Bolzano, Trentino-Zuid-Tirol

Bolzano Tussen de imposante bergen van de Dolomieten ligt de stad Bolzano. Deze stad groeide in de middeleeuwen uit tot een bruisende plaats, waar de Italiaanse en de Oostenrijkse cultuur zich vermengden. In de stad wordt zowel Duits als Italiaans gesproken. De mix van een mediterrane stad met een Alpenstadje zie je in de hele stad terug en dat geeft Bolzano een uniek karakter. Bezoek vooral de bijzondere kastelen in en rondom de stad en vergeet niet te genieten van de prachtige uitzichten over de omliggende bergen.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Kathedraal van Bolzano

Midden in het centrum van Bolzano, aan het Piazza Walther, ligt de imposante stadskathedraal. De kerk heeft zowel gotische als romaanse kenmerken en is vanaf het Piazza Walther een echte blikvanger. Ook de binnenkant van de kerk is de moeite waard om te bezoeken. Bekijk er bijvoorbeeld de kleurrijke fresco’s en indrukwekkende verzameling van kerkschatten.

Kathedraal van Bolzano

Monumento alla Vittoria

Het Monumento alla Vittoria werd opgericht in Bolzano om te vieren dat Italië na de Tweede Wereldoorlog Zuid-Tirol had geannexeerd. Het overwinningsmonument in Bolzano wordt gezien als een toonbeeld van het Italiaanse fascisme en is gebouwd in opdracht van dictator Benito Mussolini. Bezoek in het monument ook zeker de indrukwekkende, leerzame tentoonstelling over de onderdrukking van de Duitse taal en cultuur in Italië.

Monumento alla Vittoria, Bolzano

Archeologisch museum

Het archeologisch museum in het centrum Bolzano is voor een groot deel gewijd aan de wereldberoemde mummie Ötzi de ijsman. Het bevroren lichaam van Ötzi werd in 1991 per toeval ontdekt in de Italiaanse Alpen en is ruim 5.000 jaar oud. In het museum kom je oog in oog te staan met Ötzi en kun je ook de attributen zien die bij zijn lichaam gevonden werden. Ook leer je in de razend interessante tentoonstellingen in het museum alles over de manier waarop hij leefde.

Archeologisch museum, Bolzano

Maretsch-kasteel

Het Maretsch-kasteel in Bolzano is een karakteristiek, middeleeuws bouwwerk in het noordwesten van Bolzano. In het kasteel bewonder je prachtige fresco’s en kun je je rond laten leiden door een gids, die je het interessante verhaal van het kasteel vertelt. Verder worden in het kasteel regelmatig markten en concerten georganiseerd en is het heerlijk wandelen in de omgeving rondom het kasteel.

Maretsch-kasteel, Bolzano

Slot Runkelstein

Het kasteel van Runkelstein, in het Italiaans beter bekend als Castel Roncolo, werd in de middeleeuwen op een hoge rots net buiten het centrum van Bolzano gebouwd. In het kasteel ontdek je, eventueel onder begeleiding van een gids, de intrigerende geschiedenis van dit kasteel. Vergaap je aan de prachtige kunstwerken in het kasteel en vergeet ook niet om het geweldige uitzicht op de Talvera-rivier en het landschap van Zuid-Tirol te bewonderen.

Slot Runkelstein, Bolzano

Omgeving

Ritten

In slechts een paar minuten rijden sta je vanuit het centrum van Bolzano op het bergplateau de Ritten. Daar kun je genieten van een adembenemend panorama-uitzicht over de Dolomieten. Ook is er veel te doen rondom het plateau. ’s Zomers kun je er wandelen en fietsen en in de winter is het gebied rondom de Ritten een populair skioord. Ook een tochtje met de Rittnerbahn, de bergtrein die de dorpjes rondom het plateau met elkaar verbindt is een bijzondere belevenis, die je zeker niet mag overslaan.

Ritten

Slot Sigmundskron

In een kleine tien minuten met de auto bereik je vanuit Bolzano het imposante Slot Sigmundskron. Dit kasteel prijkt op een heuveltop ten zuidwesten van de stad. De burcht is niet alleen bijzonder om te zien, maar herbergt ook een van de zes wereldberoemde Messner Mountain Museums Firmian van bergbeklimmer Reinhold Messner. Deze musea vertellen de razend interessante verhalen van Messner zelf en leren je alles over het bergbeklimmen.

Slot Sigmundskron

Kalterer See

De Kalterer See, Lago di Caldaro in het Italiaans, ligt op een klein half uurtje rijden van Bolzano. Dit mooie bergmeer ligt op een fantastische locatie, midden tussen de uitgestrekte wijngaarden en boomgaarden. De Kalterer See is het warmste zwemmeer van de Alpen en kan ’s zomers opwarmen tot wel 28 graden. Heerlijk zwemmen dus! Het zwemseizoen is ieder jaar van mei tot september.

Lago di Caldaro

Karersee

De Karersee, in het Italiaans bekend als de Lago di Carezza, is een prachtig bergmeer en ligt op iets meer dan een half uurtje rijden van Bolzano. Het meer is beroemd vanwege zijn kristalheldere, blauwgroene water. Rondom het meer liggen de bergen van de Dolomieten en vind je adembenemende, uitgestrekte naaldbossen. Voor natuurliefhebbers is de Karersee dan ook een absolute aanrader.

Lago di Carezza

Vervoer

Bolzano is goed te bereiken met de auto, maar het is verstandig om de auto te parkeren op een van de parkeerplaatsen buiten het centrum. In het centrum zelf zijn namelijk verschillende verkeersluwe zones. Vanaf de parkeerplaatsen is het centrum gemakkelijk te voet of per bus te bereiken.

Ook kun je ervoor kiezen om met het openbaar vervoer naar Bolzano te reizen. Zuid-Tirol staat bekend om de goede dienstregelingen wat betreft openbaar vervoer. Bolzano heeft een eigen station en vanaf daar ben je binnen enkele minuten in het hart van de stad. Ook gaan er vanuit de omliggende steden meerdere bussen naar Bolzano.

Ballon!