Dolomieten, Italië

Dolomieten, Italië Ongekend in Europa: het natuurschoon van de Dolomieten. Deze bergketen in het noorden van Italië staat bekend om zijn enorm steile bergtoppen en rotswanden. Je vindt er bijna twintig indrukwekkende pieken boven de 3.000 meter hoogte. Bijzonder is dat het steile gebergte miljoenen jaren geleden een oerzee was. Wat wij nu als bergtoppen bewonderen, zijn eigenlijk versteende algen- en koraalriffen. Omdat de Dolomieten zo bijzonder zijn, plaatste UNESCO het zelfs op de Werelderfgoedlijst. Die eer kregen slechts twee andere natuurgebieden in de Alpen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het meer van Braies

Het grootste natuurlijke meer in de Dolomieten is het meer van Braies. Dit is met recht een van de populairste bezienswaardigheden van Zuid-Tirol. Het water heeft een spectaculaire kleur die kan variëren van groen tot blauw. In de vroege ochtend, als er nog geen boten op het meer varen, is het wateroppervlak spiegelglad en is het meer op haar mooiste. Het water is dan zo helder dat je vanaf de kant de forellen in het meer ziet rondzwemmen. Het is een aanrader om een rondje om het meer heen te wandelen (dit duurt één tot anderhalf uur). Daarbij heb je steeds weer een ander uitzicht op het meer, met de fantastische bergformaties op de achtergrond. Het is ook mogelijk om een boottocht op het meer te maken, waarbij een gids over de omgeving vertelt.

Het meer van Braies, Dolomieten

Tre Cime

De Tre Cime, drie steile rotspieken, zijn de beroemdste bergen van dit Italiaanse natuurgebied. Afhankelijk van de stand van de zon, kleuren de bergtoppen bruin, geel of rood. Je kunt er alleen komen met een rondwandeling van bijna negen kilometer over een relatief gemakkelijk pad. Met het weer moet je wel wat geluk hebben, want vanwege de hoogte van bijna 3.000 meter is het hier vaak mistig. Om een bezoek aan dit symbool van de Dolomieten nóg mooier te maken, kun je bovendien nog een extra hike maken. Je loopt dan naar het uitzichtpunt Cadini di Misurina. Na een half uur wandelen kijk je uit over verschillende kolossale bergtoppen. In combinatie met elkaar is dit een fantastische dagtocht voor wandelliefhebbers.

Tre Crime bergtoppen Dolomieten

Seceda-berg

Deze prachtige berg met grillige vormen is meer dan 2.500 meter hoog en ligt in het natuurpark Puez-Geisler. Het leuke aan deze berg is dat hij heel gemakkelijk bereikbaar is. Een kabelbaan neemt je mee naar boven en als je uitstapt heb je al snel zicht op de kenmerkende pieken van de Seceda. Bij de top van de Seceda is het vaak mistig, wat zorgt voor een bijzondere sfeer en mooie foto's. Als je zin hebt om te wandelen kun je ervoor kiezen om de kabelbaan links te laten liggen en zelf de berg omhoog te lopen. Bovenop de berg zijn ook talloze wandelroutes om uit te kiezen.

Seceda-berg Dolomieten

Het meer van Sorapis

De wandeling naar het meer van Sorapis behoort tot de mooiste van de Dolomieten. Het is echter geen gemakkelijke route om te lopen. Soms moet je flink klimmen of kom je vlak langs een steile afgrond. Na een kleine twee uur wandelen word je beloond met het uitzicht op het meer welke een bijzondere, melkachtig blauwe kleur heeft.

Het meer van Sorapis, Dolomieten

Bergweide Seiser Alm

De Seiser Alm staat bekend als de grootste Alpenweide van Europa. Glooiende heuvels, met bloemen bezaaide valleien in de lente, grazende koeien en grillige bergen op de achtergrond. Deze bergweides zijn een feest voor iedere vakantieganger, van gezinnen tot aan fietsers, wandelaars en trailrunners. De vallei heeft diverse stoeltjesliften die je naar hoger gelegen wandelroutes brengen. Het is bijvoorbeeld leuk om de lift naar boven te nemen en vervolgens naar beneden te wandelen. Zo geniet je van het uitzicht zonder al teveel hoogtemeters te hoeven maken.

Seiser Alm, Dolomieten

Val Venosta

Val Venosta, een dal in het westen van de Dolomieten, is een van de meest gefotografeerde plekken van de Dolomieten. Dat is niet vreemd gezien het feit dat je hier een groot meer kan bezichtigen waar middenin een kerktoren staat. Dit is tot stand gekomen door de bouw van een stuwdam in 1950. Daardoor werd het Resia meer gecreëerd en kwam een nabijgelegen dorpje volledig onder water te staan. Alleen de toren van de kerk uit de veertiende eeuw is nog zichtbaar.

Val Venosta Dolomieten

Val di Fassa

Vali di Fassa is een bekend bergdal in de Italiaanse Dolomieten. Omdat je overal goed uitzicht hebt op de steile bergen, is het zowel in de winter als zomer een geliefde vakantiebestemming. Bekende bezienswaardigheden in het Fassadal zijn de spannende bergpas Sass Pordoi en het meer van Antermoia. Het kleine meer is een bijzonder plaatje om te zien door de spectaculaire groenblauwe kleur en de ruige, kale bergen die het meer omringen. Naar dit bergmeer op 2.500 meter hoogte kun je gemakkelijk wandelen.

Val di Fassa in de Dolomieten

Bergpas Sass Pordoi

Wil je het uitzicht op de Dolomieten eens vanuit de auto bekijken in plaats van te voet? Dan is de Pordoipas een aanrader. Met bijna 3.000 meter is dit de hoogste geasfalteerde weg in de Italiaanse Dolomieten. De bijnaam van de bergpas, ‘het terras van de Dolomieten’, geeft al aan dat je hier een prachtig uitzicht hebt. Als je tijdens de bergpas nog niet genoeg hoogtemeters gemaakt hebt, kun je ook nog met een kabelbaan naar een bergtop langs de pas. Vanaf hier kun je diverse hikes maken.

Bergpas Sass Pordoi in de Dolomieten

Molveno meer

In tegenstelling tot andere meren in de Dolomieten, ligt het Molveno meer op ‘slechts’ 800 meter hoogte. Het is al meerdere keren uitgeroepen tot het meest schone meer van Italië en daardoor een ideale plek om te gaan zwemmen of watersporten. Als het windstil is en het wateroppervlakte glad is, weerspiegelt het grote Molvenomeer de bergtoppen van de Brenta Dolomieten – een feest voor fotografen! Vanuit het nabijgelegen dorpje Molveno vertrekken diverse mooie wandelroutes.

Molvenomeer Dolomieten, Italië

Torens van Vajolet

Voor wie op zoek is naar een langere wandeling kan naar de torens van Vajolet, drie machtige en spitse bergtoppen, wandelen. Wandel van de groene bergweides steeds hoger richting de kale rotsformaties. Je hebt de keuze uit twee verschillende startpunten: berghut Stella Alpina en de König Laurin kabelbaan. In beide gevallen duurt de hike naar de bergformatie zo’n vijf tot zes uur. Een prachtige wandeling in de Dolomieten!

Torens van Vajolet, Dolomieten
Ballon!