Reisinfo Dalmatië, Kroatië

Dalmatië is één van de grootste regio's in het zuiden van Kroatië en heeft een lange kustlijn langs de Adriatische Zee. Je kunt een rondreis in Dalmatië goed plannen voor een periode van twee á drie weken. Dan heb je ook op de heen- en terugweg tijd voor een paar overnachtingen. Laten we in het zuidelijkste puntje beginnen, de stad Dubrovnik.

Brac in de regio Dalmatië
Nationaal Park Krka in de regio Dalmatië

De havenstad Dubrovnik ligt in het smalle puntje in het zuiden van Kroatië. De stadsmuren zijn uitstekend bewaard gebleven en staan niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wandel vanaf de oude haven door de smalle straatjes en langs de oude Patriciërshuizen. Je waant je helemaal in Game of Thrones, veel belangrijke scenes van de beroemde serie zijn hier opgenomen. De volgende grote stad is Split, waar het Paleis van Diocletianus één van de mooiste bezienswaardigheden is. In het historische centrum vind je nog talloze andere gebouwen uit de Romeinse tijd, maar ook uit de Middeleeuwen. Ook in Split zijn scenes uit Game of Thrones opgenomen, je kunt een rondleiding boeken langs de bekende plekken.

Niet ver van Split ligt Trogir, een bijzondere stad, waarbij het oude centrum op een eiland ligt. Hier bezoek je het Kamerlengo Fort en de Sint-Laurenskathedraal. Wandel het hele eiland rond over de boulevard. Rond Trogir vind je ook een paar mooie (zand)stranden. Rijd je verder naar het noorden dan kom je in Sibenik, ook deze stad heeft een mooi oud centrum, maar misschien zijn de vier forten nog wel imposanter. Last, but not least, Zadar, de noordelijkste stad van de Dalmatische Kust. Ook deze stad heeft Romeinse en middeleeuwse bouwwerken, het oude centrum ligt op een landtong, waar ook de veerboten naar de verschillende eilanden voor de kust vertrekken.

De Dalmatische eilanden zijn ook zeker een bezoek, zo niet een aantal overnachtingen, waard. Korcula, Hvar en Brač zijn de bekendste eilanden. Havr wordt al vanaf voor de jaartelling bewoond. De stadjes Hvar en Stari Grad zijn echte aanraders, evenals het irrigatiesysteem dat de Oude Grieken aangelegd hebben. Brac is het grootste eiland met mooie stranden, hoewel het heuvelachtig is, kun je hier prima fietsen. Iets verder uit de kust ligt Dugi Otok met hoge krijtrotsen en mooie baaien, waar je naar hartenlust kunt zwemmen.

Ga je verder het binnenland in dan kom je nog meer parels tegen. Omis ligt niet ver van Split en hier ligt de Cetinakloof. Huur een bootje en ga op ontdekkingstocht. Bij Zadar ligt het Nationaal Park Starigrad-Paklenica, het zuidelijke deel van het Velbitgebergte. Je bent meteen in een compleet andere wereld. Het is een heerlijke plek om te wandelen, zo ook door verschillende kloven. Nationaal Park Krka is weliswaar minder bekend dan de Plitvice Meren, maar prachtig. De beide parken lijken wel wat op elkaar, want ook in Krka liggen prachtige watervallen en meren. Natuurpark Biokovo met de 1762 meter hoge Sveti Jure is zeker een aanrader. Alleen al de bergweg naar de top is fantastisch, maar in de zomer van 2020 werd hier ook nog een skywalk geopend. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee en de eilanden. Op heldere dagen kun je zelfs Italië zien liggen.

Rondreizen door Dalmatië, Kroatië

Onze rondreis Ontdek Kroatië gaat door de regio Dalmatië. In het routevoorbeeld hieronder zie je al dat je de manier van reizen en het aantal dagen aan kunt passen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Voorbeeldreis: Ontdek Kroatië

Benieuwd welke bezienswaardigheden Dalmatië te bieden heeft? Maak dan nu die droomreis en start je camperreis in de stad Zagreb. Bezoek highlights die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, bewonder eilanden en nationale parken met ontelbare watervallen en meren. Havenstadjes als Zadar en Trogir ontbreken niet tijdens deze trip, evenals een van de absolute hoogtepunten van Zuid-Dalmatië, de ommuurde vestingstad Dubrovnik. Je kunt je reis comfortabel beginnen met de rechtstreekse KLM vlucht naar Zagreb.

Camper McRentDubrovnikHvarSplit
Ballon!