Reisinfo Kvarner, Kroatië

Krk Kvarner baai Kroatie De baai van Kvarner is een toeristische regio in Kroatië, voornamelijk bekend door de eilanden die hier voor de kust liggen. De havenstad Rijeka is de grootste stad van het gebied en door de diepte van de baai kunnen zelfs grote schepen hier aanmeren. Toch is het oude centrum de plek die je hier wilt bezoeken, het is niet voor niets één van de culturele hoofdsteden van 2020. De autovrije straat Korzo is het bruisende hart van de stad, met neoklassieke huizen in Hongaarse stijl. De ruïne van het oude kasteel Trsat ligt op loopafstand (oké, het zijn wel 538 treden) van het centrum.

Aan de overkant van de baai ligt ligt Opatija, aan de Kroatische Bloemenriviera. In het centrum vind je Habsburgse villa's en een mooie boulevard, direct aan zee. Deze boulevard is trouwens maar liefst twaalf kilometer lang en doet verschillende dorpen aan. Een stuk onder Rijeka ligt het stadje Crikvenica, een kuuroord met meerdere zandstranden en badplaatsen in de omgeving. Verder landinwaarts vanaf Rijeka ligt Nationaal Park Risnjak, in de bergen van Gorski Kotar. Het is dé plek voor wandelliefhebbers en bergbeklimmers.

Via een hoge boogbrug rijd je naar het eiland Krk (het wordt uitgesproken als Kurek), een van de grootste eilanden van Kroatië. Je komt aan in het oude dorpje Omisalj. Hier kan je de mooie kathedraal bezoeken, maar ook de ruïnes van een Romeinse basiliek. Ook de stad Krk heeft een historisch centrum, met oude stadsmuren en de Maria-Hemelvaart Kathedraal. Het Frankopan kasteel mag je niet overslaan. Stranden vind je bij Malinska en Baska en in de dorpen liggen dan ook veel gezellige cafés en leuke winkeltjes. In Baska moet je even langs het Tablet van Baska lopen, het origineel is inmiddels verhuisd naar Zagreb, maar in de Santa-Luciakerk ligt een kopie.

Onder Krk liggen de twee eilanden Rab en Pag, twee andere grote eilanden in de Kvarnerbaai. Rab is een bergachtig eiland met uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden. Voor de kust ligt het kale eiland Goli Otok. Doordat er na de Eerste Wereldoorlog een gevangenis en later een werkkamp op is gebouwd, heeft het wel wat weg van Alcatraz. Pag is een rotsachtig eiland en staat bekend om zijn olijfgaarden, schapenkaas en zeezout. Een strandvakantie of een actieve vakantie in Kvarner? Spring in de auto en laat je verrassen.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan