Siena, Toscane

Siena Siena ademt middeleeuwse kunst en voelt als een groot openluchtmuseum met veel bezienswaardigheden. De stad staat niet voor niets al meer dan 25 jaar op de werelderfgoedlijst van Unesco. Slenter door het historische centrum, loop over het beroemde plein van Siena en stop regelmatig om te genieten van de Toscaanse gastronomie. Bezoek de kathedraal en geniet van de indrukwekkende bibliotheek.

Bezienswaardigheden & activiteiten:

Kathedraal van Siena

In de dertiende en veertiende eeuw bouwden wereldberoemde architecten aan deze kathedraal. Giovanni Pisano ontwierp de gevel en vader Nicola hakte de indrukwekkende preekstoel uit. Pinturicchio schilderde fresco’s. Michelangelo, Donatello en Lorenzo Bernini maakten allerlei sculpturen. Bezoek bij de kathedraal vooral ook de Libreria Piccolomini. Deze indrukkwekkende bibliotheek is versierd met kleurrijke en levendige fresco’s.

Kathedraal van Siena

Piazza del Campo

Op tien minuten loopafstand ligt het Piazza del Campo. Het plein van Siena is gebouwd op de exacte plaats waar drie antieke stadjes op een heuveltop samenkwamen. Een plek vol geschiedenis, want hier werd dus de gemeenschap van Siena gecreëerd. Het plein heeft een omtrek van 333 meter, bestaat hoofdzakelijk uit rode bakstenen en lijkt op een vissenstaart. Mede door dit unieke uiterlijk staat Siena op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bakstenen worden verdeeld door tien witte lijnen. Hierdoor ontstaat een soort schelp met negen secties. Alle negen secties wijzen naar het Palazzo Pubblico, het stadhuis.

Piazza del Campo, Siena

Palazzo Pubblico

In Siena hoef je niet ver te lopen om iets moois te zien. Loop vanaf het plein binnen een minuut naar het Palazzo Pubblico, het stadhuis. Het gebouw wordt nog steeds gebruikt als gemeentelijk kantoor, maar huisvest ook een museum. Vanaf de binnenplaats heb je toegang tot het stadsmuseum en de toren. Beklim vooral de toren; na meer dan vierhonderd treden heb je een waanzinnig uitzicht. Aan het eind van de binnenplaats vind je de kassa van het museum. Ga hier heen om twee enorme fresco’s van Ambrozio Lorenzetti en Simone Martini te zien. Bestel je kaarten bij voorkeur online, dit scheelt een paar euro.

Palazzo Pubblico, Siena

Palio van Siena

Op het plein van Siena vindt jaarlijks op 2 juli en 16 augustus de Palio van Siena plaats. Dit evenement komt uit de tijd van de middeleeuwen. Het bestaat uit een paardenrace met daaromheen kleurrijke optochten. Tien van de zeventien wijken strijden met een ruiter en paard om het felbegeerde zijden spandoek. De tien paarden galopperen samen met de verklede ruiters over de onverharde racebaan. Neem contact op met een van de plaatselijke toeristenbureaus om een kaartje te kopen.

Palio op Piazza del Campo

Omgeving

Panzano

Vanaf Siena is het drie kwartier rijden naar het noordelijker gelegen Panzano. Dit is de populairste stad van de wonderschone streek Chianti. Deze streek is beroemd door de wijn en olijven. Wandel door de charmante straten en geniet van een glas wijn. Loop eens binnen bij de Pieve di San Leolino. Deze landelijke kerk dateert uit 982.

Wijnvelden van Panzano

Vulkaan Monte Amiata

Deze uitgedoofde vulkaan bevindt zich in een verbluffende omgeving. Pak de fiets of wandel langs de historische dorpjes. Bezoek een van de natuurparken om wolven, everzwijnen, herten en roofvogels te spotten.

Vulkaan Monte Amiata

Vervoer

In het centrum van Siena is een treinstation. Reis vanaf hier naar steden als Pisa en Florence. Door de gehele stad rijden ook bussen. Autorijden in Siena wordt niet aangeraden. Bovendien is het grootste gedeelte van de stad autovrij. Parkeerplekken liggen buiten de stad. Parkeergarages San Franceso en Santa Caterina zijn ideaal. Beide parkeergarages hebben roltrappen die je zo naar het centrum leiden.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!