Hvar, Dalmatie

Hvar Het populaire Hvar eiland is bijna 70 kilometer lang en 10 kilometer breed. Het is een geliefde vakantiebestemming, ook onder de Kroaten zelf, het eiland heeft namelijk de meeste zonuren van Kroatië. Je hebt hier dan ook zeker genoeg mooie stranden om te genieten van de zon. Daarnaast zijn er veel leuke steden en dorpen waar je kunt ronddwalen door het oude centrum, de kleurrijke havens bezoeken of uitrusten bij een van de levendige restaurantjes. Onderweg kun je op verschillende plekken van het eiland genieten van het prachtige zicht over de uitgestrekte lavendelvelden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hvar stad

In het zuidwesten ligt de grootste stad van het eiland, Hvar stad. Het is ook meteen de meest toeristische bestemming op het eiland waar je de meeste bezienswaardigheden vindt. In de middeleeuwen is de stad opgericht door de Venetianen en dit is nog goed terug te zien in de bouwstijl. Je kunt hier heerlijk ronddwalen door de oude stad met de smalle straatjes en steegjes. In het hart van de stad ligt het Piazza plein, hier vind je ook de heilige Stephan kathedraal en het paleis van de Bisschop. Voor een panoramisch uitzicht over de stad kun je naar het Fortica Fort wandelen. Als je aan het eind van de dag nog genoeg energie over hebt, kun je nog een kijkje nemen in het bruisende nachtleven van Hvar stad. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mensen de stad een bezoekje brengen.

Hvar stad

Stari Grad

Stari Grad werd in 384 voor Christus door de oude Grieken gesticht en is daarmee de oudste stad van Kroatië. De naam Stari Grad betekent ook letterlijk 'oude stad'. Voor meer informatie over de geschiedenis kun je het stadsmuseum bezoeken. Rond het hoofdplein in het oude centrum liggen de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Kasteel van Tvrdalj, het Dominicaanse Klooster en de Stefanuskerk. Door het historische centrum is het een heerlijke plek om door de kronkelige straatjes te struinen of een van de gezellige restaurantjes op te zoeken.

Stari Grad

Jelsa

Een aantrekkelijke vakantiebestemming op het eiland is Jelsa, deze kustplaats is in de negentiende eeuw flink gegroeid en is nu bijna even groot als Stari Grad. Je hebt hier niet zoveel historische gebouwen als in Stari Grad maar het is nog steeds een heerlijke plek om door het centrum te wandelen. Je hebt genoeg winkeltjes en leuke restaurantjes waar het gezellig blijft tot in de late uurtjes. De kust bestaat uit veel eilandjes, rotsen en baaien, het is dan ook een prachtige plek om te zwemmen of snorkelen. Door de centrale ligging kun je vanuit Jelsa heel goed bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken zoals de omliggende dorpen, Pitve, Vrisnik en Svirče en de grotten van Grapčeva en Humac.

Jelsa

Sućuraj

In het oosten van het eiland ligt het pittoreske vissersdorpje Sućuraj. Onderweg naar het dorp kom je niet veel tegen behalve kleine, verlaten dorpjes en bossen. Veel mensen komen hierheen om met de boot naar het vasteland te gaan. In het dorp kun je een wandeling door de haven maken, een fort en middeleeuws klooster bezoeken of neerploffen bij een van de restaurantjes.

Sucuraj

Stranden

Wie voor zon, zee en strand naar Hvar komt heeft hier voldoende mogelijkheden om uit te kiezen. Je hebt hier van alles wat, rustige stranden maar ook toeristische stranden en kiezel-, zand- en rotsstranden. Wat op alle stranden overeen komt is het prachtige, heldere blauwe water. Het grootste strand van Hvar is Dubovica Beach. Andere mooie stranden op het eiland zijn onder andere Ponkonji Dol strand, Jagodna strand, Lučišća strand en Grebišće strand.

Kust Hvar

Omgeving

Pakleni Eilanden

Tegenover Hvar Stad liggen de Pakleni Eilanden. Het zijn beboste en onbewoonde eilanden. Je kunt met taxiboten heen en weer van Hvar naar Sveti Klement, dit duurt ongeveer 20 minuten. In de zomer kun je ook boottochten vanaf Hvar Stad boeken naar de eilanden.

Kust Hvar
Ballon!