Livorno, Toscane

Livorno Het Italiaanse Livorno doet misschien niet direct een belletje rinkelen. Toch is dit de grootste kustplaats van Toscane. Vanaf de Ligurische Zee maakt Livorno een drukke, moderne indruk. Dit komt mede door de bedrijvigheid in de haven; de belangrijkste van de regio. Toen de natuurlijke haven van Pisa in de vijftiende eeuw dichtslibde, verplaatsten de schepen zich naar Livorno. Dit zorgde voor bloei en rijkdom, maar ook voor industrie. Wie hier doorheen kijkt ontdekt een stad met forten, smalle grachten en een lange boulevard. Wandel langs de grachten in de Venetiaanse buurt. Bekijk daarna het Oude Fort, het Nieuwe Fort en het Natuurhistorisch Museum. Ook de zonsondergang vanaf Terrazza Mascagni, ‘het balkon aan zee’, is een aanrader. Livorno is bovendien een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Florence en Pisa.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Venetiaanse buurt

De Venetiaanse buurt, of Venezia Nuova in het Italiaans, is een bijzondere wijk in Livorno. Zoals de naam al verklapt, doet deze buurt enigszins denken aan Venetië. Je zou echter ook de vergelijking met de grachten van Amsterdam kunnen maken. De buurt is namelijk een verzameling van waterwegen, bruggetjes, straatjes en kades. Net als op veel andere plekken in Toscane, is de invloed van de familie De’Medici hier nog zichtbaar. De smalle kanalen werden namelijk in de zeventiende eeuw gegraven in opdracht van deze familie. De waterwegen waren bedoeld voor het vervoer van goederen. De Venetiaanse buurt heeft diverse mooie gebouwen, zoals de Santa Caterina-kerk uit de achttiende eeuw.

Grachten Venetiaanse buurt Livorno

Oude Fort

Het oudste stukje van Livorno is het Fortezza Vecchia (Oude Fort) aan de haven. Oorspronkelijk stond hier alleen een verdedigingstoren. Dit groeide later uit tot een volledig middeleeuws fort. Binnen de muren van het Oude Fort heb je een prachtig uitzicht op de grachten, de haven en de terracotta dakpannen van de stad. In de zomer kun je hier regelmatig genieten van livemuziek. Behalve het Oude Fort heeft Livorno ook nog het Nieuwe Fort.

Oude fort Livorno

Nieuwe Fort

De naam van deze bezienswaardigheid, het Nieuwe Fort, is misschien ietwat misleidend. Dit fort stamt namelijk al uit 1590 en is daarmee behoorlijk oud. Het fort valt al vanaf een afstandje op, dankzij de felle roodgekleurde stenen. Deze steken mooi af tegen het blauw van de Ligurische Zee. Oorspronkelijk was het Nieuwe Fort een militair verdedigingswerk. Dat bleef het tot aan de Tweede Wereldoorlog, toen het grotendeels werd verwoest. Na de restauratie kreeg het gebouw een nieuwe functie als park en evenementenlocatie.

Nieuwe fort Livorno

Natuurhistorisch Museum

Maak kennis met de Mediterrane natuur in het Natuurhistorisch Museum van Livorno. Hier staan de natuur en de dieren van het Middellandse Zeegebied centraal. Een van de mooiste zalen van het museum is die met zeedieren. Deze zaal staat vol met indrukwekkende skeletten van dolfijnen en walvissen, waaronder een skelet van bijna twintig meter lang. Wandel zeker ook even door de botanische tuin met planten en bloemen uit Toscane. Wil je liever levende zeedieren zien? Bezoek dan het aquarium.

Terraza Mascagni Livorno

Kathedraal van Livorno

Net als in veel andere Toscaanse steden, staat de kathedraal van Livorno aan het belangrijkste plein van de stad. Dit is het Piazza Grande. De kathedraal werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Bij de wederopbouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met het oorspronkelijke ontwerp. De kathedraal stamde namelijk uit 1581. De kerk wordt ook wel de Sint Franciscuskathedraal genoemd, omdat deze is gewijd aan de heilige Franciscus van Assisi. De kathedraal is misschien niet zo groots als heiligdommen in andere Toscaanse steden, maar het is wel leuk om even binnen te kijken.

