Pisa, Toscane

Pisa Hoewel Pisa geen grote stad is, heeft het een van de bekendste bezienswaardigheden van Italië. De scheve toren in het historische centrum is uitgegroeid tot een icoon met wereldwijde bekendheid. De stad aan de rivier de Arno ligt gunstig ten opzichte van omringende steden in Italië. Hierdoor wordt Pisa ook wel de toegangspoort tot Toscane genoemd. Pisa is een stad vol studenten en mooie oude gebouwen, die je gemakkelijk te voet verkent. Wandel over de stadsmuren, vergaap je aan de rijkelijk versierde kathedraal en test de akoestiek van de doopkapel. Of misschien ga je liever op zoek naar sporen van de beroemde natuurkundige Galileo Galilei, die in Pisa werd geboren. Natuurlijk mag een bezoek aan de toren van Pisa (en wellicht ook zo’n grappige geposeerde foto?) bij een stedentrip Pisa niet ontbreken!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Toren van Pisa

Zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid van Pisa. Deze scheve toren brengt bezoekers vanuit de hele wereld naar de Toscaanse stad. Het is eigenlijk de klokkentoren die hoort bij de naastgelegen kathedraal. Tijdens de bouw, die begon in het jaar 1173, kwam de toren al scheef te staan. Inmiddels is het een wereldwijd bekend bouwwerk en hét symbool van de stad Pisa. Vanaf het plein heb je goed uitzicht op de buitenkant van de toren. Ook kun je hier de grappige capriolen zien die toeristen uithalen om met de toren op de foto te gaan. Wie de toren van binnen wil beklimmen, reserveert het beste vooraf online tickets voor een specifiek tijdstip. De trappen van de toren zijn krap, waardoor er slechts een beperkt aantal mensen tegelijkertijd naar binnen mag.

Toren van Pisa

Piazza dei Miracoli

Dit is het belangrijkste plein van Pisa. Hier staan namelijk de beroemde scheve toren van Pisa, de dom en de doopkapel. Door deze verzameling van bezienswaardigheden wordt het tot een van de belangrijkste middeleeuwse pleinen ter wereld gerekend. Het plein is een goed startpunt voor je ontdekkingstocht door Pisa.

Piazza dei Miracoli

Duomo Santa Maria (Kathedraal van Pisa)

Na de beroemde scheve toren is dit de bekendste bezienswaardigheid van Pisa. De bouw van deze bijzondere kathedraal, door Italianen Duomo genoemd, startte al in 1064. Kosten noch moeite werden gespaard om het gebouw zo indrukwekkend mogelijk te maken. Het bouwwerk is niet alleen van buiten maar ook zeker van binnen prachtig om te zien. Binnen in de kathedraal bewonder je onder andere vele fresco’s, mozaïeken en een versierde preekstoel.

Kathedraal van Pisa

Baptisterium

Deze doopkapel hoort bij de kathedraal van Pisa, maar is een losstaand gebouw dat er vlak achter staat. Met een omtrek van 107 meter is dit het grootste gebouw van zijn soort in Italië. Net als de kathedraal is ook de doopkapel rijkelijk versierd. De doopkapel is gewijd aan Johannes de Doper en werd gebouwd rond 1152. Loop eens naar binnen en ervaar zelf hoe bijzonder de akoestiek in het gebouw is.

Baptisterium

Camposanto

Deze monumentale begraafplaats is volgens sommigen een van de mooiste ter wereld. Hier liggen tal van belangrijke Pisanen begraven. De naam betekent ‘heilig veld’. Je loopt hier langs zuilengalerijen, indrukwekkende graftombes, eeuwenoude muurschilderingen en sarcofagen van Romeinen. De begraafplaats ligt vlak bij de scheve toren, de kathedraal en het Baptisterium.

Camposanto

Piazza dei Cavalieri

Het ‘plein van de ridders’ is een van de mooiste pleinen van Pisa. Dit was zowel tijdens het Romeinse Rijk als de middeleeuwen het politieke centrum van de stad. Het statige plein is leeg gelaten en wordt volledig omringd door oude paleizen. Je vindt er ook veel studenten, aangezien een van de omliggende paleizen de zetel van de universiteit is.

