San Gimignano, Toscane

San Gimignano De middeleeuwse stad San Gimignano staat bekend om de veertien torens die je al van ver boven de stad uit ziet pronken. De regel was vroeger: hoe hoger de toren, hoe rijker je was. Deze torens werden niet alleen gebruikt als woning, maar ook om de vijand te kunnen aanvallen. Ooit had de stad tweeënzeventig torens. Het is daarom ook niet zo vreemd dat San Gimignano het 'Manhattan van de middeleeuwen' wordt genoemd. Beklim de Grossa-toren, wandel door de smalle straatjes en trakteer jezelf op een ijsje op het Cisternaplein. Bewonder de vele fresco’s en kom tot rust met een glas Vernaccia-wijn bij het fort van Montestaffoli. Het oude stadscentrum van San Gimignano staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Grossa-toren en Campatelli-toren

De Grossa-toren is 54 meter hoog en het beklimmen waard. Het uitzicht doet je de inspanning snel vergeten! De Campatelli-toren is precies zo ingericht als eeuwen geleden en ook een bezoek waard.

De torens reiken ver boven de gebouwen uit

Piazza Cisterna en Piazza Del Duomo

Alle wegen leiden naar het hoogste punt in de stad. Dit is waar je de pleinen Piazza Cisterna en Del Duomo vindt. Het Piazza Cisterna is vernoemd naar de de waterput (cisterna) die prominent op het plein aanwezig is. Aan het Piazza Del Duomo ligt onder andere de... dom.

Piazza Cisterna, San Gimignano

Duomo di San Gimignano (Collegiata di San Gimignano)

In deze eeuwenoude dom vind je de mooiste fresco’s uit de omgeving. De fresco’s stellen scènes voor uit het Oude- en het Nieuwe testament.

Collegiata, San Gimignano

Sint Augustinuskerk

Deze kerk is vooral bekend om de vele fresco's van Benozzo Gozzoli, die hier het leven van Sint Augustinus heeft verbeeld. Hier hangt ook de fresco waarop een heilige staat afgebeeld, die wordt geholpen door de maagd Maria met blote borsten, om de pest te bestrijden.

Sint Augustinuskerk, San Gimignano

Omgeving

Fort van Montestaffoli

Net buiten de stad vind je het fort van Montestaffoli. Hier kun je heerlijk picknicken met uitzicht op oude stad terwijl je bijkomt van alle indrukken. Dit laatste gaat natuurlijk het beste met een fles Vernaccia, de beroemde wijn van San Gimignano, gekocht in de wijnwinkel naast het fort.

Fort van Montestaffoli

Vervoer

Te voet

Het allerbeste is om de stad te voet te bezoeken. Alle bezienswaardigheden in San Gimignano liggen op loopafstand van elkaar.

Ballon!