Spello, Umbrië

Spello Spello is een prachtig dorp in de Italiaanse streek Umbrië. Veel bezoekers noemen dit niet voor niets de charmantste plek van de gehele regio. Het gehucht strekt zich uit over de zuidelijke helling van de Monte Subasio en heeft een indrukwekkend historisch centrum. Geniet van de talloze Romeinse muren, zachtroze gekleurde huisjes en imposante schaaktorens. In de zomer fleuren de lokale bewoners de straten op met hangende manden met bloemen en bloempotten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Basiliek van Santa Maria Maggiore

Vanaf het centrum loop je in een paar minuten naar deze indrukwekkende kerk. Stap naar binnen en geniet van een enorme collectie aan fresco’s van de kunstenaar Pinturicchio. Deze fenomenale werken sieren de Cappella Baglioni en tonen delen uit het leven van Christus. Kijk niet alleen omhoog, maar bewonder hier zeker ook de Deruta Majolica-vloer. Altijd willen weten hoe Pinturicchio er ongeveer uit heeft gezien? Dit kun je zien op de linker muur van de kapel.

Basiliek van Santa Maria Maggiore

Villa dei Mosaici di Spello

Vanaf de kerk loop je binnen vijf minuten naar dit kleine museum. Hier zijn een reeks vloermozaïeken te zien die in 2015 zijn opgegraven in een Romeinse villa. Op schermen is te zien hoe de villa er oorspronkelijk uit heeft gezien. Volg de looppaden en geniet van de mozaïeken met wilde dieren en mythische figuren.

Bezoek museum Villa dei Mosaici di Spello

Kerk van Sant’Andrea

Aan de hoofdweg van dit dorp ligt deze gotische kerk. Verwonder je hier over de mooie kunstwerken uit de 16e eeuw. Vergeet vooral niet de Madonna con Bambino e Santi van Pinturicchio in het rechter dwarsschip te aanschouwer. Hier is Madonna met kind en heiligen op afgebeeld.

Kerk van Sant’Andrea

Bloemenfestival Infiorata

Bloemenliefhebbers opgelet. Deze stad is beroemd om zijn bloemenfestival. Elk jaar, op de negende zondag na Pasen, wordt het dorp versierd met tapijten van bloemcreaties. Meng je in het feestgedruis en ga zitten bij een van de vele terrassen.

Bloemenfestival Infiorata

Omgeving

Assisi

Pak de auto en rijd binnen een kwartier naar het sprookjesachtige dorp Assisi. Geniet van het historische stadscentrum en bezoek de basiliek van San Francesco. Sla het amfitheater en de tempel van Minerva niet over.

Assisi

Perugia

Perugia ligt op een heuvel op een half uurtje rijden van Spello. Door de hoge ligging kun je aan de randen van de stad genieten van schitterende uitzichten. Ook geven de middeleeuwse gebouwen en sfeervolle, smalle straatjes Perugia een uitzonderlijke charme.

Perugia

Vervoer

Vanaf Rome of Perugia kan Spello rechtstreeks worden bereikt met de trein. In het centrum zelf is alles lopend goed te bereiken.

Ballon!