Makarska, Dalmatië

Makarska De stad Makarska ligt aan de Adriatische kust en is erg populair vanwege de heerlijke stranden in de omgeving. Het centrum van Makarska heeft veel smalle steegjes en pleinen. Het bekendste plein is het Kačić plein waar de St. Marks kathedraal staat. Er zijn genoeg winkels en restaurants te vinden in deze stad om je een dag te vermaken. Slenter over de mooie boulevard omringd door palmbomen en bekijk de vele plezierjachten die in de haven liggen. Wie van kunst houdt heeft in Makarska ook genoeg te zien. Er wordt al eeuwenlang geschilderd in deze omgeving, wat je kunt terugzien in de kerken van de stad. Ook zijn er meerdere galerieën in Makarska waarvan Antun Gojak de bekendste is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kačić plein

Het hart van de stad is het Kačić plein. Centraal op het plein staat de zeventiende eeuwse St. Marks kathedraal en een standbeeld van de bekende Kroatische poëet, Andrija Kačić. In de Venetiaanse fontein uit de achttiende eeuw vind je water van de berg Biokovo. Op het plein staan regelmatig groente- en fruitmarkten en er worden hier veel evenementen georganiseerd. Het plein is omgeven door de smalle straatjes van de oude binnenstad.

Kačić plein met St. Marks kathedraal

Haven Makarska

Als onderdeel van de Makarska Rivièra heeft Makarska een haven waar regelmatig plezierjachten aanmeren. Om maximaal te genieten van de omgeving kun je vanuit de haven een bootexcursie maken of zelf een bootje huren. Wanneer je over de boulevard loopt heb je een mooi uitzicht over de haven, ontspan en neem een drankje op een van de vele terrassen in de haven.

Haven Makarska

Franciscanenklooster

Aan het einde van de vijftiende eeuw hebben de Franciscanen zich in het klooster in Makarska gevestigd. Het klooster heeft het zwaar te verduren gehad tijdens verschillende oorlogen maar is na verwoest te zijn geweest, weer opgebouwd. Een bezoek aan het Franciscanenklooster is zeker een aanrader en het is dan ook uitgegroeid tot een cultureel monument van de stad. In het museum van het klooster kom je meer te weten over de geschiedenis en je kunt er een indrukwekkende schelpencollectie bewonderen.

Franciscanenklooster Makarska

Stranden

Makarska staat vooral bekend om de mooie stranden. In het centrum ligt een lang, uitgerekt kiezelstrand met daarnaast een promenade omringd door palmbomen. Het strand is erg geschikt voor families met kinderen doordat het water langzaam diep wordt. Daarnaast zijn er veel faciliteiten op het strand te vinden en kun je er veel watersportactiviteiten ondernemen. Aangezien er aan de kustlijn kilometers aan stranden te vinden zijn, kun je ook de rustigere stranden buiten Makarska opzoeken als je even aan de drukte wilt ontsnappen.

Strand Makarska

Schiereiland St. Peter

Aan de andere kant van de haven ligt het schiereiland St. Peter. Op het schiereiland kun je overgebleven fragmenten zien van oude verdedigingswerken. Loop naar het standbeeld van St. Peter en er zijn meerdere wandelpaden die je naar een oude kerk leiden op het schiereiland. Geniet van het uitzicht over de oude stad en van de spectaculaire zonsondergang als je op de top van dit schiereiland staat.

Schiereiland Sint Peter

Park Suma Osejava

Tegenover de haven, in het zuidwesten van de stad, ligt het stadspark Suma Osejava. Dit is de perfecte plek als je de drukte van de stad wilt ontwijken en de rust opzoeken. Er zijn meerdere wandelpaden aangelegd door de bossen en langs de kust. Vanaf dit park heb je diverse mooie uitzichtpunten over de Adriatische Zee.

Park Suma Osejava

Omgeving

Nationaal park Biokovo

Op 1762 meter hoogte ligt de Sveti Jure, de hoogste bergtop van Nationaal park Biokovo en tevens de op twee na hoogste bergtop in Kroatië. Je kunt er voor kiezen om te wandelen naar de top of als je dit iets te veel van het goede vindt, kun je de top ook met de auto bereiken. De route is ongeveer twintig kilometer lang met veel haarspeldbochten en je kunt elkaar niet overal passeren. Een georganiseerde excursie is ook een mogelijkheid als je liever niet zelf achter het stuur kruipt. Voor de echte durfal is er sinds juli 2020 een 1228 meter hoge skywalk die twaalf meter uit de berg steekt en je een fantastisch uitzicht over de omgeving bezorgt.

Nationaal pak Biokovo

Heiligdom van Vepric

Op ongeveer drie kilometer ten noorden van Makarska ligt het Heiligdom van Vepric. In 1908 werd het hier gevestigd door de bisschop Juraj Carić en het is toegewijd aan de Heilige Maagd van Maria van Lourdes. Er is een klein pleintje en een park om te bezoeken en in de grot ligt een beeld van de Heilige Maagd Maria. Veel mensen ervaren dit als een vredige en rustige plek om samen te komen met de serene omgeving.

Heiligdom van Vepric
Ballon!