Pienza, Toscane

Pienza In het zuiden van Toscane ligt het kleine, maar karakteristieke Pienza. In de prachtige vallei Val d’Orcia wordt Pienza omringd door heuvels en adembenemende landschappen. Pienza is in de omgeving uniek op het gebied van architectuur. In de vijftiende eeuw is de stad namelijk nog helemaal verbouwd: paus Pius II maakte er zijn utopische Renaissance-stad van. Sindsdien is er weinig veranderd en staat Pienza staat bekend om zijn monumentale kerken en paleizen, heerlijke kazen en fenomenale uitzichten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Piazza Pio II

In het hart van Pienza ligt het Piazza Pio II. Alle straten in Pienza leiden naar dit centrale plein. Het plein is vernoemd naar paus Pius II, die geboren werd in Pienza. Toen hij werd geboren heette het dorp nog Corsignano. Paus Pius II veranderde deze naam in Pienza, een verwijzing naar zijn pauselijke naam. Ook liet hij er de dom, het bisschoppelijk paleis en een zomerresidentie bouwen, die de stad het aanzicht gaven waar ze nu nog bekend om staat. Deze gebouwen omringen het huidige Piazza Pio II, dat hierdoor een bijzonder, monumentaal karakter heeft.

Piazza Pio II

Palazzo Piccolomini

Aan het Piazza Pio II ligt het Palazzo Piccolomini. Dit paleis is de oorspronkelijke pauselijke residentie en heeft een fantastisch mooie galerij met een hangende tuin. Vanuit de paleistuin kun je genieten van het uitzicht op de Val d’Orcia. Leuk om te weten is ook dat het Palazzo Piccolomini werd gebruikt om een aantal scènes uit de beroemde film Romeo en Julia te filmen.

Palazzo Piccolomini, Pienza

Dom van Pienza

De grote dom van Pienza torent hoog boven het Piazza Pio II uit. Al van een grote afstand kun je de achthoekige klokkentoren zien staan. Neem bij een bezoek aan de stad zeker de tijd om dit bijzondere gebouw van binnen te bekijken. Binnen hangen namelijk schitterende schilderijen, gemaakt door beroemde kunstenaars. Bovendien kun je als je in de kerk bent goed merken dat de kathedraal op een heuvel is gebouwd. Die heuvel begint langzaam onder het gewicht te bezwijken en door kleine, glazen plaatjes die op de kerkwanden zijn gelijmd, kan een aardverschuiving worden gecontroleerd. Zolang er geen plaatje barst, is alles in orde.

Dom van Pienza

Pieve di Corsignano

Buiten het centrum van Pienza ligt het idyllische kerkje Pieve die Corsignano. Alleen de korte, maar mooie wandeling vanaf het Piazzo Pio naar deze kerk is de moeite al waard. Paus Pius II werd hier gedoopt.

Pieve di Corsignano

Kaasproeverij

Pienza is beroemd vanwege de productie van de Pecorino-kaas, een heerlijke, zachte schapenkaas. Uiteraard is de kaas overal in Pienza verkrijgbaar. Maar je kunt ook een kaasboerderij bezoeken en daar de kaas proeven.

Pecorino-kaas

Omgeving

Natuurreservaat Lucciola Bella

Het natuurreservaat Lucciola Bella ligt op zo’n twintig minuten rijden van Pienza. Geniet van geweldige panorama-uitzichten over de prachtige natuurgebieden in de Val d’Orcia. Informeer vooraf bij de lokale VVV naar de mogelijke activiteiten in het natuurgebied

Val d’Orcia

Vulkaan Monte Amiata

Op een klein uurtje rijden van Pienza ligt de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata. In honderdduizenden jaren is hier geen uitbarsting geweest, waardoor zich inmiddels op de lagere hellingen van de vulkaan karakteristieke, middeleeuwse dorpjes hebben gevestigd. De Monte Amiata is als grootste dode vulkaan van Italië een imposante verschijning, die het landschap rondom Pienza op een schitterende manier domineert.

Vulkaan Monte Amiata

Vervoer

Het historische centrum van de stad is autovrij, maar Pienza is met de auto prima te bereiken. Parkeren in en rondom de stad kan echter een uitdaging zijn. De stad is populair en het aantal parkeergelegenheden beperkt. Vooral in weekenden weten Italianen Pienza ook goed te vinden. Rondom het historische centrum zijn een aantal betaalde parkeerplaatsen. De weg naar die parkeerplaatsen wordt vrij goed aangegeven, maar het is aan te raden om op tijd in de stad te zijn om ook daadwerkelijk een plaatsje te bemachtigen. Mijd de weekenden als het even kan. Je kunt er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer naar Pienza te gaan. De stad zelf heeft geen treinstation, maar in de nabijgelegen plaatsen Chiusi-Chianciano Terme en Siena zijn wel stations. Vanuit die plaatsen vertrekken er bussen die je snel naar Pienza brengen.

Geschiedenis

Pienza heeft een intrigerende geschiedenis. De stad ontstond al in de achtste eeuw na Christus, maar de stad zoals we haar nu kennen stamt uit de vijftiende eeuw. Dit heeft te maken met ene Enea Silvio Piccolomini, die later bekend zou worden als paus Pius II. Enea Silvio Piccolomini werd in 1405 geboren in een boerendorpje dat toen nog Corsignano heette. Een jaar nadat hij paus werd, was hij op bezoek in zijn geboortedorp. Paus Pius II schrok van wat hij zag: Corsignano was in verval geraakt. Hij stelde een plan op om het dorp waar hij was geboren in ere te herstellen en er een ideale stad van te maken. Hij besloot Corsignano volledig te verbouwen in de renaissancestijl van toen. De paus liet er een kathedraal, een bisschoppelijk paleis en een zomerresidentie bouwen. In navolging van paus Pius II lieten later ook andere vooraanstaande inwoners nieuwe woningen bouwen. Na de verbouwing veranderde paus Pius II de naam van Corsignano naar Pienza, een verwijzing naar zijn pauselijke naam. Na de dood van paus Pius II gebeurde er weinig in Pienza, waardoor de stad zijn renaissance-karakter behield. Door de upgrade in de vijftiende eeuw heeft Pienza nu een totaal ander karakter dan veel andere dorpen en steden in de omgeving. Het historische centrum staat vandaag de dag zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst, iets wat Pienza dus aan paus Pius II te danken heeft.

Ballon!