Poreč, Istrië

Porec, Istrië Liefhebbers van zon, zee en strand zijn in Poreč aan het juiste adres! Poreč heeft namelijk de meeste zonuren van heel Istrië: zo’n tien uur per dag. Door de mooie ligging aan de Adriatische Zee vind je hier kilometers aan kustlijn, azuurblauw water en rotsstranden. Ontspanning en cultuur gaan hier bovendien goed samen. Poreč werd 2.000 jaar geleden door de Romeinen gesticht en dat zie je nog altijd terug. Struin bijvoorbeeld over het rechthoekige stratenpatroon en door het autovrije centrum langs de Eufrasiusbasiliek vol prachtige Byzantijnse mozaïeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Eufrasiusbasiliek

Dit is zonder twijfel de mooiste bezienswaardigheid van Poreč. De basiliek stamt al uit de zesde eeuw na Christus en staat mede door de historische waarde op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De basiliek is eigenlijk een complex van meerdere gebouwen. Naast de basiliek zelf omvat het ook diverse kapellen, een voorportaal en het voormalige paleis van de bisschop. De meeste bezoekers komen echter voor het bezichtigen van de prachtige mozaïeken op de vloer en de muren van de basiliek. Beklim ook de klokkentoren voor een geweldig uitzicht over de stad en de zee!

Eufrasiusbasiliek Porec

Stranden

Met een kustlijn van meer dan tien kilometer zijn liefhebbers van zon, zee en strand in Poreč absoluut aan het juiste adres. Poreč zelf heeft een stadsstrand met goede voorzieningen. Ook de omgeving heeft diverse mooie stranden, waaronder Brulo en de Blue Lagoon. Zoals de naam al verraadt, is het water bij dit laatste genoemde strand prachtig blauw. De Blue Lagoon ligt op vijf kilometer van de stad en wordt omringd door bossen. Het strand Brulo ligt op twee kilometer van de stad en bestaat uit een combinatie van kiezels en aangelegde plateaus. Denk er wel aan om waterschoenen of slippers te dragen, maar dan kun je vervolgens onbeperkt genieten van zeer helder water om in te zwemmen en te snorkelen.

Stranden

Aquapark Aquacolors

Op vijf kilometer van Poreč ligt het grootste aquapark van Kroatië. Dit mooie park biedt waterpret voor jong en oud. Er zijn maar liefst dertien verschillende glijbanen, een groot zwembad, sportvelden en diverse loungebars. Ook kun je op een opblaasband dobberen over een ‘lazy river’ van vijfhonderd meter lang.

Aquapark Aquacolors

Omgeving

Grot van Baredine

Wil je tijdens je rondreis door Istrië méér natuur zien dan alleen de zee? Bezoek dan de grot van Baredine op een kwartiertje rijden van Poreč. Vanuit een omgeving vol wijnranken daal je via een lange trap zo’n zestig meter onder de grond af in deze druipsteengrot. Een rondleiding van veertig minuten brengt je langs vijf verschillende ‘zalen’ die door de natuur zijn gevormd. Je komt langs stalactieten, stalagmieten en ondergrondse meren. De lichtbruin gekleurde rotsformaties hebben leuke namen gekregen, zoals ‘de scheve toren van Pisa’. Ook kun je hier de grottenolm zien. Dit is een speciale salamandersoort die in het water en tussen de spleten van de Baredine grot leeft. Bijzonder feitje: de olm kan maar liefst tien jaar zonder eten overleven!

Grot van Baredine, Porec

Nationaal Park Brijuni

Dit natuurgebied bestaat uit veertien verschillende eilanden en is per boot alleen bereikbaar. De boten vertrekken vanuit het havenplaatsje Fazana op vijftig kilometer van Poreč. Sommige boten zijn te boeken inclusief excursies op een van de populaire eilanden, zoals het grootste eiland Veliki Brijun. Bezoek hier de ruïnes van een Romeinse villa, een safaripark of een archeologisch museum. Ook kun je hier uitstekende fietsen, golfen en snorkelen.

Nationaal park Brijuni, Istrië

Dagtocht per boot naar Venetië

Wil je tijdens je rondreis door Kroatië ook een bezoek brengen aan Italië? Dan kun je vanuit Poreč een dagtocht maken naar Venetië, een van de meest fotogenieke steden van Italië. Van mei tot en met september is er een veerdienst tussen Poreč en Venetië. De overtocht duurt drie uur enkele reis. Bekijk na aankomst de vele duiven op het San Marco plein en laat je in een gondel rondvaren over het Canal Grande. Slenter vervolgens op je gemak door het historische centrum en oordeel zelf welke van de honderden bruggetjes je het mooist vindt.

Dagtocht naar Venetië
Ballon!