Montecatini Terme, Toscane

Montecatini Terme In het dal van de rivier de Nievole ligt het Toscaanse stadje Montecatini Terme. Deze prachtige stad is een van de belangrijkste thermaalbadplaatsen van Europa. Met maar liefst negen kuuroorden kun je hier het hele jaar door genieten. Het verhaal gaat bovendien dat het water van de bronnen in Montecatini Terme een heilzame werking heeft op onder andere de lever en het spijsverteringsstelsel.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Termen van Montecatini

Als je in Montecatini Terme bent, mag je een bezoekje aan een van de kuuroorden waar de stad om bekend staat natuurlijk niet overslaan. Ze liggen verspreid over het centrum van de stad. Het verhaal gaat dat het water uit deze bronnen een geneeskrachtige werking heeft, met name op de lever en het spijsverteringsstelsel. De kuuroorden zijn ook nog eens een lust voor het oog met hun talrijke bloemrijke tuinen. Met maar liefst negen verschillende kuuroorden in de stad, Torretta, Tamerici, La Salute, Grocco, Redi, Tettuccio, Leopoldine, Excelsior en Regina, heb je bovendien meer dan voldoende keuze.

Termen van Montecatini

Basiliek van Sante Maria Assunta

De basiliek van Sante Maria Assunta is een opvallende verschijning in het historische Montecatini Terme. De bouwstijl staat in schril contrast met de rest van Montecatini Terme, maar dat maakt het gebouw juist zo speciaal. Kijk vooral eens naar de moderne glas-in-loodramen.

Basiliek van Sante Maria Assunta, Montecatini Terme

Montecatini Alto

Het kleine dorpje Montecatini Alto ligt op zo’n driehonderd meter boven Montecatini Terme. Vroeger was dit dorpje het historische centrum van Montecatini Terme, maar inmiddels zijn de twee plaatsjes van elkaar gescheiden. De klim naar dit sfeervolle, middeleeuwse dorpje kun je te voet maken, maar het is minstens zo leuk om vanuit Montecatini Terme de oude bergtram te nemen, de Funicolare di Montecatini Terme.

Montecatini Alto

Funicolare di Montecatini Terme

Dit rode bergtrammetje uit de negentiende eeuw vertrekt elk half uur vanaf een pittoresk, oud stationnetje naar boven. Vanuit het treintje geniet je van een adembenemend vergezicht over de omgeving en eenmaal boven staat je ook nog eens een van de mooiste uitzichten van Toscane te wachten.

Funicolare

Museum voor hedendaagse kunst

Montecatini Terme heeft een eigen museum van hedendaagse kunst. Dit museum is gevestigd in het bescheiden, maar mooie stadhuis in het hart van de stad. De gevarieerde museumcollectie bevat geweldige, moderne kunstwerken, met onder andere fotografie en street art.

Bezoek het museum voor hedendaagse kunst

Omgeving

Grotta Maona

Net buiten de stadsgrenzen van Montecatini Terme, aan de route naar Montecatini Alto, liggen de Grotta Maona. Deze natuurlijke grotten zijn al duizenden jaren oud en zijn de enige grotten in Italië met twee natuurlijke bronnen. Maak er een rondwandeling en bewonder de indrukwekkende rotsformaties, stalactieten en stalagmieten in deze twintig meter diepe grotten.

Grotta Maona
Ballon!