Rijeka, Kvarner

Rijeka, Kroatië Hoewel Rijeka de belangrijkste havenstad van Kroatië is, is het onder toeristen nog niet zo bekend als andere plaatsen in het land. Op de ansichtkaarten van dit kleine plaatsje prijken vooral het middeleeuwse fort van Trsat en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een bekend bedevaartsoord. Vanaf de hoge heuvel waarop beide bezienswaardigheden staan, kijk je uit over de baai van Kvarner. Ook is Rijeka een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Maak een rondrit over het grote eiland Krk, bezoek badplaats Opatija of ga wandelen in Nationaal Park Risnjak.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Korzo en de markthallen

In het centrum bevindt zich de Korzo, een autovrije promenade, bezaaid met historische gebouwen uit de negentiende eeuw, fonteinen, winkels en cafés. Midden op de Korzo staat de middeleeuwse klokkentoren Gradski Toran. De toren maakte als stadspoort oorspronkelijk deel uit van de stadsmuur rondom Rijeka. Loop vanuit het centrum richting de haven voor een bezoek aan de oude markthallen. Proef lokale producten, ervaar de sfeer van de drukke markthallen en kijk toe hoe de inwoners van Rijeka druk onderhandelen voor hun dagelijkse boodschappen. Het grootste marktgebouw stamt uit 1916 en is gebouwd in Art Nouveau stijl. Met de prachtige grote ramen en de mintgroene kleur is dit de mooiste van de drie markthallen.

Korzo, Rijeka

Trsat kasteel en de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Loop de hoofdweg vanuit het centrum van Rijeka uit en dan kom je bij het begin van een trap, de Stube Petra Kruzica. Vanaf dit punt leiden 538 treden naar de top van een 131 meter hoge heuvel. Hier staat het Trsat kasteel, dat bovenop de berg als verdedigingswerk werd gebouwd. Het kasteel zelf is vrij eenvoudig, maar het uitzicht is dat zeker niet. Vanaf hier kijk je uit over Rijeka en de baai van Kvarner. Wie na de beklimming van de lange trap toe is aan wat verkoeling, kan plaatsnemen op het terras van het kasteelcafé. Grenzend aan het stadspark staan een Franciscanenklooster en de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit 1453. De kerk is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Kroatië.

Trsat kasteel, Rijeka

Sint Vitus kathedraal

De kathedraal van Rijeka heeft een zeer ongebruikelijke vorm. Het gebouw in het hart van de stad is namelijk rond. De bouw duurde meer dan honderd jaar en werd in 1744 voltooid. De kathedraal is zowel in barokke als gotische stijl gebouwd en heeft binnen barokke beeldhouwwerken en mooie glas-in-loodramen. Op het altaar staat een kruisbeeld uit de dertiende eeuw, dat volgens een legende gebloed heeft toen een van de inwoners van Rijeka na het verlies van een kaartspel een steen gooide naar het beeld.

Sint Vitus kathedraal, Rijeka

Ivan Zajc Theater

Het indrukwekkende gebouw is ontworpen door Fellner en Helmer, twee Oostenrijkse architecten. Het Ivan Zajc theater was oorspronkelijk vernoemd naar Giuseppe Verdi, maar de naam werd vervangen door de Kroatische componist Ivan Zajc nadat het een Kroatisch Nationaal Theater werd. Het theater biedt optredens aan zoals opera en ballet en is ook de thuisbasis van een Kroatisch drama ensemble. Van binnen ziet het theater er prachtig uit met plafondschilderingen en statuten van de Venetiaanse beeldhouwer Augusto Benvenuti.

Ivan Zaic theater, Rijeka

Historisch en Maritiem museum

Gevestigd in een van de mooiste gebouwen van Rijeka, het Hongaarse gouverneurspaleis uit de negentiende eeuw. Het interieur is nog altijd in oorspronkelijke staat. Het museum vertelt de geschiedenis van de scheepvaart aan de hand van antieke wapens, scheepvaartinstrumenten, kaarten en scheepsmodellen.

Historisch en Maritiem Museum Rijeka

Peek & Poke Computer museum

In dit unieke museum draait alles om nostalgie. Er worden meer dan 2.000 oude computers en spelcomputers tentoongesteld, die teruggaan tot de tijd dat ze voor het eerst gemaakt werden. Het is een interactief museum: veel modellen kun je aanraken óf zelfs nog gebruiken.

Peek & Poke Computer museum, Rijeka

Torpedomuseum

In het centrum van Rijeka bekijk je de restanten van de Torpedofabriek. Torpedo was de naam van een Kroatische fabriek van wapens, vrachtwagens en motoren. Op deze plek werd de torpedo als wapensoort uitgevonden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de fabriek overgenomen door de Oostenrijks-Hongaarse marine voor de productie van werkmaterialen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde de fabriek meer dan 160 torpedo’s per maand. De presentaties en tentoonstellingen geven een inkijkje in deze geschiedenis. Bekijk ook nog oude exemplaren. Buiten het centrum van de stad aan de haven staat een vervallen lanceerstation van torpedo's.

Torepedomuseum Rijeka

Stranden

De stranden van Rijeka liggen langs de rand van de stad. Vanuit het stadscentrum loop je in een kwartiertje naar het Sablićevo strand, het oudste strand van Rijeka. Misschien wel het meest geliefde en drukbezocht is het Kantrida strand. Nét te ver om te lopen vanuit het centrum ligt het strand van Igralište. Dit is een populaire plek voor het bekijken van de zonsondergang. Het brede strand van Ploce, dat vlak bij Igralište ligt, is bekroond met de blauwe vlag vanwege het schone, heldere water. Houd er rekening mee dat de stranden in de omgeving van Rijeka kiezelstranden zijn. Waterschoenen of slippers komen hier dus goed van pas.

Stranden Rijeka

Omgeving

Hum en de Kotli waterval

Met slechts veertien huizen en zeventien inwoners is Hum volgens het Guinness Book of Records het kleinste stadje ter wereld. Het ligt op veertig kilometer van Rijeka. Bekijk de klokkentoren en souvenirwinkeltjes en geniet van een drankje op het dorpsplein. Proef bijvoorbeeld de likeur humska biska, die al eeuwenoud is maar hier nog altijd wordt gemaakt. Op tien minuten rijden van Hum ligt de waterval van Kotli. Deze waterval stroomt over de rotsen en is niet heel spectaculair, maar de rivier heeft hier een mooie blauwe kleur. In het onderste deel kun je bovendien zwemmen.

Hum en de Kotli waterval

Krk

Krk is een populair eiland in Kroatië en wordt ook wel het 'Gouden Eiland' genoemd. In het oosten vind je een kaal en rotsachtig landschap en in het vruchtbare westen is alles groen. Op het eiland vind je veel leuke kustdorpjes met gezellige havens, restaurantjes en barretjes. Het eiland staat ook bekend om de vele mooie stranden en het heldere blauwe water.

Krk eiland in Kroatië

Opatija

Deze populaire badplaats ligt vlak bij Rijeka. De statige panden in het centrum zijn een overblijfsel van de negentiende eeuw, toen de stad veel voorname bezoekers trok. De diverse stranden van Opatija zijn met elkaar verbonden via de zogenoemde Lungomare. Dit is een mooi wandelpad van twaalf kilometer langs de kust. Leuk voor een wandeling met uitzicht op zee!

Opatija, Kroatië

Nationaal Park Risnjak

Dit bosrijke en bergachtige natuurgebied ligt op ongeveer 45 kilometer van Rijeka. Het hoogste punt van het nationale park is de top van de Veliki Risnjak met 1.528 meter. Het park is een thuis voor zeldzame lynxen en beren, maar tijdens een wandeling maak je de meeste kans om een van de vijftig vogelsoorten te spotten. Een populaire wandelroute is de Leska Trail, een relatief makkelijk wandelpad. De gemiddelde wandelaar doet hier zo’n twee uur over. Ook wandel je in 1,5 uur naar een turquoise meer dat de bron van de rivier de Kupa vormt. Deze hike begint in het dorpje Razloge, waar ook een bezoekerscentrum gevestigd is. Het meer ligt in het laagste deel van het nationaal park, in een vallei waar veel vlindersoorten voorkomen.

Nationaal park Risnjak
Ballon!