Riva del Garda, Trentino-Zuid-Tirol

Riva del Garda Het meest noordelijk gelegen dorp van het Gardameer is Riva del Garda. Dit grote dorp, dat net niet groot genoeg is om een stad te zijn, ligt in een bergachtig landschap. Het sfeervolle centrum heeft een groot aanbod aan leuke winkeltjes. Breng een heerlijk dagje aan het water door op een van de gezellige stranden. Ook onder watersporters is Riva del Garda erg populair. Door de ligging in de bergen komen ook mountainbikers en wandelaars graag even uitrusten in het dorp. Wandel door de gezellige straatjes, bezoek de historische burcht en ontdek dit leuke plaatsje.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Rocca

De burcht Rocca is een van de bekendste bezienswaardigheden van Riva del Garda. Deze burcht uit de twaalfde eeuw was vroeger een van de belangrijkste vestingen van de plaats. Tegenwoordig vind je in de burcht het stadsmuseum, met archeologische vondsten uit de omgeving. Bekijk hier ook mooie objecten en schilderijen die met Riva del Garda te maken hebben. Extra speciaal is dat de burcht echt alleen via een brug te bereiken is. Hierdoor kun je je extra goed voorstellen hoe belangrijk de burcht vroeger voor de verdediging van het dorp geweest moet zijn.

Rocca, Riva del Garda

Torre Apponale

De 34 meter hoge Torre Apponale is het symbool van Riva del Garda. De toren ligt op het centrale plein van het dorp en is niet te missen. Klim de 160 treden omhoog en wordt beloond met een adembenemend uitzicht over het dorp, de schitterende omgeving en natuurlijk het Gardameer.

Torre Apponale, Riva del Garda

Stranden

Aan de oever van het Gardameer liggen een paar prachtige stranden. Als je een dag wilt relaxen is een bezoek aan een van de stranden van Riva del Garda een goed plan. Spiaggia Sabboni is een van de best uitgeruste stranden die je in deze regio zult vinden. Het is een kiezelstrand met een fijne groenzone. Ook ligt hier een drijvend platform met een zwembad en glijbaan, een speeltuin, basketbalveld en zandbak. Alles voor een perfecte dag aan het water.

Bezoek een van de stranden van Riva del Garda

Chiessa dell’ Inviolata

Hoewel deze achthoekige kerk er aan de buitenkant behoorlijk sober uitziet, vind je binnenin de kerk een explosie aan kleuren. Deze Barokke kerk wordt beschouwd als mooiste van de regio. Bekijk de schitterende fresco’s, het prachtige koepelgewelf en het fraaie stucwerk. Neem de tijd om de vele details van het interieur in je op te nemen.

Chiessa dell’ Inviolata, Riva del Garda

Kerkje van Santa Barbara

Hoog in de bergen boven Riva del Garda ligt het kerkje van Santa Barbara. ’s Avonds kun je het verlichte kerkje altijd goed zien liggen. Overdag kun je via een pittige wandeling, van anderhalf tot twee uur, naar het kerkje toe wandelen. Het eerste gedeelte van de wandeling, naar de ruïnes van het Bastion, is goed te doen. Vooral het laatste stuk van de wandeling loopt erg steil en is behoorlijk pittig. Als je het kapelletje uiteindelijk bereikt hebt, zal het al je inspanningen waard zijn geweest. Het uitzicht is vanaf hier echt fenomenaal. Geniet van je prestatie en rust even uit onder het genot van het adembenemende uitzicht, voordat je in ongeveer een uur de afdaling terug naar Riva del Garda weer maakt.

Kerkje van Santa Barbara, Riva del Garda

Watersporten

De ligging van Riva del Garda maakt het een waar paradijs voor watersporters. De noordelijke ligging zorgt voor een aangenaam briesje, wat natuurlijk erg gunstig is voor surfers en zeilers. Je zult in Riva del Garda dan ook genoeg aanbieders van deze sporten vinden. Ook kun je aan boord van diverse boten stappen of zelf een boot huren. Een paar uur op het schitterende water van het Gardameer staat garant voor een fijne dag.

Riva del Garda is een waar paradijs voor watersporters

Drie stadspoorten

Het oude centrum van Riva del Garda wordt omgeven door een stadsmuur. In deze muur zitten drie stadspoorten die het bezoeken waard zijn. Porta Bruciata, Porta San Marco en Porta San Michele zijn nog erg indrukwekkend om te zien. Ze geven goed weer hoe oud dit mooie dorp aan het Gardameer al is.

Een van de drie stadspoorten van Riva del Garda

Omgeving

Varone Waterval

Als je Riva del Garda bezoekt, mag een bezoek aan de indrukwekkende Varone Waterval eigenlijk niet ontbreken. De waterval ligt op zo’n drie kilometer vanaf Riva del Garda. Het water klettert hier van bijna honderd meter naar beneden. De waterval bevindt zich in een grot in een nauwe kloof. Een erg fascinerende en indrukwekkende plaats om te bezoeken. Je kunt de waterval vanaf twee verschillende niveaus bewonderen. Houd er rekening mee dat het water behoorlijk kan spetteren en je dus wel nat kan worden.

Varone Waterval

Vervoer

Het grootste gedeelte van het centrum van Riva del Garda is verboden voor auto’s. Je zult dus te voet de gezellige straatjes moeten gaan ontdekken. Wel rijd er een toeristentreintje, dat je een gedeelte door het centrum kan vervoeren. In de buurt van Riva del Garda lopen veel prachtige wandel- en mountainbikeroutes door de bergen.

Ballon!