Orvieto, Umbrië

Orvieto Orvieto is een middeleeuws vestingstadje bovenop een rotsplateau en een van de topattracties in de regio Umbrië. Wandel door de smalle straatjes van het historische centrum en geniet van de adembenemende kathedraal. Beklim de Torre del Moro en verwonder je over het spectaculaire uitzicht over de stad en de wijnvelden. Vergeet ook niet om het middeleeuwse Palazzo del Popolo te bekijken.

Bezienswaardigheden en activiteiten

De Duomo van Orvieto

Door velen wordt de Duomo van Orvieto gezien als de mooiste kathedraal van Italië. De bouw van dit symbool van Orvieto begon in 1290. Dit prachtige gebouw brengt een aantal verschillende stijlen samen. Kijk je ogen uit en geniet van de Romaanse en Gotische invloeden. Binnen in de kerk zijn fresco’s en twee fraaie kapellen te bewonderen. Neem rustig de tijd om de details van deze klassieke kathedraal tot je te nemen. Zowel bij de klassieke deuren als bij de mozaïeken is aan elk klein detail gedacht. Bij de voorgevel sta je met open mond te kijken. Maar liefst twintig kunstenaars hielpen bij het verfraaien van de gevel.

Duomo Orvieto

Torre del Moro

Vanaf de kathedraal, de Duomo van Orvieto, loop je binnen vijf minuten, door sfeervolle straatjes, naar de Torre del Moro. De toren staat in het hart van de stad en is dus letterlijk het middelpunt. Neem vooral de moeite om helemaal omhoog te lopen. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over heel Orvieto. Zin om even te zitten? Er is een fijn terras aanwezig.

Orvieto

Palazzo del Popolo

Binnen een paar stappen ben je bij het naastgelegen Palazzo del Popolo. In de middeleeuwen woonde hier de Capitano del Popolo, kapitein van het volk. Hij was een heel populair persoon in Italië en speelde een belangrijke rol bij het vertegenwoordigen van de bevolking. Later trok de burgemeester in dit gebouw. Nu is het een conferentiecentrum en niet open voor publiek. Loop vooral langs om de buitenkant te bewonderen.

Palazzo del Popolo Orvieto

Kerk van Sant'Andrea

Vanaf Palazzo del Popolo loop je in drie minuten naar deze kerk. Merkwaardig is de tienhoekige klokkentoren. Een rondleiding door een archeoloog is zeker een aanrader. Bel dan wel even om te reserveren. Hij laat je alle oude Romeinse en Etruskische gebouwen zien. Ook loop je naar een vroegchristelijke kerk in de kelder.

Kerk van Sant'Andrea Orvieto

Omgeving

Natuurreservaat Bosco Sasseto

Met de auto is het een half uur rijden naar dit bijzondere natuurreservaat. Loop hier over de met mos bedekte rotsblokken en neem al het moois wat dit bos je te bieden heeft in je op. Het landschap is ruig, mystiek en heeft wat sprookjesachtig. Stevige wandelschoenen zijn zeker geen overbodige luxe.

Bosco Sasseto
Ballon!