Norcia, Umbrië

Norcia, Umbrië Norcia is een vredig stadje in het zuidoosten van de Italiaanse regio Umbrië. Proef de ham, zwarte truffel, kaas, everzwijnenworst en andere lokale lekkernijen. Deze plek is wereldberoemd vanwege het feit dat het de geboorteplaats is van Sint-Benedictus. Het plein van Norcia is zeldzaam mooi en zeker de moeite waard om overheen te lopen. De stad worstelt helaas nog steeds met de gevolgen van de aardbevingen van 2016. Daardoor zijn twee kerken ingestort. De wederopbouw komt inmiddels van de grond en de lokale bevolking kan niet wachten om je te begroeten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Piazza San Benedetto

Dit kleine plein wordt geflankeerd door indrukwekkende middeleeuwse gebouwen. Helaas zijn veel van die gebouwen gesloten na de aardbeving in 2016. Het 14e-eeuwse Palazzo Comunale is nog intact. Midden op het plein staat het standbeeld van de beroemdste zoon van de stad, Sint-Benedictus. Op het plein zijn daarnaast ook een houten klokkentoren en kruisbeeld te zien. Deze klokkentoren wordt gebruikt om de bel van de door een aardbeving verwoeste Cattedrale di Santa Maria Argentea te huisvesten. Het standbeeld van San Benedetto staat er nog. Struin rond over dit plein en vergeet niet stoppen te bij een van de eettentjes. Geniet van everzwijnenworst of smul van een blokje Italiaanse kaas. Voor de ijsliefhebbers is het zelfgemaakte pistache ijs een aanrader.

Piazza San Benedetto

Basilica di San Benedetto

Vanaf het plein is het drie minuten lopen naar deze basiliek. Voorheen was deze plek het pronkstuk van Norcia. Nu is deze basiliek uit de 13e eeuw ingestort. De kerk geeft inzicht in de huiveringwekkende kracht van de aardbeving in 2016. Alleen de gevel staat nog overeind. Voor de aardbeving waren in deze kerk fresco’s uit de 15e eeuw te zien. De basiliek werd gebouwd boven het huis waar de heiligen Benedictus en Scolastica zijn geboren.

Basilica di San Benedetto

Omgeving

Castelluccio

Op veertig minuten rijden van Norcia ligt het dorpje Castelluccio. Het dorp ligt op 1452 meter boven zeeniveau in het schitterende Monti Sibillini National Park. Het dorpje op de hoogvlakte is volledig verwoest door de aardbeving. Zeker twee jaar lang werd het bewaakt door militairen, want de wederopbouw kwam maar niet van de grond. Het is een aanrader om deze plek tussen mei en juli te bezoeken. Dan bloeien er duizenden bloemen in Castellucio. Dit zorgt voor een gigantisch pallet aan kleuren.

Castelluccio

Vervoer

Norcia is wandelend goed te verkennen. Het gebruik van een auto is hier niet nodig.

Geschiedenis

Norcia werd op 14 januari 1703 getroffen door een zware aardbeving. Het dodental bedroeg tussen de zes- en bijna tienduizend mensen. In 2016 was het zelfs twee keer raak. Eerst op 24 augustus en daarna op 30 oktober. De laatste aardbeving zorgde voor een hoop beschadigingen in het historische centrum. Onder meer de kathedraal werd verwoest.

Ballon!