Volterra, Toscane

Volterra Midden in het heuvellandschap van Toscane ligt een van de mooiste stadjes van de regio. Het charmante Volterra ligt bovenop een berg en wordt volledig omgeven door eeuwenoude stadsmuren. In het historische centrum is de geschiedenis bewaard gebleven van de Etrusken, Romeinen, middeleeuwen en Renaissance. Fotogenieker dan de kronkelige straatjes in dit gezellige toeristenstadje wordt het bijna niet. Bewonder de kathedraal, leer meer over de Etrusken in het bijbehorende museum en beklim de toren van het oude stadhuis voor een fantastisch uitzicht over de groene Cecina-vallei. Het Etruskische hart van Toscane is een bezoek meer dan waard!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Duomo di Volterra

De dom van Volterra werd in Romaanse stijl gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw. In tegenstelling tot andere kathedralen in Toscane, ziet de kathedraal van Volterra er aan de buitenkant somber uit. Dit komt door geldgebrek tijdens de bouw. Daardoor werd besloten alle pracht en praal aan de binnenkant te maken. Binnen in de kathedraal vind je marmeren zuilen, gebeeldhouwde panelen en beeldhouwwerken.

Kathedraal van Volterra

Palazzo dei Priori

In de middeleeuwen deed dit paleis dienst als stadhuis. Daarmee is het een van de oudste stadhuizen van Italië. Het paleis werd gebouwd tussen 1208 en 1257 en staat middenin het stadje. Tegenwoordig is het een museum. Beklim ook zeker de klokkentoren, voor het allermooiste uitzicht over Volterra en de omliggende heuvels. Op heldere dagen zie je vanuit deze toren zelfs de zee liggen!

Palazzo dei Priori, Volterra

Fortezza Medicea

De invloedrijke familie Medici had het vroeger vooral in Florence voor het zeggen, maar heeft ook in Volterra haar sporen nagelaten. Het fort is goed bewaard gebleven, maar voor de toerist helaas alleen van buitenaf te zien. Het wordt namelijk nog steeds gebruikt waarvoor het gebouw vroeger al bedoeld was: als gevangenis.

Fort van de familie Medici, Volterra

Porta all'Arco

Kilometerslange stadsmuren uit de tijd van de Etrusken en uit de middeleeuwen omringen Volterra. De Etruskische poort (Porta all'Arco') is de enige poort die uit de tijd van de Etrusken is overgebleven. De muur die je eromheen ziet, is door de Romeinen gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden de Duitsers deze poort eigenlijk opblazen. De plaatselijke bevolking wist dit door slim denkwerk en snel handelen te voorkomen. Loop tijdens een wandeling door Volterra dus zeker even onder deze poort door. Aan de ene kant heb je het oude stadscentrum van Volterra en aan de andere kant mooi uitzicht over de groene heuvels in de omgeving van de stad.

Etruskische poort, Volterra

Theatro Romano

Aan de rand van de stad vind je een van de mooiste overblijfselen uit de oudheid; een gigantisch Romeins theater. Het goed bewaard gebleven theater is vermoedelijk in de eerste eeuw voor Christus gebouwd en bood plaats aan tweeduizend mensen. Het theater werd bij toeval ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden in de jaren vijftig. Een ticket geeft je toegang tot de overblijfselen, zoals de trappen, het podium en de ondergrondse gangen. Het mooiste uitzicht op het Romeinse theater heb je echter van bovenaf.

Romeins theater van Volterra

Guarnacci-museum

Geschiedenisliefhebbers zullen zeker interesse hebben in een bezoek aan dit bijzondere museum. Hier kom je namelijk meer te weten over de Etrusken die het stadje Volterra hebben gesticht. Het is een van de beste musea in heel Europa voor Etruskische kunst. Er zijn maar liefst 26 zalen met voorwerpen die rondom Volterra zijn gevonden, zoals beelden en grafurnen. Deze urnen zijn rijkelijk versierd, aangezien de Etrusken in het eeuwige leven geloofden.

Etruskische kunst in het Guarnacci museum

Omgeving

Natuurpark Biancane

In dit deel van Toscane vind je niet de olijfbomen en wijngaarden die zo typisch zijn voor deze Italiaanse regio. In plaats daarvan tref je een soort maanlandschap vol rode en spierwitte rotsen. Dit komt doordat dit gebied sterke geothermische activiteit heeft. Het dorp ligt op 51 kilometer van Volterra. Je kunt het park zelf ontdekken of op pad gaan onder leiding van een gids. De begeleide wandelingen starten bij het informatiecentrum Porta del Parco, vlak bij Monterotondo Marittimo. Tijdens de wandeling langs stoomflarden en gekleurde rotsen vertelt de gids meer over dit bijzondere natuurgebied, waar het sterk naar zwavel ruikt en waar de temperaturen vlak onder de grond hoog oplopen.

Natuurpark Biancane

De kopermijn van Montecatini Val di Cecina

Op vijftien kilometer van Volterra ligt het kleine middeleeuwse dorpje Montecatini Val di Cecina. Hier kun je goed merken dat de grond in de omgeving van Volterra rijk is aan grondstoffen. Het delven van koper wordt hier al ruim honderd jaar niet meer gedaan, maar je kunt de voormalige kopermijn Caporciano nog wel bezoeken. Dit was in de negentiende eeuw de grootste kopermijn van Europa, met ruim 35 kilometer aan mijnschachten. Daal af naar de oude mijnschachten en laat je meer vertellen over de geschiedenis van de koperwinning in Toscane. Ook hoor je over het leven van de mijnwerkers, die hier dagen van wel veertien uur maakten in donkere gangen waar zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid hoog waren. Informeer naar de tours in het Museo delle Miniere (Piazza Garibaldi).

Vervoer

Per auto

De laatste paar kilometers richting Volterra zijn de wegen steil en vol bochten, maar goed te rijden. Je parkeert je auto het beste op een van de parkeerplaatsen aan de rand van het stadje. Binnen de stadsmuren zijn de straatjes namelijk erg smal. Ook mag je niet overal met de auto komen.

Te voet

Eenmaal binnen de stadsmuren van Volterra, verken je de stad het beste te voet. Het historische centrum is compact en overzichtelijk, de bezienswaardigheden zijn goed te voet te bereiken.

Geschiedenis

Het precieze jaartal waarin Volterra werd opgericht is onbekend. Wel is duidelijk dat hier al sinds de negende eeuw voor Christus mensen wonen. Daarmee kent Volterra een lange geschiedenis. Deze geschiedenis begon met de Etrusken, die de plaats Velàthri noemden. Het was een van de twaalf steden van de Etrusken. De heuvels rond Volterra waren erg vruchtbaar, waardoor zowel de landbouw als de veeteelt in dit gebied opbloeiden. De Etrusken werden opgevolgd door de Romeinen, die in Volterra onder andere een Romeins theater en kilometerslange stadsmuur achterlieten. In de middeleeuwen werd Volterra omringd door machtige steden als Florence en Pisa, die onderling strijd voerden. De invloedrijke familie Medici, die zo bekend werd in de Italiaanse stad Florence, liet met een gevangenisfort ook in Volterra een opvallend bouwwerk achter. Vandaag de dag is toerisme een belangrijke inkomstenbron voor dit Italiaanse stadje.

Ballon!