Natuurpark Adamello Brenta, Trentino-Zuid-Tirol

Natuurpark Adamello Brenta Het Adamello Brenta natuurpark is een prachtig, nog wat onontdekt natuurgebied. Het park wordt voornamelijk gekenmerkt door naaldbossen, alpiene graslanden en rots vegetaties met bergtoppen boven de 1.800 meter. Je vindt er groene alpenweides, uitgestrekte bossen, beekjes en moerassen. Symbool voor het park staat de bruine beer, die tussen 1999 en 2002 hier opnieuw werd geïntroduceerd. Daarnaast vind je hier veel alpendieren, zoals reeën, marmotten, eekhoorns, steenbokken en steenarenden.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Vallei van de watervallen

Het Adamello-massief typeert zich door veel ongerepte natuur en is als gebied nog vrij onontdekt. De Val di Genova staat ook wel bekend als de vallei van de watervallen en behoort volgens velen tot een van de mooiste plekken van het Adamello Brenta natuurpark. Een van de grotere watervallen is de Cascata di Nardis. Deze waterval is 130 meter hoog en daalt af van de Presanella-gletsjer.

Cascata di Nardis

Ambiez vallei

Deze vallei ligt in het hart van de Dolomieten. Val d'Ambiez is te bereiken vanaf Baesa, dat op drie kilometer van het dorp San Lorenzo in Banale ligt. Vanaf daar is het ongeveer twee uur lopen. Een alternatief is een pendeldienst die je naar de berghut Cacciatore op 1.821 meter hoogte brengt. Een uur verderop ligt de berghut Silvio Agostini op 2.410 meter hoogte. Dit is het ideale startpunt voor het beklimmen van de Cima Tosa (3.173 meter). Dit gebied is tevens het kruispunt voor een aantal beroemde wandelroutes, zoals het Brentari-pad, de Castiglioni via ferrata, Via delle Bocchette en de Dolomiti di Brenta Trek-routes.

Ambiez vallei

UNESCO Werelderfgoed: de Dolomieten

De Dolomieten maken deel uit van de Alpen en Adamello Brento maakt hier onderdeel van uit. Vanuit het noorden van Italië strekken ze zich uit over de provincies Zuid-Tirol, Trentino en Belluno tot aan de 3.343 meter hoge berg Marmolada. De Dolomieten hebben sinds 2009 de status van UNESCO Werelderfgoed vanwege hun geologische en landschappelijke uitzonderlijkheid. Het unieke, prachtige berglandschap met de ‘bleke bergen’ veranderd bij zonsopgang en zonsondergang in een waar kleurenspel. Dit fenomeen staat bekend als de ‘Alpenglow’ en is vooral indrukwekkend in de winter, wanneer er sneeuw en ijs op de bergkammen ligt.

Dolomieten

Meer van Tovel

Het Meer van Tovel behoort tot een van de natuurlijke parels van het Adamello Brenta natuurpark. Het meer staat bekend om haar rode water, alhoewel dat nu niet meer voorkomt. Het fenomeen van het rode water is uniek in de wereld en zou tot de jaren 60 zijn waargenomen. In de zomer zou een speciale alg naar het wateroppervlak stijgen, waardoor het water felrood kleurde. Het heeft het meer een aantal vreemde verhalen en legendes opgeleverd. De vele paden in de omgeving en het wandelpad om het meer, zijn bijzonder geschikt om even helemaal tot rust te komen.

Meer van Tovel

Meren

Bijna alle meren in het natuurpark zijn gletsjermeren, met een typische ‘circusvorm’. Alleen het Tovelmeer is geen gletsjermeer. Ook vind je een aantal groepen van meren bij elkaar, waaronder de prachtige Mandrone meren.

Vedretta-meer op een hoogte van 2.600 meter

Geologie

De rijkdom in het Adamello Brenta natuurpark wordt door UNESCO erkend als Wereldgeopark. Gekenmerkt door de Dolomieten van Brenta, vertellen de rotsen over oude zeeën. De geologie van de verschillende rotsen getuigt van een geschiedenis van meer dan 350 miljoen jaar. In het Geopark volgden diverse landschappen elkaar op. In de verschillende geologische tijdperken ontwikkelde dit gebied zich van vulkanen tot woestijnen en van de bodem van kristalheldere tropische zeeën naar de huidige pieken bedekt met gletsjers.

Natuurpark Adamello Brenta
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!