Split, Dalmatië

Split De grootste stad van de regio Dalmatië, in Zuid-Kroatië, is Split. Voor toeristen is het een belangrijke doorreisstad omdat veel eilanden en Italiaanse steden vanuit Split kunnen worden bereikt. Split heeft een vrij compact centrum wat ontstaan is vanuit het historische Paleis van Diocletianus. In het oude centrum vind je veel prachtige oude gebouwen en kronkelige steegjes. Als je wil ontsnappen aan de drukte van de stad, kun je genieten van de groene omgeving in het stadspark Marjan of relaxen op een van de mooie stranden in de buurt. Een goed begin voor je bezoek aan Split is een bezoek aan het toeristenbureau, gevestigd in het Paleis van Diocletianus. Bij het toeristenbureau zijn onder andere stadswandelingen en segway tours te regelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het Paleis van Diocletianus

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Split is het Paleis van Diocletianus. Aan het begin van de vierde eeuw werd het paleis voor Keizer Diocletianus gebouwd. Het paleis heeft eeuwenlang leeg gestaan maar in de zevende eeuw, toen de Kroaten binnenvielen, zijn er door de lokale bevolking huizen en handelsgebouwen binnen het paleis gebouwd. Deze kun je tegenwoordig nog steeds terugzien, het lijkt dan ook meer op een kleine stad binnen in de bestaande stad. Als je de gebouwen van het paleis wil bekijken, moet je toegang betalen. Hiervoor is geen reservering nodig.

Paleis van Diocletianus

Kathedraal van Sint-Domnius en de klokkentoren

Binnen de muren van het Paleis van Diocletianus staat de Kathedraal van Sint-Domnius. Domnius, waar de kathedraal naar is vernoemd, was de bisschop in Salona in de derde eeuw en is sinds zijn dood de beschermheilige van Split geworden. Degenen zonder hoogtevrees kunnen ook de bijbehorende klokkentoren beklimmen. Bovenaan heb je een geweldig uitzicht over het historische centrum en de zee.

Kathedraal van Sint-Domnius

Stadspark Marjan

Op een heuvel in het westen van de stad ligt het stadspark Marjan. Naar de top van de heuvel zijn verschillende fiets- en wandelpaden te volgen. Eenmaal boven op de heuvel aangekomen heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Daarnaast zijn er ook nog enkele bezienswaardigheden zoals het Museum van Kroatische Archeologische Monumenten en de kerk van Sint Jeronimus.

Stadspark Marjan

Riva Boulevard

De meest bruisende straat van Split is de Riva Boulevard, hier is elk moment van de dag wat te doen. De boulevard met palmbomen en Romeinse bogen is autovrij en er wordt veel geflaneerd. Aan de ene kant zie je de Adriatische Zee en kun je de cruiseschepen in de haven zien liggen en aan de andere kant heb je de oude stad. Je vindt hier genoeg winkeltjes, barretjes en restaurantjes. Plof lekker neer op een van de vele terrasjes om mensen te kijken of te genieten van het uitzicht.

Riva Boulevard

Markten in Split


Langs de oostmuur van het Paleis van Diocletianus vind je elke dag de Pazar markt. Op deze groene markt staan oneindig veel kramen met verse groente en fruit, maar ook echte hebbedingetjes. Het eten wordt verkocht door lokale boeren en er zijn ambachtslieden die zelfgemaakte spullen verkopen. Het is erg leuk om over de markt te struinen en originele souvenirs te bemachtigen.

Markten in Split

Republiekplein

Aan de Riga Boulevard ligt het Trg Republike (Republiekplein). Het plein wordt omringd door prachtige kleurrijke gebouwen. In de zomermaanden wordt het plein helemaal tot leven gebracht, er vinden hier dan verschillende evenementen en concerten plaats.

Republiekplein Split

Stranden

Als je even genoeg hebt van alle bezienswaardigheden in de stad, kun je een van de stranden bezoeken om bij te komen. Ga bijvoorbeeld naar het Bačvice strand, Kašjuni strand of het Bene strand. Wil je echt een rustig strand opzoeken, dan kun je beter wat verder de stad uit gaan, de stadsstranden kunnen druk zijn.

Strand Split

Game of Thrones

Naast Dubrovnik is ook Split een gebruikte filmlocatie voor de bekende serie Game of Thrones. Vooral het Paleis van Diocletianus zullen veel fans herkennen. De Golden Gate van het paleis komt voor in de serie maar het hoogtepunt zijn natuurlijk de kelders van het paleis. Er zijn hier verschillende scènes opgenomen, dit waren namelijk de kelders waar Daenerys haar draken had opgesloten. Je kunt de kelders bezoeken en er staan tegenwoordig ook souvenirkraampjes van de serie. Op een half uurtje rijden van Split kun je ook nog Klis bezoeken, dit zul je vast en zeker herkennen als Meereen in de serie. Het fort wat hier staat, is erg bekend, dit is de plek waar Daenerys duizenden slaven bevrijdt.

Fort of Klis Split

Omgeving

Burcht van Klis

Als je vanaf Split een half uur over kronkelige bergweggetjes rijdt, kom je bij het bergdorpje Klis. De omgeving is erg indrukwekkend met alle wijn- en olijfboomgaarden. De geschiedenis gaat tot 2.000 jaar terug, vroeger was dit de vestiging van meerdere Kroatische koningen. De middeleeuwse burcht die er staat is een van de indrukwekkendste dingen die je in Klis tegenkomt.

Burcht van Klis Split

Trogir

Op ongeveer 40 minuten rijden van Split kom je bij het eilandje Trogir. Het eiland is met een brug verbonden aan het vasteland en met nog een brug aan het eiland Čiovo. Trogir is een sfeervol havenstadje met een autovrij, historisch centrum. Dwaal hier rond in de steegjes, geniet van het geruis van de zee of beklim de Kamerlengo toren voor een fantastisch uitzicht over Trogir.

Trogir

Salona

Net buiten Split, op zo'n negen kilometer afstand, ligt het historische Salona. In de tijd van de Romeinen was dit een belangrijke stad. Men denkt dat dit de plek is waar Keizer Diocletianus is geboren. Je kunt hier de overblijfselen bekijken van de vijf-bogige brug, de oude stadsmuren, badhuizen en een amfitheater.

Salona
Ballon!