Reisinfo Istrië, Kroatië

Istrie Kroatie Het schiereiland Istrië ligt op op ongeveer 1400 kilometer vanaf Utrecht. Het is een populaire vakantiebestemming dankzij de mooie combinatie tussen stranden en historische steden. De badplaats Pula heeft naast gezellige terrassen en veel winkels ook diverse oude bezienswaardigheden. Midden in het centrum ligt het zeventiende eeuwse Venetiaanse fort, hoewel er niet veel van over is heb je op deze heuvel een schitterend uitzicht. Bijzonder zijn de Romeinse bouwwerken, zoals het amfitheater, de triomfboog van Sergii en de tempel van Augustus. Ten zuiden van Pula ligt Medulin, een oud vissersdorpje dat uitgegroeid is tot gezellige badplaats, vooral door het mooie, één kilometer lange zandstrand.

Zandstranden vind je maar op weinig plekken in Istrië, de kust is hier vooral rotsachtig, toch zijn er genoeg baaien met kiezelstranden, waar je met een matje toch ook nog prima op ligt. Ook kan je een ligstoel huren en zo van de zon en de zee genieten.

Rovinj is één van de mooiste stadjes aan de kust van Istrië en het is vooral heerlijk om er gewoon doorheen te dwalen. Zo kom je vanzelf bij de Venetiaanse Sint Eufemijakerk, de poort van Balbi terecht of in de levendige haven, waar je goed kunt eten en gewoon genieten. Fazana is een klein vissersdorp en vooral het uitgangspunt om met een boot naar Nationaal Park Brijuni te gaan. Deze archipel van veertien eilanden is prachtig om te zien, maar als je aan land komt word je verrast door alles wat hier te zien en te doen is. Er zijn Romeinse ruïnes, dinosaurusafdrukken, een safaripark met zebra's en olifanten, maar ook een golfbaan en zwemstranden. Je kunt deze alleen bezoeken met een georganiseerde tour.

Verder naar het noorden ligt Porec, waar vooral de Eufrasiusbasiliek een highlight is. Deze kerk en zijn mozaïeken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Baredine grot ligt niet ver van Porec en is even heel wat anders. Deze grot heeft mooie druipsteenformaties die ze prachtig verlicht hebben. Terug in de tijd ga je door het dorpje Hum te bezoeken. In het middeleeuwse dorpje leven de inwoners veelal nog op traditionele wijze. Van Hum wandel je in anderhalf uur naar Roc via het Glagolitische Pad, een route met stenen kunstwerken, die in het teken staan van dit oude schrift.

Kroatische wijnen zijn ook zeker het proeven waard. Door Istrië lopen verschillende wijnroutes en je kan de verschillende wijnkastelen bezoeken. De vele zonuren, speciale Kroatische druivensoorten en de eikenhouten vaten zorgen voor een heerlijke smaak. Proef ze eens in combinatie met de typische streekgerechten uit Istrië, zoals pasta met truffelsaus (witte of zwarte truffel).

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan