Karlovac, Kroatië

Karlovac, Kroatië Het waterrijke stadje Karlovac is in de zestiende eeuw door de Habsburgers gebouwd als een stervormig verdedigingsfort. De oude stadsmuren zijn in de loop der tijd grotendeels gesloopt, maar de zespuntige stervorm is nog herkenbaar. De voormalige verdedigingsgrachten zijn nu omgebouwd tot mooie parken met wandelpaden, grasvelden en schaduwrijke bomen. Historische gebouwen sieren het centrum, terwijl de buitenwijken nog grauwe flatgebouwen uit de communistische periode kent. Karlovac is verder beroemd om het populaire lokale biermerk Karlovacko.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel Dubovac

Dit kasteel aan de rand van Karlovac is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Kroatië. De vierkante toren komt uit de dertiende eeuw, de rest van het kasteel is in de loop der eeuwen meerdere keren herbouwd. In het kasteel zit nu een klein museum en een goed restaurant, maar de belangrijkste bezienswaardigheid is absoluut de toren die je kunt beklimmen voor een mooi en weids uitzicht over de omgeving.

Kasteel Karlovac

Aquarium Aquatika

Dit kleinschalige aquarium is het enige zoetwateraquarium in het land en dat terwijl er ruim 150 soorten vissen in de vele zoetwaterrivieren van Kroatië zwemmen. Het museum ligt deels ondergronds en bestaat uit drie verdiepingen met watertanks vol grote en kleine vissen. Vooral voor gezinnen met kinderen is dit een leuke bezienswaardigheid in Karlovac. Het aquarium ligt aan de wandelpromenade langs de Korana rivier, op loopafstand van het centrum van de stad.

Aquarium Karlovac

Stadsstrand Foginovo

Aan de oevers van de Korana rivier vind je dit heerlijke stadsstrand. Al in het begin van de vorige eeuw werd deze plek aan de rivier gebruikt om te badderen en ontspannen. Tegenwoordig is het Foginovo stadsstrand nog populairder en voorzien van veel voorzieningen. Zo zijn er strandwachten, ligstoelen, een café, kleedhokjes en toiletten. Ideaal om een dag af te koelen in de zomer, een ijsje te eten met je voeten in het water en je ogen uit te kijken naar de capriolen op de tien meter hoge duikplank uitgehaald worden.

Strand Foginovo Karlovac

Kajakken

Bekijk de stad vanuit een heel ander perspectief en ga het water op! Karlovac is een stad waar meerdere rivieren doorheen stromen en dat maakt het mogelijk om dwars door het centrum van de stad te kajakken. De Korana-rivier is de meest rustige en schone rivier waar je ook prima een duik in kunt nemen. Neem even een kijkje bij de houten brug Drevni Most. De brug is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Op de Dobra-rivier en de Kupa-rivier kun je naast kajakken ook raften en kanoën. Boek deze excursies gemakkelijk op meerdere plekken in de stad.

Rivier kajakken Karlovac

Museum Domovinskog rata Karlovac

Weliswaar ligt dit museum van de Binnenlandse Oorlog in Turanj, toch is het een belangrijke bezienswaardigheid voor Karlovac. Turanj is vanaf 1991 vaak de dupe geweest van zware gevechten, mede door de ligging op een kruispunt van bruggen en rivieren. Uiteindelijk leidde deze oorlog tot het uiteenvallen van Joegoslavië en de oprichting van Kroatië. Op de locatie waar de oorlog heeft plaatsgevonden, kunnen bezoekers nu onder andere militaire vliegtuigen en oude wapens bekijken. Het is een indrukwekkende interactieve tentoonstelling met veel informatie over de oorzaken, gevolgen en de hoofdrolspelers van de oorlog. Voor veel Kroaten is Turanj een symbool van de overwinning en hoopt men door dit museum dat de oorlog niet vergeten zal worden.

museum Karlovac
Ballon!