Natuurpark Učka, Istrië

Ucka Natuurpark Učka ligt aan de oostkant van het schiereiland Istrië en beslaat het Učka-gebergte en een stuk van het Cicarija rotsplateau. De ligging tussen de zee en bergen zorgt voor een uniek klimaat en zeldzame flora en fauna. In de bossen leven herten, wilde zwijnen en zelfs bruine beren, op de weides grazen schapen en daartussen bloeien veel verschillende soorten orchideeën. Door het natuurpark loopt een uitgebreid netwerk van bergpaden voor wandelaars en fietspaden voor mountainbikers. Kortom: een prachtig, onbekend natuurpark voor sportieve avonturiers.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vojak top

De hoogste piek van het Učka-gebergte is 1.400 meter hoog.. Op een heldere dag heb je vanaf deze en andere toppen een prachtig weids uitzicht, met een beetje geluk kun je de eilanden Krk, Cres en Losinj in de Kvarner baai, de kustplaatsen en andere bergketens zien. Bovenop de top van de Vojak-berg staat een ronde stenen uitkijktoren met infoborden, verrekijkers en een souvenirwinkeltje, dat ook dienst doet als informatiecentrum. Naast de toren is een startplatform voor parapenters en hang-gliders.

Ucka

Vela Draga kloof

De Vela Draga kloof is een uniek geologisch verschijnsel en een beschermd natuurmonument. De rotspartijen zijn door de natuur eeuwenlang gevormd tot hoge kalkstenen zuilen, soms wel honderd meter hoog. Langs de rand van de kloof lopen twee wandelpaden waar infoborden met uitleg over het ontstaan van de kloof langs staan. De makkelijke wandeling loopt naar het uitkijkpunt, waar je een prachtig uitzicht hebt op de rotstorens in de kloof. De uitdagende wandeling loopt vanaf het uitkijkpunt helemaal naar beneden. Door de hoge, steile rotsen is de Vela Draga kloof een ideale plek voor klimmers. Zowel professionele alpinisten als toeristen die een korte klimexcursie willen boeken, kunnen hier hun hart ophalen.

Ucka

Lovranska Draga

Door het gebied rondom het rustige dorpje Lovranska Draga loopt het wandelpad, Slap. Het dorpje ligt in een prachtige groene vallei en leidt naar waterval die op zijn mooist is na een periode van regen. Het wandelpad is niet lang maar geeft je tijdens je korte wandeling een goed beeld van de weelderige natuur van Učka. Ook zie je oude terrassen waar nog steeds druiven worden geteeld voor de lokale wijnbouw. Het schilderachtige dorpje Lovranska Draga heeft kleine straatjes en steegjes, een kerk en uitzicht op de bergen en de zee.

Ucka

Mala Učka en Brgudac

In het natuurpark Učka ligt een aantal kleine boerendorpen die zeker een bezoekje waard zijn. Mala Učka is een boerendorp waar geen permanente inwoners meer zijn. In de zomermaanden komt een herdersfamilie tijdelijk in het dorp en maakt voor de schaapskudde gebruik van de weilanden. Maak tijdens een wandeling hier een tussenstop om de authentieke schapenkaas en kwark te proeven. Het schilderachtige dorpje Brgudac ligt boven de zeespiegel en is hiermee de hoogste permanente nederzetting in Istrië. Door de veehouderij was het dorpje in de middeleeuwen een levendige nederzetting. Vanwege economische omstandigheden en onstuimige geschiedenis verspreidden de inwoners zich over Kroatië en het buitenland. Veel van de inwoners komen echter nog regelmatig terug om te zorgen voor het erfgoed en het behoud van dit prachtige dorp.

Ucka
Ballon!