Cres, Kroatië

Cres, Kroatië Cres en Lošinj worden vaak in een adem genoemd. De twee eilanden vormden oorspronkelijk één geheel maar worden nu gescheiden door het Kanaal van Osor. Deze smalle waterweg van slechts elf meter breed is in de Romeinse tijd gegraven om een doorgang voor de scheepvaart mogelijk te maken. Een draaibrug verbindt nu het zuidelijkste puntje van Cres met het noorden van Lošinj. De bergachtige eilanden zijn dunbevolkt en rustig met groene bossen, uitgestrekte olijfboomgaarden, baaien met verborgen stranden en altijd de donkerblauwe Adriatische Zee op de achtergrond. In de zee rond de eilanden leeft een groep van meer dan honderd dolfijnen, jouw kans om deze tuimelaars te spotten!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cres

Het eiland Cres is iets groter en ruiger dan Lošinj. In het bergachtige landschap wisselen bossen, schapenweiden, boerenakkers met heggen en uitgestrekte olijfboomgaarden elkaar af. Vooral het noorden van het eiland is ongerept en groen. Hier heb je kans om de witkoppige vale gier te spotten. In het gierenopvangcentrum in Beli kom je alles te weten over deze enorme en beschermde vogels. In het midden van het eiland ligt het Vranameer, met een diepte van 76 meter een van de diepste zoetwatermeren van Europa. Het meer voorziet de bevolking van beide eilanden van drinkwater. Het plaatsje Cres ligt aan een beschutte baai. Bekijk de kleine gekleurde huizen rond de gezellige oude haven waar vissersbootjes in het water dobberen.

eiland Cres, Kroatië

Tramuntana

Het beschermde natuurgebied Tramuntana ligt in de buurt van het plaatsje Beli. Dit is een prachtig bos met eeuwenoude kastanjebomen en grillig groeiende eiken. Er lopen zeven wandelpaden door de bossen, ooit ontstaan als ossenpaden aangelegd door ambachtslieden. Wandel in de schaduw van de gigantische bomen, over enorme boomwortels en langs verlaten dorpjes. Bijzonder aan deze wandeling zijn de labyrinten van witte stenen. Elk labyrint is opgedragen aan een natuur god.

Tramuntana Cres

Sveti-Ivan strand

Vanuit Lubenice, een bijna verlaten schilderachtig dorpje op een bijna 400 meter hoge berg, loopt een steil rotspad naar beneden. Eenmaal beneden sta je met je tenen op het witte kiezelstrand van Sveti-Ivan. Samen met het helderblauwe zeewater staat dit strand ook wel in het rijtje met mooiste stranden ter wereld. De afdaling duurt ongeveer een uur te voet, maar wie naar beneden gaat zal ook weer omhoog moeten! Het strand is ook prima per boot bereikbaar, voor wie niet zo van klimmen en klauteren houdt.

Sveti-Ivan strand, Cres

Lošinj

Het uitgestrekte eiland Lošinj is kleiner en groener dan zijn buureiland Cres. Het eiland wordt grotendeels bedekt door bossen, waarvan sommige bossen bijna helemaal tot aan de zee reiken. Het meest toeristische stuk van het eiland vind je in het zuiden bij de baai van Mali Lošinj. Dat is niet voor niets! Hier vind je de grootste stranden, de mooiste natuur en prachtige villa’s en herenhuizen aan de kust. Long- en astmapatiënten van de negentiende-eeuwse elite kwamen hier vanuit heel Europa kuren en overwinteren, aangetrokken door het gunstige mediterrane klimaat, de schaduwrijke pijnbomen en de gezonde zeelucht. Vandaag de dag is het eiland nog steeds een geliefde bestemming voor wellness-en kuurvakanties.

Lošinj eiland Cres

Mali

De grootste stad op het eiland Lošinj was ooit een belangrijke handelshaven. De prachtige kleurrijke herenhuizen herinneren nog aan deze tijd. Mali Lošinj ligt aan een diepe baai op het smalste deel van het eiland. In de haven liggen dobberende vissersbootjes en zeilboten klaar om je mee te nemen op een trip rond het eiland. De veerboten die hier voortdurend aankomen en vertrekken, zorgen voor een levendige sfeer. Dwaal in het oude centrum langs historische bezienswaardigheden als kerken, standbeelden, monumenten en adellijke villa’s, afgewisseld met gezellige bars, restaurants en winkels.

Mali Losinj

Cikat

Het meest bekende, en volgens velen het mooiste strand van het eiland, ligt in de baai van Cikat, iets buiten Mali Lošinj. In de baai kun je niet alleen heerlijk zwemmen, maar je kunt ook bootjes, surfplanken en parasols huren. Het zandstrand loopt heel langzaam af waardoor het ideaal is voor gezinnen met kleine kinderen. Het is zeker niet het enige mooie strand van Lošinj. Als je meer van rust houdt, zijn er genoeg andere stranden om op te zoeken. Veli Zal is net zo bekend en heeft ook een prachtig strand. Bij de plaatsen als Zabodarski, Krivica en Plieski zijn ook prachtige stranden met helder zeewater. Door de moeilijke bereikbaarheid zijn deze stranden rustiger.

Cikat Lošinj

Susak

Ten westen van Lošinj ligt het kleine, autovrije eiland Susak. Een leuke dagtrip vanuit Cres of Lošinj. Boek een boottocht vanaf Lošinj, of nog leuker is om zelf een bootje te huren en naar Susak te varen. Het eiland heeft een klein dorp bestaande uit een kerk, de haven, zandstranden en een aantal wandelpaden. Ondanks het kleine aantal van ongeveer honderdvijftig inwoners heeft Susak een bijzondere eigen cultuur en klederdracht. Op speciale feestdagen lopen de lokale vrouwen in hun kleurrijke klederdracht. Waarschijnlijk hoor je zelf het verschil niet, maar het dialect dat de bewoners spreken is onverstaanbaar voor andere Kroaten.

Susak, Kroatië

Vervoer

Vanuit het dorpje Brestova in Istrië vertrekken er meerdere ferry’s per dag naar Cres. In twintig minuten vaar je naar Porozina, een plaatsje op het eiland Cres. De D100 is de enige hoofdweg op het eiland die begint in Porozina, langs de plaatsjes Cres en Osor gaat en eindigt in Veli Lošinj. Vanuit het plaatsje Merag vertrekt de veerboot naar het eiland Krk. Op het eiland is openbaar vervoer aanwezig. Er rijdt vijftien keer per dag een bus van Cres via Osor naar het eiland Lošinj.

Ballon!