Nationaal Park Stelvio, Trentino-Zuid-Tirol

Nationaal Park Stelvio Stelvio is misschien niet het bekendste nationale park van Italië, maar het is wel een van de grootste én oudste natuurgebieden van het land. Het Nationaal Park ligt in het hart van de Alpen, in de Italiaanse regio’s Lombardije en Trentino. Hier domineren hoge bergen zoals de Cevedale en de Ortler van bijna 4.000 meter hoog het landschap. Er ligt een heel netwerk aan mooie wandelroutes, maar ook liefhebbers van wielrennen en spannende autoroutes kunnen hun hart hier ophalen aan de prachtige bergpassen Stelvio en Gavia. Wie de Stelviopas op de fiets weet te bedwingen, treedt in de voetsporen van de winnaars van de Giro d'Italia.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Stelviopas

Deze naam komt liefhebbers van de wielrensport misschien bekend voor. Een van de zwaarste etappes in de wielerronde Giro d’Italia gaat namelijk over deze 49 kilometer lange bergpas. De Stelviopas heeft het nationale park haar naam gegeven en is dan ook een grote publiekstrekker. Met 2.758 meter is dit de hoogste bergpas die je in Italië kunt rijden. Daarbij rijd je langs zeker 48 duizelingwekkende haarspeldbochten. De Stelviopas begint even buiten het plaatsje Bormio. Van juni tot september geniet je hier vanuit de auto, motor of op de fiets van een spectaculaire route en even zo mooie uitzichten.

Stelviopas

Gaviapas

De Gaviapas loopt dwars door Nationaal Park Stelvio en met meer dan 2.500 meter hoogte behoort deze tot één van de hoogste bergpassen van Europa. Uitzicht op besneeuwde bergtoppen, hier en daar een bergmeer, haarspeldbochten en een flink hellingspercentage maken dit een prachtige bergrit door de Alpen. Omdat hier zoveel sneeuw valt, is de Gaviapas vaak tot in mei of juni afgesloten voor verkeer. Rondom de bergpas liggen de meren Bianco en Nero en de 3.684 meter hoge berg San Matteo. Over het algemeen is het hier rustiger dan bij de bekende Stelviopas.

Gaviapas, Italië

Meren van San Giacomo en Cancano

In een vallei op 1.900 meter boven zeeniveau liggen twee stuwmeren die worden gescheiden door een grote dam. De bijzondere blauwe kleur van de meren doet denken aan bekende meren in het westen van Canada. Ze worden gebruikt om stroom te leveren aan de nabijgelegen waterkrachtcentrale van Premadio. De meren liggen vlakbij het plaatsje Bormio. Wie om de twee meren heen fietst, legt een route van zeventien kilometer af.

Meren van San Giacomo en Cancano, Italië

Fietsen

Fietsers en mountainbikers laten hun wielen in Stelvio graag ronddraaien. Er liggen hier namelijk kilometers aan paden, verhard en onverhard, voor zowel de beginnende als geoefende fietsers. Wil je in de voetsporen van de wielrenners van de Giro d’Italia treden? Dan kun je meedoen aan de Stilfser Joch fietsdag. Dit is één dag in het jaar waarop de Stelviopas volledig wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers hebben dan vrij baan op de 49 kilometer lange route vol haarspeldbochten. Met 1.800 meter hoogteverschil is dit een zeer uitdagende route om te fietsen. Ook op andere dagen kun je de route fietsen, maar dan gedeeld met gemotoriseerd verkeer.

Fietsen en mountainbiken in Nationaal Park Stelvio

Meer van Gioveretto

Dit kunstmatige meer heeft smaragdgroen water. Het wordt omringd door besneeuwde bergtoppen en is aan één kant afgesneden door een grote dam. Je kunt hier een mooie, eenvoudige wandeling maken van zeven kilometer lang. In iets meer dan twee uur loop je door het bos en langs het meer. Er zijn twee varianten: bij één route loop je dezelfde weg terug en bij de ander loop je een rondje. In de vallei Val Martello, vlakbij het meer van Gioveretto, leidt een pad van tien kilometer avontuurlijke wandelaars langs een gletsjer.

Meer van Gioveretto, Italië

Wandelen

Door de omvang van Nationaal Park Stelvio en de vele mooie valleien, zijn hier ontelbaar veel wandelroutes uitgezet. Korte en lange wandelingen, maar ook voor ieder niveau wat wils. Een hele mooie wandeling is die langs het ‘marmottenpad’ in de vallei Forni al Rifugio Branca. In iets meer dan een uur overbrug je te voet 2,5 kilometer en driehonderd meter hoogteverschil. Zoals de naam al aangeeft, kun je tijdens deze hike Alpenmarmotten spotten. In de buurt van de Gaviapas kunnen ervaren wandelaars bij een gletsjer gaan kijken. De route is slechts twee kilometer lang, maar door een hoogteverschil van bijna driehonderd meter doe je hier minimaal 2,5 uur over.

Wandelen in Nationaal Park Stelvio
Ballon!