Montalcino, Toscane

Montalcino Het karakteristieke Montalcino is een middeleeuwse stad in de bergen van Toscane. Montalcino is vooral bekend door de Brunello di Montalcino. Deze krachtige rode wijn die tot de beste van de wereld behoort, wordt hier gemaakt. Hoewel een wijnproeverij hier dus zeker aan te raden is, zul je al snel ontdekken dat Montalcino veel meer te bieden heeft. Bezoek het indrukwekkende fort, dwaal door de middeleeuwse straten en bezoek gotische kerken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch stadscentrum

Sinds de zestiende eeuw is het historisch centrum van Montalcino nagenoeg hetzelfde gebleven. Een wandeling door de nauwe straatjes en steegjes geeft je dan ook het gevoel alsof je terug in de tijd bent gereisd. Je vindt hier veel winkels met lokale producten. Het centrum wordt omsloten door de stadsmuur uit de dertiende eeuw.

Je waant je terug in de tijd in het centrum van Montalcino

Fort van Montalcino

Wie Montalcino bezoekt kan niet om deze bezienswaardigheid heen. Het imposante fort domineert het beeld van de stad. Vanaf de muren en torens van de burcht heb je een spectaculair uitzicht over de stad en omliggende valleien en wijngaarden. Op de benedenverdieping van het fort kun je de lokale wijnen proeven en kopen. Het fort wordt ook regelmatig gebruikt voor speciale evenementen, festivals en concerten.

Fort van Montalcino

Palazzo dei Priori

Aan het centrale plein, Piazza del Popolo, ligt het stadhuis: het Palazzo dei Priori. Dit prachtige paleis is versierd met wapenschilden van de families die vroeger over Montalcino hebben geheerst. De hoge toren van het stadhuis valt direct op. Het stadhuis dateert uit het eind van de dertiende eeuw en is goed bewaard gebleven. Verder vind je op het plein gezellige restaurants en cafés, perfect om te genieten van lokale delicatessen.

Palazzo dei Priori

Duomo di Montalcino

Op zo’n vijf minuten wandelen vanaf het stadhuis staat de schitterende kathedraal van Montalcino. Met zijn imposante neoklassieke uiterlijk is het net zo’n herkenningspunt als het fort. Maar niet alleen de buitenkant van de kathedraal is indrukwekkend. Op de verschillende altaars zijn waardevolle schilderingen te zien.

Kathedraal van Montalcino

Madonna del Soccorso

Dit heiligdom werd in een aantal eeuwen gebouwd, wat te zien is aan de diverse bouwstijlen. Het heeft een lay-out uit de Renaissance, een indrukwekkende neoklassieke gevel en een Barok interieur. Achter de kerk heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Ga bij zonsondergang en maak het speciale uitzicht nog specialer.

Madonna del Soccorso kerk, Montalcino

Wijnproeverijen

Als je in Montalcino bent kan een wijnproeverij eigenlijk niet ontbreken. De Brunello en Rosso di Montalcino zijn de bekendste wijnen uit de regio. Zowel binnen de stadsmuren als daarbuiten zijn diverse wijnwinkels te vinden. In de directe omgeving liggen ook genoeg wijngaarden die je kunt bezoeken voor een wijnproeverij. Bij de VVV, in het centrum van de stad, kun je een kaart krijgen met alle wijngaarden in de omgeving. Vergeet niet om een (of meerdere) fles(sen) van deze tongstrelende wijn mee te nemen om thuis een beetje van de Toscaanse sfeer te kunnen herbeleven.

Wijngaarden vlak buiten Montalcino

Omgeving

Kasteel Banfi

Op zo’n twintig minuten rijden vanaf Montalcino ligt het plaatsje Poggio alla Mura, waar een van de grootste wijnmakers van Italië zijn wijngaard heeft. Dit omgetoverde kasteel is de droom van elke wijnliefhebber. Een indrukwekkende oprijlaan verwelkomt je op het landgoed. Cipressen en wijngaarden zo ver als het oog reikt maken het schilderachtige plaatje compleet. In het kasteel zijn onder andere een glasmuseum en wijnwinkel gevestigd.

Kasteel Banfi

Abbazia di Sant'Antimo

Een kwartier buiten Montalcino vind je de Abbazia di Sant'Antimo. Dit klooster werd gesticht in de twaalfde eeuw en door benedictijnse monniken. Het imposante gebouw heeft een lange geschiedenis, waarin het een tijd lang het belangrijkste klooster van de omgeving was. Niet alleen de abdij is schitterend om te zien, ook de weg er naartoe en de directe omgeving zijn fenomenaal.

Abbazia di Sant Antimo

Vervoer

De omgeving van Montalcino is goed te verkennen met de auto. Rondom de stad zijn de parkeerplaatsen goed aangegeven. In het centrum parkeren is ook mogelijk, maar hier is wel beperkt plaats. In het hoogseizoen is dit dus niet aan te raden. In het centrum zelf kun je prima te voet naar alle bezienswaardigheden toe.

Ballon!