Nationaal Park Krka, Kroatië

Nationaal Park Krka, Kroatië Het Nationaal Park Krka staat bekend om haar spectaculaire watervallen en kloven. Het is een uitgestrekt park waar de rivier de Krka doorheen stroomt. Op verschillende plekken langs de rivier zijn prachtige watervallen te zien, waarvan de Skradinski Buk watervallen de bekendste zijn. Bij twee watervallen is het mogelijk om je zwemkleding aan te trekken en lekker een duik te nemen in het water. Het Nationaal Park Krka is het grootste travertijn (soort kalksteen) watervalsysteem van heel Europa.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Skradinski Buk watervallen

De Skradinski Buk watervallen zijn de bekendste en de grootste watervallen van Nationaal Park Krka. Deze watervallen liggen in het zuiden van het park en zijn goed te bereiken vanaf de plaats Lozvac en Skradin. Wat het nog leuker maakt om hier een bezoek aan te brengen, is dat je er ook kunt zwemmen. De watervallen zijn in totaal 800 meter lang en vallen over zeventien kleinere watervallen naar beneden. Via een wandelpad, welke ongeveer een uur lopen is, kun je vanuit diverse invalshoeken de watervallen bekijken.

Skradinski Buk watervallen, Kroatië

Roški Slap watervallen

In het midden van het Nationaal Park Krka liggen de Roški Slap watervallen. Deze watervallen zijn wat minder spectaculair als de Skradinski Buk watervallen, maar net zo mooi. Deze watervallen zijn iets rustiger om te bezoeken en het leuke is dat je hier ook kunt zwemmen. Het is mogelijk om de Roški Slap watervallen met de auto te bereiken tot aan de parkeerplaats. Vervolgens kun je een wandeling maken rondom de watervallen van ongeveer anderhalve kilometer.

Roski Slap watervallen, Kroatië

Lozovac Ingang Krka park

Je kun het Nationaal Park Krka vanuit verschillende plaatsen bezoeken. De meesten gaan vanuit Lozovac te voet het park in, deze wandeling duurt ongeveer drie uur en hierbij loop je door het lagere gedeelte van het park. Vanaf april tot en met oktober is het ook mogelijk om de bus te pakken vanuit de parkeerplaats bij Lozovac het park in. Houd er rekening mee dat er een limiet is aan het maximaal aantal bezoekers per dag. In de zomermaanden wordt het limiet van maximaal 10.000 bezoekers vaak bereikt, waardoor het advies is om vroeg op pad te gaan. Het is mogelijk om vooraf online tickets te bestellen.

Nationaal Park Krka, Kroatië

Skradin Ingang Krka park

Een andere ingang is vanuit de plaats Skradin, je kunt dan alleen met de boot naar het park. Vanaf april tot en met oktober varen deze boten twee keer per uur, twintig minuten durend, naar de Skradinski Buk watervallen. De entreeprijs van het park is bij de bootticket inbegrepen. Indien je niet de boot wilt nemen, is het ook mogelijk om te wandelen of te fietsen naar de Skradinski Buk watervallen, deze route is 3,5 kilometer. Vanuit Sibinek is het mogelijk om een boot excursie te maken van ongeveer anderhalf uur door Nationaal Park Krka. Vanuit de haven van Sibinek vaar je door het Sint Jozef kanaal naar de plaats Skradin en vervolgens het park in.

Nationaal Park Krka, Kroatië

Zwemmen in Nationaal Park Krka

Op twee plekken in het park is het mogelijk om te zwemmen in het heerlijke heldere water. Dit kan rond de Skradinski Buk watervallen en de Roški Slap watervallen op gemarkeerde plekken rondom de watervallen. Vooral bij de Skradinski Buk watervallen is het zwemmen vaak erg populair. Neem waterschoenen mee als je een duik wil maken, omdat de bodem vrij rotsachtig is. Op andere plekken mag je absoluut niet het water in, houd hier rekening mee.

Zwemmen in Nationaal Park Krka, Kroatië

Wandelroutes in Krka Nationaal Park

In Nationaal Park Krka zijn tweeëntwintig mooie wandelroutes te vinden in verschillende lengtes en moeilijkheidsgradaties die je langs de beste plekken van het park brengen. Een van de mooiste en bekendste wandelroute is de Skradinski Buk wandeling. De wandelroute is ongeveer twee kilometer lang en goed aangelegd door middel van loopbruggen. Je komt onder andere langs Skradinski Buk Ethno Village. Dit is een oud dorp waar tot de jaren vijftig nog mensen geleefd hebben. Je vindt hier een oude watermolen en nog echte traditionele woningen. Het is ook mogelijk om deze wandeling onder leiding van een gids te boeken.

Wandelroutes in Nationaal Park Krka, Kroatië

Eiland Visovac en klooster

In het noorden van park midden, in de rivier de Krka, staat een eiland waarop een klooster gebouwd is, het Visovac eiland. In de veertiende eeuw is er door de Augustijnenmonniken een klein klooster en de Onze-Lieve-Vrouwe kerk gebouwd op dit eiland, welke in de achttiende eeuw nog verder is uitgebreid. Momenteel wordt dit eiland nog steeds bewoond door monniken. Vanuit Skradinski Buk is het mogelijk om per bootexcursie het eiland, klooster en kerk te bezoeken. Of stap vanaf Remetic of Stinice op de boot transfer en bezoek op eigen gelegenheid het eiland.

Eiland Visovac en klooster, Kroatië
Ballon!