Pag, Dalmatië

Pag Het eiland Pag staat bekend om het bijzondere rotslandschap en de prachtige stranden. Het uitgestrekte, kale maanlandschap met hier en daar wat struiken en olijfbomen, de schapenweides met stenen muurtjes en de knalblauwe Adriatische zee op de achtergrond maken dit eiland tot een fijne, fotogenieke vakantiebestemming. Beroemd zijn de vele prachtige baaien en stranden van het eiland; het populaire strand Zrće vlakbij de stad Novalja wordt vaak genoemd als een van de mooiste stranden van de Kroatische kust.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pag

De hoofdstad van het eiland is een mooi, oud stadje aan een beschutte baai, waar het vooral in het historische centrum lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Tijdens de bouw in de vijftiende eeuw stond Pag onder Venetiaans bewind en het middeleeuwse stratenpatroon met rechte hoeken en stadspoorten herinnert je hieraan. Tussen de vele oude kerken en gebouwen uit die tijd vind je nu gezellige pleinen met terrassen waar je heerlijk kunt eten en drinken. In de smalle straatjes zitten dames voor hun deur de bekende Kroatische kanten kleedjes te klossen.

Pag

Novalja

De tweede stad van het eiland was ooit een rustig dorpje, maar is de laatste jaren uitgegroeid tot een toeristische badplaats, met een gezellige boulevard, jachthaven, leuke restaurantjes en winkels. In het centrum bevindt zich de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. In de kerk zijn overblijfselen van een vloermozaïek uit de vierde eeuw. Het ondergrondse Romeinse aquaduct uit de eerste eeuw herinnert aan de Romeinse veroveringen en de geschiedenis van Novalja.

Novalja, Pag

Zrće strand

Pag heeft mooie kiezelstranden aan beschutte baaien, maar het populaire strand Zrće vlakbij de stad Novalja wordt vaak genoemd als een van de mooiste stranden van de Kroatische kust. Het is vooral populair bij jongeren die in de zomer vanuit heel Europa hierheen komen om te feesten. Zrće is het uitgaanscentrum van het eiland met bars, clubs en discotheken waar het feesten overdag begint en tot in de late uurtjes doorgaat. Als je van rust houdt, zijn er gelukkig voldoende andere stranden te vinden.

Zrce strand, Pag

Paski Sir

Geen bezienswaardigheid om te bezoeken maar wel om te proeven: Paski Sir is de beroemde zoute schapenkaas van Pag. Door de voortdurende zeewind op het eiland heeft het gras een bijzondere zoute smaak gekregen. De schapen die hier grazen, zorgen voor deze unieke smaak. Het kaashuis Gligora heeft naar eigen zeggen de allerbeste kaas van het eiland; of dit echt waar is kun je zelf uitproberen door een bezoek te brengen aan de fabriek in het dorpje Kolan. Hier krijg je een rondleiding met uitleg over het proces en de traditie van het kaasmaken, met natuurlijk een kaasproeverij na afloop.

Paski Sir, Pag

Olive Gardens of Lun

Helemaal in het noorden van Pag ligt Lun, bekend om de oude wilde olijfbomen die er groeien. Er wordt beweerd dat er olijfbomen van 2.000 jaar oud bij staan. De exacte leeftijd is misschien moeilijk te bepalen, maar de bomen behoren tot de oudsten ter wereld en om de bomen te beschermen is dit tot beschermd natuurgebied verklaard. In de enorme olijfboomgaard staan tienduizenden olijfbomen waar verschillende wandel- en fietspaden doorheen zijn aangelegd. Een prachtige plek om van het unieke landschap en de rust te genieten.

Olive Gardens of Lun, Pag

Vervoer

Veerboot

Pag is een eiland voor de kust van Kroatië, en op twee manieren bereikbaar. Kom je vanuit het noorden dan kun je met een veerboot vanuit Prizna op het vasteland naar Zigljen op het noordoosten van het eiland. Deze veerboot vaart de hele dag door, de overtocht duurt ongeveer vijftien minuten en reserveren is niet mogelijk. Pag is ook door een brug met het vasteland verbonden, maar dan moet je eerst zo’n honderd kilometer zuidelijker via het vasteland omrijden. De brug heet Paski Most, is gratis en komt aan op de zuidkant van het eiland.

Vervoer op Pag
Ballon!