Pula, Istrië

Pula vanuit de lucht Aan de zuidwestelijke kust van Istrië vind je de historische stad Pula. Het is de grootste stad van de provincie en een populaire bestemming geworden door de talrijke bezienswaardigheden. Je zult Pula vooral kennen van het amfitheater en andere indrukwekkende Romeinse gebouwen. Het oude centrum heeft smalle straatjes waar je heerlijk rond kunt struinen en een gezellige terrasje kunt pikken. Ook de omgeving van Pula is zeker een bezoekje waard met de vele stranden en de Brijuni eilanden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Romeins amfitheater

De grootste trekpleister van Pula is het Romeinse amfitheater. In de eerste eeuw na Christus werd het amfitheater gebouwd en het is de vier na grootste ter wereld. Er konden ongeveer 23.000 toeschouwers in het amfitheater. Tegenwoordig wordt het amfitheater gebruikt voor muziek- en theatervoorstellingen. Daarnaast zit onder het theater een museum, hier kun je Romeinse voorwerpen bekijken.

Pula amfitheater

Tempel van Augustus

De Tempel van Augustus vind je op het centrale plein van Pula. In de eerste eeuw na Christus is deze tempel onder leiding van Augustus gebouwd. Na het Romeinse tijdperk werd de tempel gebruikt als kerk en later zelfs als graanschuur. In de Tweede Wereldoorlog is het gebouw gedeeltelijk vernietigd door een bom maar is daarna weer opgebouwd.

Tempel van Augustus

Forten van Pula

Pula heeft meerdere forten die je kunt bezoeken. Dit is van het oude Venetiaanse fort dat in 1630 door de Venetianen op een heuvel, vlakbij het centrum van Pula is gebouwd. Het fort werd gebruikt om de stad en de haven te beschermen. Je kunt het fort van buiten bewonderen en genieten van het uitzicht over de stad, maar ook de binnenkant bekijken en het Geschiedenismuseum bezoeken. Ook Fort Bourguignon en Verudela zijn historische verdedigingsforten die je kunt bezoeken.

Fort van Pula

Zerostrasse

Tussen alle Romeinse geschiedenis verwacht je deze bezienswaardigheid misschien niet. Het tunnelsysteem Zerostrasse werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Het doel van de gangen was om de bevolking te beschermen met behulp van de ondergrondse schuilplaatsen en het werd gebruikt als opslag en verbindingsweg. Tegenwoordig kun je een paar van deze gangen bezoeken en hier doorheen lopen.

Zerostrasse, Pula

Scheepswerf Uljanik

In de haven van Pula ligt de grote scheepswerf Uljanik en dit is een van de grootste scheepswerven van Kroatië. In de zomermaanden kun je 's avonds een prachtige lichtshow bezoeken. Elk uur worden de kranen van het scheepswerf verlicht, dit geeft een prachtige weerspiegeling in het water.

Scheepswerf Uljanik

Omgeving

Stranden

Als je even genoeg hebt van alle culture bezienswaardigheden in het oude centrum, kun je in de omgeving van Pula een van de vele stranden bezoeken. In het zuiden van Pula is een boulevard aangelegd waar veel stranden aan liggen. Gortanova Uvala strand, Valovine strand en Valkane strand zijn de bekendste stranden.

Strand Pula

Brijuni eilanden

De Brijuni eilanden liggen ten noorden van Pula. Vanuit Fanaza kun je met de boot naar het Nationaal Park Brijuni. Een populaire excursie op het eiland is de Veliki Brijun excursie, je verkent het Nationaal Park Brijuni per treintje. Je kunt hier het safaripark of Tito-museum bezoeken of de ruïnes van de Romeinen bewonderen.

Brijuni eilanden

Blue Cave

Vanuit Pula vertrekken er tours naar de Galebianna Cave, ook wel de Blue Cave genoemd. Met een gids vertrek je vanuit de stad om over het water te kajakken, tussendoor stop je voor mooie zwem-, en snorkelstops. Het is ook de enige manier om de grot te kunnen betreden. Je kan wel over het vasteland naar de grot lopen, maar de grot van binnenuit bezoeken in jouw kajak is toch het leukst!

Blue Cave
Ballon!