Reisinfo Umbrië, Italië

Umbrië Umbrië staat bekend als het groene hart van Italië. Opvallend is dat de regio niet aan de zee of een buurland grenst. Dit isolement heeft ervoor gezorgd dat er weinig invloeden van buitenaf zijn geweest en dat er veel oude Italiaanse tradities behouden zijn gebleven. Nonna’s in schorten die met de hand pasta maken en voordeuren die niet op slot zitten zijn hier een gebruikelijk aanzicht.

De regio staat vooral bekend om de middeleeuwse stadjes op de heuvels waarvan de meeste heel goed bewaard zijn gebleven. De Etrusken, Romeinen, ruziënde middeleeuwse families en Renaissance kunstenaars hebben allemaal hun stempel op de regio gedrukt. Van de gotische kathedraal van Orvieto tot aan de met fresco’s beklede basiliek van Assisi. Maar ook de natuur speelt een belangrijke rol. De wilde schoonheid van de Monti Sibillini tegen de glooiende groene heuvels en met wilde bloemen gevulde weiden.

Perugia is de hoofdstad van de regio en bevindt zich op een 450 meter hoge rots en is omgeven door prachtige valleien. Het oude historische centrum is een ware schatkamer vol met kunst en cultuur. Maar Perugia is ook een studentenstad waar de vele internationale studenten ervoor zorgen dat de stad bruist en dat er veel leuke boetiekjes en horecazaakjes te vinden zijn. Vanuit de keukens worden tartufi neri (zwarte truffel), fijn ingelegde vleeswaren en stevige lokale wijnen geserveerd.

Het Lago Trasimeno is het op drie na grootste meer van Italië en is omgeven door groen en een aantal charmante kleine stadjes waarvan Castiglione del Lago misschien wel de mooiste is. Achter de stadsmuur bevindt zich een kasteel en de typische smalle straatjes en gezellige terrasjes.