Saturnia, Toscane

Saturnia In het zuiden van Toscane ligt het middeleeuwse dorpje Saturnia. Deze plaats staat vooral bekend om zijn warmwaterbronnen. Het pure water in de thermen heeft door de samenstelling een heilzame werking. Maar ook het pittoreske dorpje zelf is leuk om te bezoeken. Struin door de straatjes en geniet van de Toscaanse gezelligheid.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Thermen van Saturnia

De bekendste bezienswaardigheid van Saturnia zijn zonder meer de warmwaterbronnen. Met een constante temperatuur van 37 graden Celsius is het altijd heerlijk in het water van deze bronnen. Door de hoge concentratie mineralen, met name zwavel, calcium en magnesium, heeft het water een heilzame werking. Het helpt onder andere bij klachten aan de huid, spieren en gewrichten en de ademhaling, maar is ook zeker heilzaam bij herstel na ziekte en stress. Er hangt wel een doordringende zwavelgeur bij de bronnen, maar je zult dit al snel niet meer opmerken.

Thermen van Saturnia

Santa Maria Maddalena

Ook in de stad zijn er bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. De parochiekerk Santa Maria Maddalena is hier een goed voorbeeld van. In de kerk hangt een waardevol schilderij van Benvenuto di Giovanni. Naast de kerk staat de klokkentoren.

Santa Maria Maddalena parochiekerk

Cultureel centrum Pietro Aldi

In het centrum van Saturnia ligt dit culturele centrum. Het is een museum, bibliotheek en informatiecentrum in één. Er zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Het centrum is vernoemd naar de kunstschilder Pietro Aldi. Er zijn ook diverse werken van hem te bewonderen. Vlak naast het cultureel centrum vind je het archeologisch museum van Saturnia.

Cultureel centrum

Necropolis van Puntone

Rondom Saturnia liggen een aantal begraafplaatsen uit de tijd van de Etrusken. De Necropolis van Puntone is een van de weinige die vrij toegankelijk is. Het ligt in een dichtbegroeid gebied, behoorlijk verstopt.

Begraafplaats

Vervoer

Saturnia is maar een kleine plaats en dus kun je je in het centrum prima te voet verplaatsen. De thermen zijn wel te bezoeken met de auto, hoewel het in het hoogseizoen lastig kan zijn om een parkeerplaats te vinden. Ook met het openbaar vervoer kun je Saturnia's bekendste bezienswaardigheid bereiken. Met de trein reis je naar Albinia of Orbetello, waar je de bus kunt nemen naar de wereldberoemde bronnen.

Ballon!