Perugia, Umbrië

Perugia Perugia ligt op een heuvel in de gelijknamige Italiaanse provincie, in de regio Umbrië. Door de hoge ligging kun je aan de randen van de stad genieten van schitterende uitzichten. Ook geven de middeleeuwse gebouwen, indrukwekkende kerken en sfeervolle straatjes Perugia een uitzonderlijke charme. De stad is de thuisbasis van de Universiteit van Perugia. De duizenden internationale studenten die jaarlijks neerstrijken in de stad, geven Perugia een bruisend, levendig karakter. De stad staat bovendien bekend om kunstenaars als de wereldberoemde Italiaanse schilders Pinturicchio en Perugino. Vergeet dan ook zeker niet om een van de vele (kunst)musea te bezoeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Piazza IV Novembre

Alle wegen in Perugia lijken te leiden naar het Piazza IV Novembre, het centrale hart van de stad. Voor de Etruksen en de Romeinen was dit plein vroeger al het centrum van de stad. Het plein dankt zijn naam aan 4 november 1918, de dag waarop voor Italië de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Het plein ligt op een steenworp afstand van verschillende hoogtepunten van Perugia, zoals het Palazzo dei Priori en de kathedraal van Sint Lorenzo. Neem ook even de tijd om de beroemde Maggiore-fontein te bewonderen. Deze enorme fontein is een van de bekendste fonteinen van Italië en is gedecoreerd met 48 schitterende reliëfs gemaakt door Italiaanse kunstenaars. Boven deze bijzondere decoraties staan de prachtige standbeelden van 24 heiligen en drie waternimfen, die trouw waken over de fontein.

Piazza IV Novembre, Perugia

San Domenico-basiliek

De enorme San Domenico-basiliek staat vooral bekend vanwege het levensgrote glas-in-loodraam, een schitterend kunstwerk en het op een na grootste glas-in-loodraam van Italië. Bij een bezoekje aan deze basiliek mag je het Archeologisch Museum van Umbrië ook absoluut niet overslaan. Dit museum vertelt de Etruskische geschiedenis van Italië. De Etrusken zijn de oude bewoners van Italië, zij leefden in wat nu Toscane, Umbrië en Lazio zijn.

San Domenico basiliek, Perugia

Palazzo dei Priori

In het Palazzo dei Priori is het stadhuis van Perugia gevestigd. Dit indrukwekkende gebouw in gotische stijl is een van de blikvangers van het Piazza IV Novembre. Het paleis verdient alleen al een bezoek vanwege de schitterende fresco’s, maar daarnaast bevindt zich op de bovenste verdiepingen van het Palazzo dei Priori ook de nationale galerij van Umbrië. Deze galerij heeft de grootste collectie kunstwerken van de streek. Natuurlijk zijn ook de Perugiaanse schilders Pinturicchio en Perugina hier goed vertegenwoordigd.

Palazzo dei Priori, Perugia

Duomo di Perugia

Vanaf het Piazzo IV Novembre kijk je uit op de Duomo di Perugia, de San Lorenzo-kathedraal. Het bouwwerk ziet er van de buitenkant statig uit en is gewijd aan de heilige San Lorenzo. Ook van binnen is de kathedraal de moeite waard om te bezoeken, omdat ze vol hangt met de mooiste kunstwerken.

San Lorenzo Perugia

Rocca Paolina

Hoewel tegenwoordig alleen nog de ruïnes van het ooit zo indrukwekkende Rocca Paolina zichtbaar zijn, krijg je er een interessant inkijkje in het middeleeuwse leven. Bekijk de tentoonstellingen en klim naar de top om van het uitzicht te genieten. Ontdek ook de koele gangen van het ondergrondse gangenstelsel. Als je alles gezien hebt, kun je in het midden van het gangenstelsel met de roltrap richting het Piazza Italia.

Rocca Paolina, Perugia

Omgeving

Deruta

Het stadje Deruta ligt op een kleine vijftien kilometer afstand van Perugia. Met nog geen tienduizend inwoners is het kleiner dan Perugia, maar dat maakt Deruta niet minder leuk om te bezoeken. Deruta is namelijk dé stad van de Italiaanse keramiek. Je bezoekt er keramiekfabrieken, -musea en vindt er overal winkeltjes waar traditionele, handgemaakte keramische producten worden verkocht. En hoewel keramiek inmiddels overal in Italië wordt gemaakt, komen de mooiste stukken nog altijd uit Deruta.

Deruta

Lago Trasimeno

Zo’n twintig kilometer ten westen van Perugia ligt het Trasimeense Meer (Lago Trasimeno). Rondom dit gigantische meer ontvlucht je even de drukte van de stad. Het Lago Trasimeno is het op drie na grootste meer van Italië en een van de belangrijkste draslanden van Europa. Huur een bootje en vaar naar een van de eilandjes.

Lago Trasimeno

Vervoer

Net buiten de stad ligt het vliegveld van Perugia. Vanaf het vliegveld ben je met de auto binnen een half uurtje in het centrum van de stad. Er rijdt ook een shuttlebus tussen het vliegveld en het stadscentrum. Perugia zelf is op de meeste tijdstippen grotendeels autovrij. Hoewel je via specifieke routes wel met de auto in het centrum kunt komen is het makkelijker om het hart van de stad te vermijden met de auto. Rondom de stad liggen verschillende parkeerplaatsen en parkeergarages waar je de auto kwijt kunt voor een bezoekje aan de stad. Omdat Perugia behoorlijk steile paadjes en wegen kent, kan het soms fijn zijn om gebruik te maken van de Minimetro. Die vertrekt om de paar minuten vanaf verschillende stations en brengt je snel naar de hoger gelegen delen van de stad.

Ballon!