Piazza dei Cavalieri

Botanische tuin

Toe aan een stukje natuur tijdens je stedentrip Pisa? Bezoek dan de botanische tuin. Het is de oudste universiteitstuin van Europa. Hier wandel je rustig tussen mooie bloemen en planten, vijvers, kruidentuinen en een bijzonder bamboebos.

Botanische tuin van Pisa

Wandel over de stadsmuren

Decennialang waren de stadsmuren van Pisa gesloten voor publiek, maar inmiddels zijn ze gelukkig weer opengesteld. De ruim drie kilometer lange stadsmuren hebben vier verschillende ingangen. Het mooiste stuk van de stadsmuren ligt in de buurt van de toren van Pisa. Hier heb je uitzicht op de bekendste bezienswaardigheden van Pisa. Wie de hele wandeling maakt, is ongeveer een uurtje bezig. Let op: bij slecht weer zijn de stadsmuren gesloten.

Stadsmuren van Pisa

Omgeving

Natuurpark Migliarino San Rossore Massaciuccoli

Dit natuurpark ligt op een paar kilometer van Pisa. Je vindt er bossen, moerassen, een meer en zandduinen. Het meer in het park is een geliefde plek om te zeilen, varen en kanoën. Ook heeft het natuurgebied een eeuwenoud pijnboombos. De pijnboompitten die hier worden verzameld, worden gebruikt in typisch Italiaanse gerechten.

Pisa bezienswaardigheden natuurpark Migliarino Massaciuccoli

Vervoer

Per vliegtuig

De luchthaven van Pisa is vernoemd naar de beroemdste inwoner van de stad; Galileo Galilei. Het is de belangrijkste luchthaven van Toscane en daarmee de toegangspoort tot de regio.

Te voet

Pisa is geen grote stad en daardoor eenvoudig te voet te verkennen. De mooiste bezienswaardigheden van Pisa liggen allemaal op loopafstand van elkaar. De belangrijkste winkelstraat van Pisa, de Corsa Italia, is bovendien helemaal autovrij.

Openbaar vervoer

Pisa is uitstekend bereikbaar per trein. Vanaf hier bereik je gemakkelijk de omliggende steden Lucca, Livorno en Florence, maar bijvoorbeeld ook het verder gelegen Rome.

Geschiedenis

Hoewel de exacte oorsprong van Pisa onbekend is, gelooft men dat de stad een kolonie was van het Griekse Pisa. Later werd de plaats een onderdeel van het Romeinse Rijk, tot datzelfde rijk ten val kwam. Dankzij de ligging kon Pisa in de middeleeuwen uitgroeien tot een belangrijke handelshaven. Hierdoor beleefde Pisa een periode van grote rijkdom. De stad werd zelfs een van de vier belangrijkste havens van Italië, samen met Venetië, Amalfi en Genua. Met die laatstgenoemde stad raakte Pisa in conflict, een strijd die uiteindelijk in het jaar 1284 in het voordeel van Genua werd beslist.

In de veertiende eeuw volgde een dieptepunt in de geschiedenis van Pisa. De rivier de Arno veranderde namelijk van koers, waardoor scheepvaart niet meer mogelijk was en de zeehaven verzandde. In 1406 werd Pisa veroverd door de Florentijnen, waarmee er een einde kwam aan de Republiek Pisa. Vanaf toen behoorde Pisa tot het Groothertogdom Toscane. De invloedrijke familie Medici, die het in Florence voor het zeggen had, zorgden ook in Pisa voor groei van de welvaart, kunst en architectuur. In 1871 ging Pisa uiteindelijk op in het huidige Italië. De bekendste inwoner van Pisa is tot slot Galileo Galilei. De beroemde natuurkundige, astroloog en wiskundige werd hier in 1564 geboren.

Ballon!