Trento, Trentino-Zuid-Tirol

Trento In het noorden van Italië, tussen de indrukwekkende bergen van de Dolomieten, ligt de stad Trento. Het is de op drie na grootste stad van de Alpen, maar eenmaal in het gezellige centrum voelt Trento helemaal niet aan als een grote stad. Toch zul je je zeker niet vervelen bij een bezoekje aan Trento. Verken te voet de gezellige straten en bekijk de mooie, kleurrijke gebouwen die verspreid staan door de stad. Bewonder de mooiste paleizen en kathedralen in de stad of bezoek een van de vele musea die de stad rijk is.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Piazza Duomo

Het Piazza Duomo vormt het bruisende hart van Trento. Het plein ligt aan de voet van de imposante kathedraal van San Viglio en wordt omringt door historische paleizen, wat voor een prachtig aanzicht zorgt. Ook vind je op het Piazza Duomo de gigantisch, barokke Neptunus-fontein, die je zeker van dichtbij wilt bekijken.

Piazza Duomo, Trento

Kathedraal van San Viglio

Dé blikvanger van het centrum van Trento is de enorme San Viglio-kathedraal. Dit prachtige gebouw stamt uit de dertiende eeuw en is nooit helemaal voltooid. Daarom heeft de dom slechts één toren in plaats van de geplande twee torens. Toch is een bezoekje aan de kathedraal een echte aanrader als je in Trento bent. Binnenin vind je namelijk de mooiste fresco’s en heb je de mogelijkheid om de klokkentoren te beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Kathedraal van San Viglio, Trento

Kasteel van Buonconsiglio

Waan je in een sprookje in het monumentale kasteel van Buonconsiglio. Vandaag de dag is dit indrukwekkende bouwwerk een museum, waarin je onder andere uitgebreide kunstcollecties, archeologische voorwerpen en oude manuscripten kunt bewonderen. Zo leer je alles over de razend interessante geschiedenis van dit paleis, dat van de dertiende tot de achttiende eeuw werd bewoond door prins-bisschoppen uit de regio. Vanaf de bovenste verdiepingen heb je bovendien een prachtig uitzicht over Trento.

Kasteel van Buonconsiglio, Trento

Wetenschapsmuseum MUSE

Het Museum of Science, beter bekend als het MUSE, ligt aan de oevers van de rivier de Adige en is ontzettend interessant en leerzaam om te bezoeken. Door de interactieve exposities en spelletjes is dit museum ook voor kinderen erg leuk. Je leert er alles over de meest bijzondere dieren en natuurverschijnselen.

Breng een bezoek aan het MUSE in Trento

Tridentum Sotterranea

Wat veel mensen niet weten, is dat onder Trento een oude Romeinse stad ligt begraven: Tridentum. Bij een bezoekje aan het Tridentum Sotterranea stap je terug in de tijd en kun je verschillende opgravingen van deze oude stad bewonderen. Zo vind je er onder andere de originele stadsmuren, overblijfselen van huizen en delen van het intrigerende Romeinse wegennetwerk.

Omgeving

Monte Bondone

Op een klein half uurtje rijden van Trento ligt de Monte Bondone. Deze berg ligt op een hoogte van ruim 2.000 meter en je vindt er het typische Alpenlandschap. Het is een ideale plek voor ontspannen wandel- of fietstochten, onder het genot van de mooiste uitzichten. In de winter is het bovendien een populair skigebied.

Monte Bondone

Botanische tuin van Viote

Op de Monte Bondone ligt de indrukwekkende botanische tuin van Viote, die beheerd wordt door het MUSE. Deze tuin is zeker de moeite waard om te bezoeken. Bij een bezoekje aan deze botanische tuin bewonder je prachtige hooggebergte-flora’s en leer je in de frisse berglucht alles over de groei van deze bloemen en planten.

Bezoek de botanische tuin van Viote

Canale di Tenno

Het bijzondere, middeleeuwse stadje Canale di Tenno ligt op ongeveer een uur rijden van Trento. In dit middeleeuwse stadje aan het Gardameer lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Overal zie je de oorspronkelijke, middeleeuwse architectuur en stadsstructuur terug. Smalle straatjes en kleine binnenplaatsjes wisselen elkaar af en ook de gebouwen zijn nog authentiek. Dat maakt een bezoekje aan dit stadje een heel bijzondere ervaring, die je niet wilt missen.

Canale di Tenno

Vervoer

Dankzij haar centrale ligging tussen de Dolomieten en het Gardameer is Trento is goed bereikbaar, zowel per auto als per trein. Kom je met de auto, dan kun je deze het best aan de rand van de stad parkeren, om de stad zelf vervolgens te voet of met het openbaar vervoer te verkennen.

Verder kun je Trento zonder problemen per trein bezoeken. Het treinstation van de stad ligt aan het centrum, waardoor je vanuit de trein binnen de kortste keren in het hart van Trento staat. Ook de rest van het openbaar vervoer in de omgeving van Trento is goed geregeld. Als je de omgeving gaat verkennen, is reizen met de lokale bus of trein zeker geen straf.

Trento zelf heeft geen vliegveld, maar er liggen verschillende vliegvelden in de buurt van de stad. Zo ben je onder andere vanuit de vliegvelden van Verona, Bergamo, Venetië en Milaan in één à twee uur in de stad.

Ballon!