Umag, Istrië

Umag, Istrië Het pittoreske havenstadje Umag heeft een lange kuststrook met mooie rots-, kiezel- en zandstranden. Het azuurblauwe water van de Adriatische zee is een ware trekpleister. Zoals de meeste steden in Istrië is Umag ook ooit door de Romeinen gesticht. Een aantal kerken, stijlvolle Venetiaanse herenhuizen en resten van de oude stadsmuren herinneren hier nog aan. Het oude centrum ligt rond een haven, met aan de waterkant gezellige visrestaurants, tavernes en toeristische winkeltjes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude binnenstad

Het oude stadscentrum van Umag heeft een rijk verleden. Toen de Romeinen het plaatsje ontdekten als vakantiebestemming, bouwden zij er prachtige Venetiaanse herenhuizen. Tijdens een wandeling door de smalle, kronkelende straatjes van het stadscentrum kom je geheid langs een paar van deze prachtige en vaak kleurrijke huizen. Een mooie kerk om te bezoeken is Uznesenja Blažene Djevice Marije, vrij vertaald de Maria Hemelvaart en Sint Peregrinuskerk. Bijzonder aan deze kerk zijn de beelden op het hoofdaltaar, de fresco op het plafond en een stenen reliëf uit de veertiende eeuw van St. Peregrine, de patroonheilige van de stad. De kerk is officieel nooit afgebouwd, wel is er in 1651 een ruim dertig meter hoge klokkentoren naast gebouwd.

Oude binnenstad Umag

Stella Maris strand

Umag wordt omringd door het azuurblauwe water van de Adriatische Zee en samen met de stranden rondom de stad vormen ze een ware trekpleister. Op deze mooie en zeer schone stranden zijn volop voorzieningen aanwezig. Denk hierbij aan resorts, speeltuinen, strandwachten, zwembaden, sportmogelijkheden en restaurants. Het meest beroemde strand is het Stella Maris strand in de laguna Stella Maris. Dit mooie kiezelstrand is meer dan driehonderd meter lang en wordt omringd door pijnbomen. Het water is geschikt voor kleine kinderen omdat de zee vrij lang ondiep blijft. Ook voor sportievelingen is er genoeg te doen: de mooie Adriatische Zee leent zich perfect voor zwemmen, snorkelen, duiken en zeilen.

Stella Maris strand Umag

Boottochten

Een boottocht mag eigenlijk niet ontbreken op je to-do lijstje van Umag. Bekijk de prachtige onderwaterwereld gewoon vanuit een boot, waarbij de bodem uit ramen bestaat. Deze trip vertrekt in de zomermaanden dagelijks vanuit de haven en is vooral leuk voor jonge kinderen. Op ongeveer twee uur varen van Umag ligt de vuurtoren van Savudrija, de oudste vuurtoren van Kroatië. Het is niet alleen een prachtige tocht langs de kust, ook kun je een kijkje nemen bij de vuurtoren en in het oude vissersdorpje Savudrija. Een boottocht van drie uur brengt je zelfs naar Venetië, aan de overkant van de Adriatische Zee. Al met al een lange dag, maar wel bijzonder om opeens op het Italiaanse San Marco Piazza te lopen! Alle boottochten zijn eenvoudig ter plaatse te boeken.

Boottocht Umag

Museum van Umag

In een voormalige verdedigingstoren uit de veertiende eeuw, vlak bij de restanten van de stadsmuren, ligt het Museum van Umag. Het museum begon in 1976 met een kleine collectie, intussen is het een gevestigd museum met een uitgebreide collectie aan archeologische vondsten, beeldende kunst en unieke foto's.

museum van Umag

Kroatië Open Tennis toernooi

Elke zomer wordt in Umag het ATP-tennistoernooi Kroatië Open gehouden. Het is misschien wel het meest bekende sportevenement van Kroatië. De officiële naam is Plava Laguna Croatia Open Umag en wordt gehouden sinds 1990. Ben je op het moment van het toernooi in Umag? Probeer dan zeker kaartjes te bemachtigen. Kroatië heeft al meerdere bekende toptennissers geleverd, waaronder Goran Ivanišević. Het grote tennisstadion vernoemd naar deze toptennisser ligt direct aan het strand van het resort Stella Maris.

Tennistoernooi Umag

Omgeving

Groznjan

Op een half uur rijden ligt het sfeervolle kunstenaarsdorp Groznjan in het mooie groene binnenland. Het dorpje ligt op een heuveltop en was bijna verlaten totdat het werd ontdekt door kunstenaars en muzikanten die er hun intrek namen. Nu vind je ruim twintig ateliers en galerieën in het centrum. In de zomermaanden is het een doorlopend festival met concerten, films, tentoonstellingen en muziekfestivals. Wandel door de kronkelende straatjes, langs oude stadsmuren en geniet op een terrasje met hoogstwaarschijnlijk live muziek op de achtergrond. Vanuit Groznjan heb je prachtig uitzicht over wijngaarden en olijfbomen in de omgeving en bij helder weer kun je de zee zien.

Groznjan, Kroatië

Poreč

Op ongeveer drie kwartier rijden richting het zuiden ligt het zonnige plaatsje Poreč. Door de mooie ligging aan de Adriatische Zee vind je hier kilometers aan kustlijn, azuurblauw water en rotsstranden. Ontspanning en cultuur gaan hier bovendien goed samen. Poreč werd 2.000 jaar geleden door de Romeinen gesticht en dat zie je nog altijd terug. Struin bijvoorbeeld over het rechthoekige stratenpatroon en door het autovrije centrum langs de Eufrasiusbasiliek vol prachtige Byzantijnse mozaïeken. In de buurt liggen de Baredine grotten. In deze druipsteengrotten vind je kristallen, stalagmieten en stalactieten.

Poreč

Rovinj

Rovinj ligt aan de kust van Istrië, op een uur rijden van Umag. Dit stadje wordt ook wel de parel van de Adriatische kust genoemd en is volgens velen het meest romantische stadje van Istrië. In Rovinj kun je op je gemak urenlang ronddwalen door de steegjes. Bewonder de pastelkleurige gevels en geniet van prachtige uitzichten over het water vanaf een gezellig terras. De belangrijkste bezienswaardigheid is de St. Eufemija kerk, op een heuvel gebouwd, met een zestig meter hoge klokkentoren die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht. Rond de haven ligt een boulevard met cafés en restaurants, daarachter ligt een wirwar aan smalle straatjes met nog meer winkeltjes, terrassen, ateliers en restaurants.

Rovinj Istrië
Ballon!