een balzaal en een bibliotheek beschikt, is een intrigerende ervaring. Dit mag je zeker niet overslaan als je op Elba bent.

Villa del Mulini, Elba

Parco Minerario

Op Elba waren tot 1950 de mijnen actief en vandaag de dag zijn deze te bezoeken als openluchtmuseum. Het Parco Minario van Rio Marina is de meest interessante afgraafplaats om te bezoeken. Ga samen met een gids op ontdekkingstocht door het fascinerende maanlandschap rondom de overblijfselen van de mijnen en leer alles over de mijnbouw en de bijzondere mineralen op Elba.

Parco Minerario, Elba

Innamorata strand

Op Elba zijn overal mooie strandjes te vinden, maar het strand Innamorata is volgens de eilandbewoners een van de mooiste stranden van het eiland. Het is een zandstrand, waardoor je er ideaal kunt zonnen en zwemmen. Door het heldere water en doordat het strand wordt omringd door rotsen, kun je er ook ontzettend goed snorkelen. Er is meer dan genoeg te ontdekken in de onderwaterwereld rondom dit strand.

Innamorata, Elba

Omgeving

Nationaal park Toscaanse Archipel

Een deel van Elba hoort bij het Nationaal park Toscaanse Archipel, maar dit nationaal park is nog veel groter. Bijna alle eilanden van de Toscaanse Archipel behoren geheel of gedeeltelijk tot dit nationaal park. Ontdek bij een bezoek aan Elba dus ook zeker de prachtige en zeer gevarieerde natuur rondom het eiland en geniet van schitterende vergezichten.

Capraia

Geschiedenis

Elba wordt al sinds de vijfde eeuw voor Christus bewoond, maar is vooral bekend doordat de Franse keizer Napoleon Bonaparte er begin negentiende eeuw in ballingschap zat. Van mei 1814 tot februari 1815 verbleef hij op het eiland, nadat hij voor de eerste keer uit zijn macht werd gezet. Napoleon werd benoemd tot keizer van Elba. Hij reorganiseerde het eiland en zorgde ervoor dat de economie er sterk verbeterde. Toch zag hij zijn verblijf op Elba als een vernedering. Na tien maanden wist hij van het eiland te ontsnappen en trok hij terug naar Frankrijk, vergezeld door zo’n duizend soldaten, waar hij snel weer aan de macht kwam.

Vervoer

Vanaf het Italiaanse vasteland is Elba via het stadje Piombino te bereiken per boot. Meerdere keren per dag gaan er vanuit de haven boten naar het eiland. Bovendien heeft Elba een kleine luchthaven, Marina di Campo en is het eiland dus ook met het vliegtuig te bereiken. Op Elba zelf is het openbaar vervoer vrij karig. Een huurauto is daarom een aanrader bij een bezoek aan Elba. De meeste plekken op het eiland zijn met de auto namelijk prima te bereiken. Hoewel Elba het op drie na grootste eiland van Italië is, doe je er slechts een uurtje over om van de ene naar de andere kant van het eiland te rijden.

Ballon!