Montepulciano, Toscane

Montepulciano Op de grens met Umbrië ligt op een hoogte van 605 meter de Toscaanse stad Montepulciano. In de stad vol historie geniet je van monumentale gebouwen. Montepulciano ligt in een gebied dat wereldwijd bekendstaat om zijn wijnen; het is een paradijs voor liefhebbers van rode wijn. In de vele wijnkelders proef je de beste wijnen uit de streek en ook in de restaurants vloeit de wijnen rijkelijk. Montepulciano is een van de hoogst gelegen steden van Toscane. Bij helder weer kijk je kilometers ver over de uitgestrekte wijngaarden waar de streek om bekend staat.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Piazza Grande

Op het hoogste punt van Montepulciano ligt het grootste en belangrijkste plein van de stad. Het Piazza Grande wordt omringd door prachtige, monumentale gebouwen die het plein een elegant aanzicht geven. Onder andere de beroemde dom en het stadhuis liggen aan het Piazza Grande, dat door zijn levendige en gezellige sfeer en de vele terrasjes dé ontmoetingsplaats van de stad is. Ook de prachtige fontein, met daarop een leeuw en een griffioen die de stad bewaken, moet je zeker even van dichtbij bekijken. Mocht het plein je wat filmachtig voorkomen, dat kan kloppen. Het Piazza Grande speelde een hoofdrol in meerdere films en series, onder andere in Twilight: New Moon en in Medici: Masters of Florence zie je het plein terug.

Piazza Grande

Palazzo Comunale

Dit bijzondere paleis aan het Piazza Grande werd in de zestiende eeuw al gebouwd en doet nog altijd dienst als het stadhuis van Montepulciano. Het Palazzo Comunale zelf is met zijn gotische en renaissance-kenmerken misschien niet per se heel paleisachtig, maar het gebouw heeft een prachtige binnentuin. Ook de toren van het paleis is populair. Beklim de toren en geniet van een adembenemend uitzicht over het historische centrum van Montepulciano en de landelijke streek. Op heldere dagen zie je zelfs Siena liggen!

Montepulciano Comunale

Dom van Montepulciano

Aan het Piazza Grande ligt de imposante dom van Montepulciano. Deze statige kathedraal werd in de zestiende en zeventiende eeuw gebouwd op de plaats van een oude parochiekerk. Hoewel de dom van de buitenkant misschien wat sober aandoet, is dat van binnen wel anders. Vanaf het moment dat je de kathedraal betreedt, word je omringd door bijzondere schilderijen, indrukwekkende grafmonumenten en kleurrijke fresco’s. Deze bezienswaardigheid mag je niet overslaan bij een bezoek aan Montepulciano.

Dom van Montepulciano

De’Ricci

Montepulciano ligt in een van de bekendste wijnstreken van Italië. De stad zelf staat met name bekend om haar Vino Nobile di Montepulciano, een stevige, kruidige rode wijn, die exclusief gemaakt wordt in de gemeente Montepulciano. Nadat de wijn is geproduceerd, moet deze een paar jaar ‘lageren’ op eikenhouten vaten en dat gebeurt onder andere in de wijnkelders van de’Ricci. In dit bekende wijnhuis kun je de diepe wijnkelders bezoeken en de enorme vaten bewonderen. Tijdens een uitgebreide rondleiding leer je alles over de geschiedenis en de tradities rondom de wijnproductie in de streek. Na afloop is het in het proeflokaal genieten van een echte proeverij.

Bewonder de enorme wijnvaten in de diepe wijnkelders

San Biagio kerk

Op zo’n twee kilometer van het historische centrum van Montepulciano ligt de bedevaartkerk van San Biagio. Door de ligging op een heuveltop heb je hier een schilderachtig uitzicht. Ook de kerk zelf lijkt met de met kalksteen beklede muren zo uit een schilderij te komen. Bovendien is de kerk ook van binnen prachtig om te zien, met een elegant, harmonieus interieur. Het is vanaf Montepulciano goed te lopen naar San Biagio, maar er vertrekt ook een toeristenbusje vanuit het centrum. Met je eigen auto ben je er vanuit Montepulciano binnen vijf minuten.

San Biagio kerk

Omgeving

La Foce

Een kwartiertje rijden van Montepulciano ligt een grote villa op een prachtig landgoed. La Foce was tot voor kort een oude villa met daaromheen een aantal vervallen boerderijen en meer dan 1400 hectare aan braakliggend terrein, maar sinds de vorige eeuw is het veranderd in een paradijs op aarde. Het hele landgoed werd opgeknapt en in de uitgestrekte tuinen kijk je inmiddels je ogen uit. De tuinen zijn niet vrij te bezoeken, maar onder begeleiding van een gids kun je er heerlijk ronddwalen langs lavendelstruiken, fruitbomen en prachtige fonteinen en prieeltjes.

Omgeving Montepulciano

Bagni San Filippo

Het kleine dorpje Bagni San Filippo is een absolute aanrader. Dit dorpje staat bekend om de natuurlijke thermen, waar je een zalig warm bad kunt nemen. Ook kun je er de Fosso Bianco bekijken. Deze witte rots ziet er door jaren van kalkafzetting spectaculair en sprookjesachtig uit. Vanuit Montepulciano ben je met de auto binnen iets meer dan een half uurtje in Bagni San Filippo.

Bagni San Filippo

Vervoer

Het historische centrum van Montepulciano is autovrij en de bezienswaardigheden bezoek je dus het best te voet. Dat is goed te doen, want heel groot is het centrum niet. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Als je met de auto naar de stad komt, kun je de auto tegen betaling achterlaten op een van de vele parkeerplaatsen aan de rand van de stad. In de zomermaanden is het echter vaak druk in Montepulciano en kan het lastig zijn om een parkeerplaats te vinden. Zorg dan dat je er vroeg bij bent. Montepulciano heeft een eigen centraal station; je kunt er daarom ook voor kiezen om per trein of per bus naar de stad te reizen.

Ballon!