Gubbio, Umbrië

Gubbio De stad Gubbio in de Italiaanse regio Umbrië lijkt weggelopen te zijn uit een middeleeuws schilderij. Loop over het centrale plein, bewonder de schilderachtige pannendaken en kijk je ogen uit bij de mooie gotische torens. Bekijk de Duomo, het Romeinse theater en sla het Palazzo dei Consoli niet over. Vergeet niet om regelmatig te genieten van de Italiaanse lekkernijen die hier voor het oprapen liggen.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Duomo

Deze kathedraal aan de rand van het dorp dateert uit de 13e en 14e eeuw. Stap hier binnen en laat je verrassen door de gigantische collectie aan schilderijen uit de 16e eeuw. De barrokken kapel springt in het oog. Neem de tijd om naar de fresco’s van Allegrini en een van canvas Gherardi te kijken. Op de muren van de kathedraal zie je sporen van fresco’s uit de 14e en 15e eeuw. Onder het hoofdaltaar staat een Laat-Romeinse sarcofaag. Hier zitten overblijfselen van San Giacomo en San Mariano, zittende leden van de kerk, in. In het koor zie je de bisschoppelijke troon. Deze is rond het midden van de 16e eeuw uitgehouwen.

Duomo Gubbio

Romeins theater

Op tien minuten afstand van de Duomo ligt dit prachtige theater. In de eerste eeuw na christus werd er begonnen met de bouw van dit theater. Hierbij werd gebruikgemaakt van vierkante blokken met kalksteen. Aangeraden wordt om dit theater vooral in de zomer te bezoeken. Het is dan het centrum van cultureel leven. Verder worden er verschillende muzikale voorstellingen gehouden.

Romeins theater

Palazzo dei Consoli

Vanaf het theater loop je in twaalf minuten naar het noordoosten van Gubbio. Hier staat het Palazzo dei Consoli. Dit hertogelijk paleis werd gebouw na het jaar 1470. Dit was de tijd waarin Gubbio onder het bewind stond van Federico da Montefeltro. Bekijk het mooie pannendak, een fraai staaltje architectuur en de plafonds van marmer. Het is nu een museum en laat verschillende topstukken uit de Italiaanse collectie zien.

Palazzo dei Consoli

St. Ubaldo basiliek

Vanaf het paleis is het veertig minuten even stevig wandelen naar de rand van de stad. Hier is de St. Ubaldo basiliek te aanschouwen. Ubaldo was de patroonheilige van Gubbio en deze basiliek is dan ook aan hem opgedragen. Bijzonder is dat zijn lichaam ook daadwerkelijk wordt bewaard in een kristallen urn in deze kerk. Gedetailleerde fresco’s, marmeren altaren en schitterende versierde ramen zijn andere hoogtepunten van deze kerk.

St. Ubaldo basiliek

Omgeving

Lago di Trasimeno

In ruim een uur rijd je vanaf Gubbio met de auto naar het Lago di Trasimeno. Dit is een regio waar de tradities van boeren en vissers elkaar treffen. Geniet hier vooral van de rust en natuur. Lekker een hapje eten is zeker een aanrader. Niet alleen maar luieren? Ga dan wandelen, fietsen of paardrijden. Raften, zeilen of je uitleven in het aquapark is ook allemaal mogelijk.

Lago di Trasimeno

Vervoer

In Gubbio is alles te voet te doen.

Ballon!