Nationaal Park Plitvicemeren, Lika-Senj

Nationaal Park Plitvicemeren Ongetwijfeld een van de bekendste en populairste bezienswaardigheden in Kroatië, de Plitvicemeren. De meren zijn op een natuurlijke wijze ontstaan doordat de Korana-rivier dammen en terrassen heeft gevormd door kalkafzetting. Via tientallen watervallen komt het water in de meren terecht. Als je in dit park bent, is het net alsof je je in een sprookje begeeft. De meren zijn ontzettend helder van kleur en er zijn maar liefst negentig watervallen te vinden, allemaal betoverend mooi. Nationaal Park Plitvicemeren is dan ook niet voor niets opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Beneden-meren

Via ingang 1 van het park kom je uit bij de benedenmeren ('Lower Lakes') van het park. Tot de beneden-meren behoren vier meren, de grootste is Jezero Milanovac. Het water is zo helder dat je zelfs de forellen kunt zien zwemmen. Het water tussen de verschillende meren vormt diverse watervallen. En via de houten wandelpaden kun je vlak langs de mooiste plekken wandelen. De beroemdste waterval, Veliki Slap, vind je ook bij de beneden-meren. De waterval is erg indrukwekkend met een hoogte van 79 meter. Vanaf de wandelpaden en de bosrand heb je prachtige uitkijkpunten op onder andere de waterval en de meren. De perfecte plek om adembenemende foto's voor thuis te maken.

Watervallen Plitvicemeren

Boven-meren

Ben je toe aan een wat rustigere plek in het park? Neem dan ingang 2 naar de boven-meren ('Upper Lakes') van het park, dit deel is wat rustiger en minder populair. Dit stuk bestaat uit twaalf meren, die door natuurlijke dammen onderling van elkaar worden gescheiden. Hier kom je ook weer heel veel watervallen tegen, wel wat kleiner dan in het beneden-meren gebied, maar ook zeker de moeite waard. Het Prošćansko-meer en het Kozjakmeer zijn de grootste meren in dit deel.

Meer Plitvice

Wandelen

Hou je van wandelen? Trek je wandelschoenen aan en gaan! Er zijn in het park ontzettend veel wandelpaden langs de meren en door de bossen. Aan beide ingangen van het park kun je een uitgestippelde wandelroute volgen, waaronder de route via vlonderpaden. De wandelingen verschillen van twee tot drie uur tot wel zes tot acht uur. Je kunt ook je eigen wandelroute bedenken en deze met een boottochtje of de toeristentrein combineren. De boten en treintjes gaan alleen tussen april tot oktober. Een andere manier om het park te ontdekken is door een georganiseerde tour met gids te boeken.

Wandelen Plitvice

Toegang tot het park

De Plitvice meren zijn erg populair geworden waardoor ze het aantal bezoekers gelimiteerd willen houden in het park. Je moet vooraf online je tickets bestellen als je het park wil bezoeken. Het is aan te raden om dit op tijd te doen vanwege het aantal tickets per dag wat beschikbaar is (ga naar https://ticketing.np-plitvicka-jezera.hr). Plan, voor zover mogelijk, je bezoek buiten het weekeinde en in de ochtend, het park is dan op haar rustigst. Je kunt er ook voor kiezen om een begeleide tour te boeken naar de Plitvice meren.

Plitvice meren
Ballon!