Kathedraal Livorno

Viale Italia boulevard en Terrazza Mascagni

Wandel over de lange boulevard Viale Italia, zoals de locals ook graag doen. Dit is de plek waar de inwoners van Livorno flaneren, wandelen, fietsen en hardlopen. Tijdens een wandeling over de boulevard passeer je palmbomen, stranden, parken en gezellige restaurants waar je buiten kunt zitten. Het mooiste deel van de boulevard is Terrazza Mascagni. Dit is een terras met opvallende zwart-witte tegels. Doordat het terras met vierduizend kolommen is omzoomd, heeft het iets weg van een balkon. Vooral bij zonsondergang is het uitzicht vanaf het ‘balkon aan zee’, zoals Terrazza Mascagni ook wel wordt genoemd, erg mooi.

Terraza Mascagni Livorno

Santa Caterina-kerk

Vanuit veel plaatsen in het centrum van Livorno zie je een koepel boven de gebouwen uitsteken. Dit is de 63 meter hoge koepel van de Santa Caterina-kerk. Deze barokke kerk gaat terug tot de eerste helft van de achttiende eeuw. Eenvoudig van buiten, maar indrukwekkend van binnen. Bewonder de fresco's in de achthoekige koepel welke scènes uit het leven van de Heilige Maagd voorstellen.

Santa Caterina-kerk Livorno

Monument van de Vier Moren

Dit monument staat net buiten het historische centrum, op het Piazza Giuseppe Micheli. Dit is in de buurt van de haven. In het midden van de beeldengroep staat Ferdinand I De’Medici. Hij was de groothertog van Toscane. Het monument was oorspronkelijk namelijk bedoeld als herdenking aan de zeeslagen tegen de Ottomanen. Later zijn aan het geheel vier gehurkte Moren toegevoegd, geboeid in kettingen. Zij verbeelden de verschrikkingen van de slavernij. Ook leden van de familie De’Medici maakten zich hieraan schuldig.

Monument van de Vier Moren in Livorno

Omgeving

Pisa

Livorno is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Pisa, zo’n 25 kilometer verderop. In Pisa staat een van de bekendste bezienswaardigheden van Italië: de Toren van Pisa. Deze scheve toren trekt bezoekers vanuit de hele wereld. Maak een grappige geposeerde foto bij de toren en wandel daarna over de stadsmuren. Of ga op zoek naar sporen van de beroemde natuurkundige Galileo Galilei, die in Pisa werd geboren. Vergeet ook een bezoek aan de versierde kathedraal en de doopkapel niet. Pisa is geen grote stad, maar daarom is het juist een perfecte bestemming voor een dagtocht vanuit Livorno.

Pisa Livorno

Florence

Bezoek Florence, een van de belangrijkste kunststeden van Italië. Vanuit Livorno is dit een rit van 90 kilometer. Een wandeling door deze Renaissancestad voelt alsof je in een openluchtmuseum rondloopt. Dit is te danken aan de rijke familie De’Medici, die van Florence een stad vol pracht en praal maakten. Bezoek zeker de mooiste bezienswaardigheden van Florence, zoals de kathedraal met zijn rode koepel en de naastgelegen klokkentoren. Kijk daarna je ogen uit op de Ponte Vecchio. Bovenop deze brug zijn allerlei kleine winkeltjes gebouwd. Kunstliefhebbers mogen Uffizi absoluut niet overslaan. Dit is de oudste kunstgalerij ter wereld.

Florence Livorno

Klooster van Montenero

Dit klooster ligt op een heuvel boven de stad Livorno. Al sinds 1345 is dit een belangrijke plaats voor pelgrims. Zij komen hier om te bidden tot de Madonna van Montenero, de beschermheilige van Toscane. Het kloostercomplex zelf heeft betere tijden gekend, aangezien er de laatste jaren wat achterstallig onderhoud is ontstaan. Vanwege de hoge ligging heb je vanuit het klooster echter wel mooi uitzicht op de stad Livorno.

Klooster van Montenero Livorno
Ballon!