Šibenik, Dalmatië

Sibenik Šibenik is een historische stad aan de Adriatische kust van Kroatië. De kust bestaat uit kristalhelder water, waarin niet minder dan 240 eilanden liggen, wachtend om ontdekt te worden. De legende gaat dat Šibenik meer dan duizend jaar geleden – in 1066 om precies te zijn - gesticht werd door Petar Krešimir IV, vandaar dat Šibenik in de volksmond nog altijd stad van Krešimir wordt genoemd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

St. Jacobuskathedraal

Šibenik verlaten zonder de gotische/renaissance St. Jacobuskathedraal bezocht te hebben, is simpelweg niet mogelijk. Het is het beroemdste bouwwerk van de stad, misschien wel van heel Dalmatië. Reeds in 1431 begon men met de bouw van het godshuis. Meer dan honderd jaar later was het imposante gebouw gereed en werd in 1535 de eerste dienst gehouden. De zandstenen kerk is niet voor niets op de UNESCO lijst van beschermd werelderfgoed geplaatst. Tijdens de bouw is er alleen gebruik gemaakt van stenen en geen ander bevestigingsmateriaal zoals spijkers. Geef je ogen goed de kost, zowel binnen als buiten de muren is dit een architectonische pareltje.

Sibenik

Sint Michael’s fort

Verdeeld over de stad liggen er drie forten die een belangrijke militaire en strategische functie vervulden in de geschiedenis. Door de jaren heen hebben zij de stad en inwoners beschermd. De burcht van Sint Micheal uit de dertiende eeuw is daar nog altijd een getuige van. Bedwing de 2.000 treden en beklim de 70 meter hoge heuvel en geniet van een panorama uitzicht over de stad. Vooral tijdens zonsondergang een absolute aanrader. Het fort is behalve een imposant bouwwerk ook de plek waar in de zomermaanden veel festiviteiten worden gehouden.

Sint Michael’s fort, Sibenik

Stadstrand Banj

Vanaf het stadsstrand, slechts een paar minuten lopen vanuit het historische centrum, heb je magnifiek uitzicht op Šibenik. Hoewel het een jong strand is, aangelegd in 2012, werd het slechts een paar jaar later, in 2016 door het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme uitgeroepen tot beste strand van Kroatië.

Stadstrand Banj, Sibenik

Omgeving

Kornati eilanden

Šibenik is het ideale uitgangspunt voor een tocht naar de talloze prachtige eilanden die voor de kust liggen. Langs de grillige kustlijn van de Šibenik Rivièra bevinden zich bijna 250 eilanden, rotseilandjes en riffen. De Kornati eilanden behoren tot de grootste eilandengroep en zijn gemakkelijk per veerboot bereikbaar. Op de eilanden tref je rustige stranden aan, waar het heerlijk ontspannen en zwemmen is.

Kornati eilanden, Sibenik

Nationaal Park Krka

Op ongeveer twintig kilometer vanaf Šibenik ligt het Krka Nationaal Park. Een park dat bekend staat om haar watervallen en kloven. Het is een erg uitgestrekt park waar de rivier de Krka doorheen stroomt. Op verschillende plekken langs de rivier zijn prachtige watervallen te zien, waarvan de Skradinski Buk watervallen de bekendste zijn. Bij twee watervallen is het mogelijk om je zwemkleding aan te trekken en lekker een duik te maken in het water. Het Nationaal Park Krka is het grootste travertijn (soort kalksteen) watervalsysteem van heel Europa.

Nationaal Park Krka, Kroatië

Vodice

Op ongeveer veertien kilometer ten noorden van de stad Šibenik liggen de stranden van Vodice. De kustlijn van deze levendige stad is voorzien van tal van recreatiemogelijkheden variërend van kleine kermisattracties, glijbanen, opblaaskussens en jetski’s. Voor wie op zoek is naar een dag fun op en rond het strand, zit hier goed.

Vodice beach in de buurt van Sibenik
Ballon!